Terve.fi

Naisten kuorsaus

Naisten kuorsaus
Kuorsaaminen on tutkimuksen mukaan yleisintä 50 – 60-vuotiailla naisilla, mutta vähenee sen jälkeen.

Ruotsalaistutkimuksessa on tehty kysely naisten kuorsaamisesta ja siihen liittyvistä riskitekijöistä. Kyselyyn vastasi lähes 7 000 satunnaisesti valittua yli 20-vuotiasta naista.

Kaikkiaan naisista lähes 8 % kertoi kuorsaavansa. Kuorsaaminen oli yleisintä 50 – 60-vuotiailla, mutta väheni sen jälkeen. 50 – 60-vuotiaista naisista 14 % kertoi kuorsaavansa.

Kuorsaamisen todennäköisyys lisääntyi painoindeksin kohotessa ja kaulan paksuuntuessa. Myös vähintään kymmenen savuketta päivässä polttaneet naiset kuorsasivat useammin kuin muut. Kuorsaajat liikkuivat myös vähemmän kuin kuorsaamattomat.

Alkoholinkäyttö kohotti vain alipainoisten (painoindeksi alle 20 kg/m²) naisten kuorsaamisriskiä, liikunnan vähäisyys puolestaan vain ylipainoisten naisten kuorsaamisriskiä (painoindeksi yli 30 kg/m²). Näyttää siltä, että naisten kuorsaamisriski liittyy olennaisesti painoindeksiin.

Kuorsaaminen altistaa mm. verenpaineen kohoamiselle ja aivoverenkierron häiriöille. Voimakas kuorsaaminen liittyy myös uniapneaan, jossa ilmenee unenaikaisia hengityskatkoksia. Uniapnea on puolestaan yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin.

Julkaistu: 23.7.2006
Kommentoi »