Terve.fi

Yleistietoa närästyksestä

Yleistietoa närästyksestä
Mikä aiheuttaa närästystä? Lue asiantuntijoidemme artikkeli!

Närästyksellä (refluksitauti) tarkoitetaan polttavaa kipua tai kouristuksenomaista epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana. Karvaan maun nousu suuhun on myös tyypillinen närästysoire. Oireet johtuvat happaman mahansisällön takaisinvirtauksesta ruokatorveen, jolloin ruokatorven limakalvo ärsyyntyy ja tämä aistitaan närästyksenä.

Närästys liittyy refluksitautiin, jolla tarkoitetaan mahansisällön nousua ruokatorveen ja siitä aiheutuvia oireita tai kudosvaurioita. Hapan mahansisältö ei vaurioita mahalaukun limakalvoa erityisen suojamekanismin ansiosta. Ruokatorven limakalvo sen sijaan ei ole luotu kestämään mahan erittämää suolahappoa.

Närästyksen aiheuttaja

Refluksitaudin syynä ei ole mahalaukun suolahapon erityksen lisääntyminen vaan kysymyksessä on toiminnallinen häiriö.

Refluksitauti johtuu melkein aina ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Sen seurauksena mahalaukun hapanta sisältöä pääsee ruokatorveen ja usein nieluun asti.

Sulkijalihaksen toimintaa heikentävät rasvainen ruoka ja tupakointi. Ylipaino lisää selvästi refluksia ja siihen liittyviä oireita. Myös palleatyrä voi häiritä sulkijalihaksen toimintaa. Etenkin siiloin, kun refluksitauti on vaikea, potilaalla todetaan yleensä myös palleatyrä.

Refluksitaudin seuranta

Närästyksestä kärsivä refluksitautipotilasta ei tarvitse säännöllistä seurantaa. Ruokatorven alaosan tulehdusmuutosten paraneminen on varmistettava lääkehoidon jälkeen tähystyksellä. Mikäli kuitenkin on kehittynyt ns. Barrettin ruokatorvi, on kontrollitähystys tehtävä 2–5 vuoden välein Barretin ruokatorveen liittyvän pienen syöpäriskin vuoksi.

Refluksitaudin yleisyys

Närästys on erittäin yleistä. Suomessa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan aikuisväestöstä närästyksestä kärsii päivittäin 10 prosenttia, viikoittain 15 prosenttia ja kuukausittain ainakin 20 prosenttia. On arvioitu, että 10 prosenttia vastaajista sairastaa refluksitautia. Kyselyyn vastanneista kokonaan oireettomia oli 43 prosenttia.

Refluksitaudin ennuste

Refluksitaudin ennustetta ei voi tarkasti määrittää. Se saattaa olla elämänlaatua huonontava tila, joka ei aiheuta mitään vakavaa potilaalle. Refluksitaudin aiheuttamaan Barretin ruokatorveen liittyy ruokatorvisyövän riski.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Refluksitauti, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2018

ICD-10:

R12 Närästys

Julkaistu: 29.7.2019
Kommentoi »