Terve.fi

Neuvola -tietopaketti

Neuvola -tietopaketti

Neuvola tarkoittaa terveydenhuoltopalvelua, jonka tarkoituksena on opastaa vanhempia lastenhoidossa, seurata syntyvän, kouluikäisen ja koko perheen terveydettä ja kehitystä.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Äitiysneuvola seuraa raskauden kulkua ja sekä lapsen että äidin terveyttä. Äitiysneuvolasta vanhemmat saavat myös tukea ja tietoa yhteiskunnan tarjoamista palveluista.

Lastenneuvola keskittyy puolestaan alle kouluikäisen lapsen terveyden seurantaan ja sairauksien ehkäisyyn. Käytännössä lastenneuvola työtä ovat terveystarkastukset ja kotikäynnit.

Neuvolapalveluiksi luetaan terveyskeskuksissa osana toimivien lasten- ja äitiysneuvolapalveluiden lisäksi myös ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto sekä aikuisneuvola.

Kokosimme listan keskeisimmistä neuvolaa käsittelevistä artikkeleistamme.

Äitiysneuvola huolehtii tulevasta äidistä ja lapsesta

Äitiysneuvolan tarkoituksena on ohjata, neuvoa ja valmentaa odottaa äitiä ja perhettä raskauden aikana sekä havaita mahdollisia sairauksia ja ongelmia.

Äitiysneuvolan tehtävät

Raskaudenaikaiset tutkimukset

Raskauden seuraaminen on aina tarpeen, sillä kaikki raskauskomplikaatiot, kuten raskausmyrkytys, raskausajan diabetes ja verenpaineennousu, istukan vajaatoiminta tai sikiön kasvunhodastuma eivät oireille varhaisvaiheessa ollenkaan.

Raskaudenajan tutkimukset

Lastenneuvola

Lastenneuvola on maksutonta terveyskeskustoimintaa ja sen tarkoituksena on huolehtia alle kouluikäisen lapsen terveydestä.

Mitä lastenneuvolassa tehdään?

Mitä tietoa ultraäänitutkimuksesta saadaan

Ultraäänitutkimuksella voidaan tutkia sikiötä, sen rakenteita, erityisesti sisäelimiä, sydäntä, aivoja ja luustoa. Myös sikiön liikkeitä ja muita aktiviteetteja, kuten nielemistä, raajojen asentoja ja niiden liikkeitä voidaan tutkia.

Raskauden ajan ultraäänitutkimukset

Mikä ihmeen ryhmäneuvola?

Ryhmäneuvola on paikka, jossa tietoa jaetaan perheille yhtäaikaisesti. Perheillä on hyvä mahdollisuus tutustua toisiin perheisiin ja ryhmä toimiikin tarvittaessa myös vertaistukiryhmänä.

Apua ryhmäneuvolasta

Tiedätkö mitä neuvolatarkastuksissa tehdään? Nyt voit ottaa selvää

Lastenneuvolakäsikirjasta löydät näppärästi kaikki neuvoloissa tehtävät terveystarkastukset, valtakunnalliset suositukset ja tietopaketteja mm. allergiasta, imetyksestä ja rokotuksista. Sekä paljon muuta hyödyllistä tietoa sateenkaariperheitä ja maahanmuuttajia unohtamatta.

Siirry artikkeliin: neuvolatarkastukset

Julkaistu: 28.2.2013