Voi hyvin

Nanna Bhose on joutunut taistelemaan oman terveytensä puolesta: ”Oivalsin, että pelko on reaktio, mutta rohkeus on päätös”

Nanna Bhose on joutunut taistelemaan oman terveytensä puolesta: ”Oivalsin, että pelko on reaktio, mutta rohkeus on päätös”
Nanna Bhose kärsi sairauksista ja peloista. Pahimmillaan pelko melkein salpasi hengityksen. Vuodet Intiassa osoittivat keinot paranemiseen. Nyt Nanna voi paremmin kuin koskaan – ja suhtautuu vastoinkäymisiin opettajina.
Julkaistu 10.2.2023

Suomen kaunis ja puhdas luonto tekee vaikutuksen joka päivä. Nanna Bhose on tohkeissaan talvisesta maisemasta.

”Minulla on edelleen kuherrusvaihe menossa kotimaani kanssa. Palasin vuosi sitten syksyllä Suomeen vietettyäni yli kymmenen vuotta ulkomailla”, hän kertoo.

Nanna asui miesystävänsä kanssa kuusi vuotta Intiassa ja sen jälkeen lyhempiä aikoja Espanjassa, Virossa ja Kreikassa. Nyt koti on Helsingin Kalasatamassa.

”Aiemmin pohdin, mikä olisi paras asuinmaa minulle. Nyt tiedän, ettei sellaista ole olemassakaan. Koti on siellä, missä minun on hyvä olla.”

Nanna viihtyy arjessaan. Aamuisin on mukava mennä töihin juontajaksi Radio Iskelmälle ja Radio Novalle. Kiipeilyharrastuksesta saa virtaa. Ympärillä on ystäviä. Suihkussa ei tarvitse varoa veden roiskumista suuhun, toisin kuin Intiassa.

Harmaimmatkin päivät ovat hyviä – paljon riippuu omasta asenteesta.

”Antaudun pimeydelle, enkä taistele sitä vastaan. Luonto menee talvisin nukkumaan, ja myös me saamme levätä.”

Nanna voi viisikymppisenä paremmin kuin koskaan aiemmin. Aamulla hän herää kivuitta. Näin ei ole ollut aina.

Nanna Bhose on joutunut taistelemaan oman terveytensä puolesta. ”Uskon siihen, että länsimainen ja itämainen lääketiede voivat tukea toisiaan”, hän sanoo.

Syöpädiagnoosi 25-vuotiaana

Sairastelukierre alkoi teini-iässä. Rippikoulussa Nanna vuosi vessassa käydessään niin paljon verta, että pyörtyi lattialle. Nannalla epäiltiin Crohnin tautia ja haavautunutta paksusuolta, mutta jatkuville kivuille ei löytynyt selitystä.

25-vuotiaana Nannalla diagnosoitiin paksusuolen syöpä. Silloin Nanna joutui pysähtymään pelkojensa äärelle.

”Oivalsin, että pelko on reaktio, mutta rohkeus on päätös. Ymmärsin, kuinka paljon olin elänyt pelkojeni ja negatiivisen ajattelun kautta.”

Parikymppinen Nanna mietti aina, mikä voisi mennä pieleen. Hän ei pitänyt itsestään eikä luottanut itseensä.

”Uskon, että se vaikutti sairastumiseeni.”

Alkoi matka kohti omien henkisten voimavarojen löytymistä ja parantumista. Nanna kävi meditaatiokurssin ja luki henkisyyttä käsittelevää kirjallisuutta. Hän halusi ymmärtää, miten mielen voiman voisi valjastaa paranemisen avuksi. Polku hyvinvointiin oli kaikkea muuta kuin mutkaton.

Parinkymmenen vuoden aikana Nanna kärsi lamauttavista endometrioosikivuista, joutui kokemaan hoitovirheen ja kävi läpi kaksi uutta syöpäepäilyä. Uutta kasvainta ei kuitenkaan löytynyt.

Intia toi tyyneyden

Intiaan Nanna matkusti vuonna 2010. Hän lähti auttamaan miesystäväänsä uuden yrityksen lanseerauksessa. Tarkoitus oli viipyä matkalla kaksi kuukautta.

”Joogaharrastukseni myötä olin kiinnostunut Intiasta, mutta en ollut koskaan haaveillut siellä asumisesta. Olin aina ajatellut, että maassa on minulle liikaa ihmisiä, kakofoniaa ja kaaosta.”

Näitä kaikkea Intia Nannalle tarjosikin. Kun hän saapui toukokuiseen Delhiin, hänestä tuntui kuin tulikuuma fööni olisi puhaltanut kohti kasvoja. Maustebasaareiden, ihmisten ja tiellä vaeltelevien lehmien tuoksut sekoittuivat ilmaan. Saastepilvi peitti auringon.

Matkan alkajaisiksi Nanna sairastui elämänsä kovimpaan vatsatautiin, joka kesti kolme viikkoa ja vaati talttuakseen monta antibioottikuuria.

Haasteista huolimatta Nanna jäi miesystävänsä kanssa asumaan Intiaan, ja parin kuukauden oleilu venyi lopulta kuudeksi vuodeksi.

”Intia alkoi avautua minulle kuin sipuli, kerros kerrokselta. Kaaoksen alta paljastui hyvinvoinnin lähteitä: joogaa, kehon tasapainoa tukevaa ayurvedaa ja ikivanhaa elämänfilosofiaa.”

Nanna sai uudenlaisen tyyneyden mieleensä.

”Intia ei anna armoa yhtenäkään päivä. Se täyttää kaikki aistit. Kuka tahansa voi oppia meditoimaan Lapin tunturissa, mutta Intia opettaa löytämään mielenrauhan myös keskellä pahinta ruuhkaa.”

”Oivalsin, että pelko on reaktio, mutta rohkeus on päätös.”
Nanna Bhose

Ayurveda toi terveyden takaisin

Maa, joka ensin sairastutti Nannan, antoi lopulta myös terveyden. Hän tutustui perinteiseen paikalliseen terveydenhoitojärjestelmään, ayurvedaan.

Se oli käännekohta.

”Ayurveda paransi minut”, Nanna sanoo.

Ayurveda on Intiasta peräisin oleva kokonaisvaltainen terveyden muoto. Sananmukaisesti ayurveda tarkoittaa tietoa elämästä ja elämisestä. Sen tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä sairauksia.

Terveydellä tarkoitetaan kehon, mielen ja sielun tasapainoa. Sellainen saavutetaan elintavoilla, joista yksi merkittävimmistä on oikeanlainen ruokavalio.

”Ayurvedassa ihminen jaetaan kolmeen erilaiseen doshaan eli kehotyyppiin, joille kullekin on oma parhaiten soveltuva ruokavalio ja elintavat. Usein ihminen on kahden eri kehotyypin sekoitus. Minä olen pitta-vata.”

Nannaa hoiti Intiassa kolme johtavaa ayurveda-lääkäriä, joiden jokaisen rooli oli tärkeä paranemisen tiellä. Ensimmäiset vuodet lääkäri Partapin vahvisti Nannan kehon perusrakenteita.

”Tunsin, kuinka myrkyt lähtivät liikkeelle ja kehoni alkoi puhdistua. Hoitojen alussa kärsin huonosta olosta ja päänsärystä. Parin kuukauden jälkeen oloni alkoi kohentua.”

Kehotyypille sopivaa ruokaa

Kun keho saatiin vahvemmaksi, Nanna siirtyi kroonisten sairauksien hoitoon erikoistuneen lääkäri Razun potilaaksi.

”Hänen hoidoissaan vapauduin kivuista.”

Juuri, kun kaikki tuntui olevan kohdallaan, Nanna sairastui Delhin saasteiden vuoksi keuhkoputkentulehdukseen. Hän kärsi myös myrkytystilasta ja syövän merkkiainepitoisuudet olivat koholla.

Lopullinen paraneminen tapahtui lääkäri Purniman avulla. Hän määräsi Nannalle tarkan kehotyypille sopivan ruokavalion. Nanna jätti pois sokerin, gluteenin ja alkoholin. Punaista lihaa hän ei ollut syönyt vuosikausiin. Kun hän vältteli kehoa rasittavia ja suosi sitä tukevia ravintoaineita, terveys palasi askel kerrallaan.

”Kun vapauduin vuosikausien kipujen sietämisestä, aloin olla energisempi ja nukkua paremmin.”

Nanna on perehtynyt myös joogaan ja meditaatioon. ”Olen löytänyt kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin.”

Paranemisen polulla voi mennä vuosia

Nykyään Nanna noudattaa edelleen hyväksi havaitsemaansa ayurvedista ruokavaliota. Hän syö gluteenittomasti, kasvispainotteisesti ja säännöllisesti. Koska keho on toipunut, se ei mene enää niin herkästi epätasapainoon kuin ennen.

”Saatan joskus herkutella tai nauttia juhlissa alkoholia. Kehoni kestää poikkeukset, jos teen niitä silloin tällöin.”

Nanna ei usko ehdottomuuteen.

”Haluan suhtautua itseeni ja ruokavaliooni armollisesti. Minun ei kuitenkaan tee edes mieli syödä mitä sattuu, sillä olen kulkenut niin pitkän toipumisen tien. En ole koskaan ennen ollut näin pitkään näin terve – ja arvostan hyvinvointiani valtavasti.”

Nanna uskoo, että ayurveda pelasti hänen henkensä. Ulkomailla asuessa hänestä kasvoi avarakatseinen maailmankansalainen.

”Länsimaisen ja itämaisen lääketieteen ei tarvitse olla vastakkain. Ne voivat tukea toisiaan.”

Nanna tietää, että paranemisen polun kulkeminen voi vaatia vuosia ja siihen kuuluu väistämättä myös pettymyksiä. Silti matkalle kannattaa lähteä.

”Olen onnellinen siitä, että minä löysin avun ayurvedasta. Joku toinen taas löytää terveytensä avaimet jostain toisesta hoitomuodosta. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ei ole olemassa yhtä oikeaa tietä.”

”Tunsin, kuinka myrkyt lähtivät liikkeelle ja kehoni alkoi puhdistua.”
Nanna Bhose

Kerro tarinasi uusiksi

Kello kuudelta Nanna herää luonnostaan. Hän nousee sängystä ja istahtaa meditoimaan. 1990-luvulla alkaneesta harrastuksesta on tullut hänen jokapäiväinen hyvinvointirutiininsa.

”Kun opettelin meditoimaan, tulin tietoiseksi ajatuksistani ja siitä, kuinka karmeita uskomuksia itsestäni suolsin. Uskoin, että minusta ei ole mihinkään eikä kannata edes yrittää, koska epäonnistuisin kuitenkin.”

Negatiiviset uskomukset olivat peräisin lapsuudesta.

”Niiden syntyyn riittää esimerkiksi jonkin auktoriteetin kommentti, joka alkaa vääristää kuvaa itsestämme.”

Aikuisena Nanna alkoi tutkia, voisiko hän paremmin, jos hän kertoisi itsestään erilaista tarinaa. Jos hän huomaa aamulla herätessään mielensä laukkaavan negatiivisessa kehässä, hän kääntää heti ajatustensa suunnan.

”Kerron itselleni, että tästä tulee mahtava päivä, minulla on kaikki tarvitsemani ja onnistun siinä, mihin ryhdyn. On tutkitusti todistettu, että se mihin keskitymme, kasvaa.”

Nannalla on kokemusta siitä, kuinka suuri voima mielellä on. Se voi joko parantaa oloa tai tehdä siitä sietämättömän.

”Pahimmillaan olin endometrioosikipujeni vanki. Ne olivat välillä niin rajuja, että pyörryin. Aloin pelätä kipuja ja sitä, että menetän tajuni. Paniikissa lopetin hengittämisen ja aloin pyörtyä yhä useammin.”

Nanna on oivaltanut mielessä piilevän voiman. ”Jos haluat muuttaa jotain elämässäsi, muuta ensin ajatteluasi.”

Aloittelijan mieli

Ayurvedan myötä Nanna tutustui yhä syvällisemmin idän filosofioihin, joista hän oli kiinnostunut jo nuorena.

”Buddhalainen filosofia ja joogafilosofia ovat aina kiinnostaneet minua. Ne ovat avanneet minulle uuden tavan ajatella ja katsoa itseäni. Elämästä on tullut huikea oppimatka. Kysymys on vain siitä, haluammeko oppia ja kasvaa. Minä haluan!”

Nanna pyrkii säilyttämään kaikessa aloittelijan mielen. Se tarkoittaa sitä, ettei ole koskaan valmis.

”Minulla on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä jatkuvasti. Tämä pohjautuu aivojen neuroplastisuuteen. On huikeaa, mitä kaikkea neurotiede on pystynyt todistamaan. Jos haluat muuttaa elämääsi, aloita se muuttamalla ajatteluasi. Kun muutat ajatteluasi, aivosi muuttuvat ja kun aivosi muuttuvat, ajattelusi muuttuu.”

Nanna on opiskellut jo 30 vuoden ajan lukuisia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin menetelmiä ayurvedasta meditaatioon ja hengitystekniikoista mielikuvaharjoituksiin. Itsensä kehittäminen on vaatinut nöyrtymistä, kompastumista ja uudelleen ylös nousemista.

Työkaluista on ollut Nannalle korvaamaton apu myös lapsettomuuden aiheuttaman suuren surun hyväksymisessä.

”Jos minulle sanottaisiin, että minulla on jäljellä kuukausi elinaikaa, minulla olisi rauhallinen olo sydämessäni. Olen saanut jo nyt elää monen elämän edestä.”

”Nykyään arvostan herkkyyttäni ja vaalin terveyttäni ilolla.”
Nanna Bhose

Vaikeudet johtivat paranemiseen

Intiassa Nanna perusti oman Nannasan-nimisen vaatealan yrityksen. Ensin hän palkkasi yhden räätälin, ja pian hän johti kokonaista vaatealan tehdasta.

”Minulle sanottiin, etten voi onnistua, koska olen valkoinen, nainen ja kastijärjestelmän ulkopuolella.”

Epäilijöistä Nanna sai vain lisää virtaa. Koronapandemian alkuun asti toimineessa vaatetehtaassa työskentelivät kristityt, hindut ja muslimit yhdessä.

Samalla rohkeudella Nanna on hypännyt kaikkiin työtehtäviinsä. Tällä hetkellä häntä inspiroi radiojuontajan työn lisäksi puhujakeikat. Nanna kiertää puhumassa eri puolilla Suomea johtamisesta, hyvinvoinnista ja rohkeudesta.

”Olin pahoinvoiva nuori, joka ei luottanut itseensä ja joka pelkäsi elämää. Toivon, että voin tarinani jakamisella valaa uskoa ihmisiin siitä, että kaikki on mahdollista.”

Nanna on kiitollinen kokemastaan, myös vaikeuksista. Juuri ne johtivat hänet ayurvedan ja paranemisen äärelle.

Nuorena Nannaa harmitti se, että hänen piti olla niin tarkka ruoan ja elintapojensa kanssa pysyäkseen kunnossa. Nyt hän on eri mieltä.

”Mieheni sanoi minulle kerran, että sinähän olet kuin huippuunsa viritetty herkkä moottori. Nykyään arvostan herkkyyttäni ja vaalin terveyttäni ilolla.”

Nannan hyvinvoinnin resepti

Rakastan rutiineja kaikilla elämän osa-alueilla. Ne kannattelevat arkeani.

Syön gluteenittomasti ja kasvispainotteisesti. Noudatan säännöllistä ruokarytmiä. Minulla ei ole koskaan niin kiire, etten ehtisi syödä maukkaasti ja terveellisesti.

Menen aikaisin illalla nukkumaan ja nukun kahdeksasta yhdeksään tuntia joka yö. Riittävä uni on jaksamiseni perusta. Rauhallisella aamulla luon pohjan uuteen päivään.

Liikun joka päivä. Sytyn niin seinäkiipeilystä kuin joogastakin.

Meditaatio auttaa minua pysymään läsnä ja tietoisena mieleni liikkeistä. Päivittäinen meditaatio ja hengitysharjoitukset tekevät hyvää myös herkälle hermostolleni.

Kuuntelen intuitiotani. Kehossamme piilee viisaus ja paranemisen avaimet.

Nanna Bhose

on radiojuontaja ja puhuja. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa mainostoimiston toimitusjohtajana ja musiikkibisneksessä. Hänet muistetaan myös Idols-ohjelman tuomarin roolista. Kun hän asui Intiassa, hänellä oli oma vaatealan yritys, Nannasan. Nanna, 52, asuu Helsingissä puolisonsa kanssa. Hän harrastaa kiipeilyä ja joogaa.

kuvauspaikka: Joogakoulu Shanti

Kommentoi »