Terve.fi

Näön suojeleminen


Vaikka monien vakavien silmäsairauksien ja muiden näköongelmien vaara kohoaakin iän myötä, ikääntyvien ei silti automaattisesti tarvitse kärsiä näkövammasta. Vaikeaa näkövammaa voidaan ehkäistä käytännöllisillä ennalta ehkäisevillä toimenpiteillä. On arvioitu, että 40–50 % sokeutumistapauksista voitaisiin ehkäistä tai hoitaa pelkästään käymällä säännöllisesti silmätarkastuksissa.

Säännölliset silmätarkastukset ovat ikääntyneiden silmäterveyden kulmakivi (katso taulukko 1 ”Milloin kannattaa käydä silmälääkärin vastaanotolla?”). Sellaisten henkilöiden, joiden suvussa on esiintynyt silmäsairauksia tai niiden riskitekijöitä, pitäisi käydä muita useammin silmätutkimuksissa. Silmälääkärin tutkimukseen on ehdottomasti mentävä jo ennen kuin näkö ehtii heikentyä. Terve silmä voi tautiprosessin salakavalasti edetessä usein kompensoida toisen silmän heikentyneen näön. Silmäsairaus voidaan monesti havaita varhaisvaiheessaan vain silmätutkimuksella.

Jokainen voi myös itse tehdä paljonkin. Ensinnäkin tupakointi kannattaa lopettaa. Tupakointi kohottaa monien silmäsairauksien, kuten silmänpohjan ikärappeuman vaaraa. Toiseksi kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon. Terveellisen, runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sekä mahdollisimman vähän tyydyttynyttä ja kovetettua rasvaa sisältävän ruokavalion noudattaminen edistää hyvää terveyttä ja saattaa lisätä vastustuskykyä myös silmäsairauksia vastaan. Aurinkolasien ja silmiä suojaavien hattujen käyttö on ikääntymisen myötä yhä tärkeämpää. Hankkimalla tietoa silmien ikääntymisestä, silmäsairauksiin liittyvistä riskeistä ja niiden oireista jokainen voi oppia huomaamaan silmäsairauksista varoittavat merkit.

Vaikka silmien rasittaminen istumalla tuntikausia television tai tietokoneen ääressä tai työskentelemällä puutteellisessa valaistuksessa ei aiheutakaan silmäsairauksia, se voi silti väsyttää silmät ja lopulta koko ihmisen (katso ”Totuus tavallisista silmämyyteistä”). Silmät ovat korvaamattomat ja ansaitsevat tulla hoidetuiksi huolellisesti ja kunnioittavasti. Tämä koskee yhtä lailla 80- kuin 18-vuotiaitakin.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä

 

Julkaistu: 27.11.2008