Terve.fi

Nämä tunnetilat lisäävät ostosriippuvuuden syntymistä

Nämä tunnetilat lisäävät ostosriippuvuuden syntymistä
Luonteenpiirteiden ja tunnetilojen tiedetään vaikuttavan ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Psykologi James Dion kertoi DailyFinancelle, tunnetiloista, jotka useimmin ajavat ihmiset tekemään kukkaroa liikaakin keventäviä ostopäätöksiä.
Julkaistu: 3.2.2012

Törsäilyn kieltäminen

Henkilöt jotka kärsivät aiheuttamistaan taloudellisista vahingoista kieltävät usein törsäilynsä todelliset mittasuhteet ja seuraukset.

- Törsäämisensä kieltävän olisi tärkeää käsitellä talouttaan kokonaisuutena, jolloin hän laskisi kaikki kulunsa ja pitäisi tilinsa tasapainossa, Dion neuvoo.

Masennus

Himoshoppaaja saattaa lääkitä masennustaan ostoksia tekemällä. Masennus voi olla hetkittäistä tai vakavaakin.

- Masentunut voi pyrkiä parantamaan oloaan shoppailemalla, aivan kuten alkoholisti alkoholilla, Dion selventää.

Heikko itsetunto

 Jotkut voivat pyrkiä nostamaan omanarvontuntoaan tai itsetuntoaan ostamalla tarpeetontakin tavaraa. Tämä voi olla tiedostamatonta toimintaa, jolla huonosta itsetunnosta kärsivä ihminen uskoo saavansa hyväksyntää, yhteenkuuluvuuden tunnetta tai rakkautta.

- Esimerkiksi se, että vaatekaapissasi on vaatteita, joita et ole koskaan pitänyt tai työkalupakissasi käyttämättömiä työkaluja voi olla jo varoituksen merkki, Dion kertoo.

Kärsimättömyys

Myös kärsimättömyys voi johtaa ostosriippuvuuteen. Ihmiset ovat nykyään entistä nopealiikkeisempiä ja se näkyy myös kulutustottumuksissa.

- Yhteiskunnassamme on koko ajan enemmän taipumusta ajatteluun, että tarpeita ei saisi jättää tyydyttämättä, Dion toteaa.

 Lue lisää

Kommentoi »