Terve.fi

Närästys on tavallinen oireNärästys on tavallinen oire

Närästyksestä kärsii viikoittain noin joka kuudes aikuinen ja jossain vaiheessa oireita on yli puolella. Närästely ja väkevän nesteen nousu suuhun eli refluksioireet aiheutuvat mahalaukun sisällön noususta ruokatorveen. Englannin kielen “heart burn” on kuvaava nimitys oireelle.

Oireena on rintalastan takainen polttava, kouristava tunne, joka aiheutuu happaman mahanesteen ärsyttäessä ruokatorven limakalvoa. Ärsytyksen jatkuessa ruokatorven alaosan limakalvo tulehtuu, jolloin puhutaan esofagiitista tai refluksiesofagiitista. Oireita ovat myös nielemisvaikeus, palan tunne kurkussa, krooninen yskä tai äänen käheys. Sydänperäinen rintakipu saattaa erehdyttävästi muistuttaa refluksitaudin oireita.

Refluksitaudin ja närästyksen aiheuttajat

Refluksitaudin syntyyn vaikuttavat monet tekijät. Tärkein on ruokatorven alasulkijan toimintahäiriö, mutta myös ruokatorven toiminnalla ja palleatyrällä on vaikutusta. Närästystä aiheuttavat useat ravintoaineet, kuten sitrushedelmät, rasvaiset ja voimakkaasti maustetut ruuat ja suklaa. Myös alkoholi, kahvi ja tupakka aiheuttavat närästystä. Lue lisää Poliklinikasta.

Refluksitaudin tutkiminen voidaan aloittaa hoitokokeilulla

Refluksitauti voidaan diagnosoida oireiden ja lääkekokeilun perusteella. Jos happosalpaajalääkekuuri parantaa oireet, on diagnoosi selvä. Mahan tähystys eli gastroskopia on tehtävä, jos lääkevaste on huono tai jos on ns. hälyttäviä oireita kuten nielemiskipua, verenvuotoa tai tunne ruuan takertumisesta.

Refluksitaudin hoito: Kiinnitä huomiota elintapoihin

Ruokailutottumuksia muuttamalla närästysoireita voi vähentää. Runsaiden aterioiden sijaan kannattaa nauttia pieniä annoksia useammin. Tärkeää on välttää närästystä aiheuttavia ravinto- ja nautintoaineita. Aterian jälkeen kannattaa odotella pari tuntia ennen pitkälleen menoa. Hyvä keino on korottaa sängyn päätypuolta 15 cm, jolloin iltaoireet saattavat helpottaa. Laihduttamisesta on useille merkittävästi hyötyä.

Lääkehoito

Refluksitaudin lääkehoito aloitetaan happosalpaajilla, jolloin 80 % tulee oireettomaksi. Tauti on luonteeltaan krooninen, joten oireet usein myös uusiutuvat. Lääkehoitoa on tällöin jatkettava, joskus jopa pysyvästi. Hoidon ideana on kokeilemalla etsiä pienin lääkeannos, joka pitää oireet kurissa. Lääkkeitä on saatavissa myös ilman reseptiä. Lieviin oireisiin hyvän avun saa limakalvon suoja-aineesta sukralfaatista tai esimerkiksi ranitidiinista, joka estää mahahapon eritystä.

Leikkaushoito

Oireet voidaan poistaa myös kirurgisesti. Laparoskooppisesti eli tähystystekniikalla tehtävässä leikkauksessa osa mahalaukkua kierretään ruokatorven alaosan ympärille takaiskuventtiiliksi. Tällöin oireiden syy eli mahanesteen takaisinvirtaus ruokatorveen estyy. Päätös leikkaushoidosta tehdään aina yksilöllisesti oireet, ikä ja muut sairaudet huomioiden. Leikkausaiheita ovat lääkehoidon tehottomuus tai refluksitaudin aiheuttamat komplikaatiot. Pysyvän lääkehoidon tarve on myös yleinen aihe leikkaukselle varsinkin nuorilla.

Julkaistu: 27.5.2008