Terve.fi

Nainen, näin vältät yleisimmät lihomisen ansat

Nainen, näin vältät yleisimmät lihomisen ansat
Naisen elämässä on muutama suuri elämänvaihe, jonka aikana lihominen saattaa olla todennäköisempää kuin muulloin. Avioliitto, lapset ja vaihdevuodet saattavat lisätä kiloja jopa täysin huomaamatta. Health.
Julkaistu 12.10.2011

com-sivusto keräsi ammattilaisten neuvoja, joilla voit estää pyllyn leviämisen tiukassa tilanteessa. .

Avioliitto

Erään tutkimuksen mukaan ensimmäiset viisi avioliittovuotta lisäävät 2-4 kiloa. Ja useimmiten vielä ensimmäisen avioliittovuoden aikana. Tämä saattaa johtua siitä, että läheisessä ihmissuhteessa toisen tapojen kopioiminen on yleistä – ehkä kopiot myös miehesi kalorimäärät?

Naiset syövät enemmän miesten seurassa, mikä ei haittaa, jos yhteinen ruokailu on satunnaista. Jos syötte yhdessä päivittäin alkavat ylimääräiset kilot kertyä. Muista jo ala-asteella opetettu lautasmalli niin kalorit eivät karkaa käsistä.

Älä noudata miehesi ruokamieltymyksiä. Miehet ovat usein rasvaisen ruoan perään, mutta syövät kyllä mielellään myös terveellistä ruokaa. Valitkaa illallinen vuorotellen ja yritä pitää ainakin omat vaihtoehtosi terveellisinä.

Lapset

American Journal of Preventive Medicine-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naimisissa oleva nainen, joka saa lapsia, lihoo kymmenessä vuodessa 9 kiloa. Naisten liikalihavuuden riski myös lisääntyy 7% jokaista lasta kohden.

Varsinkin ensimmäisen lapsen kanssa on helppoa unohtaa oma terveys, mikä saattaa johtaa myös ikäviin jenkkakahvoihin. Muista syödä kevyesti 3-4 tunnin välein, ettet sorru napostelemaan pitkin päivää tai mässäilemään kerran päivässä. Nopeasti valmistettavia välipaloja ovat mm. purkkitonnikala ja pakastevihannekset.

Älä unohda liikuntaa. Vie lapsesi puistoon tai reippaalle päiväkävelylle, niin että saat itsekin sykkeen nousemaan.

Vaihdevuodet

Vaihdevuodet ovat ehdottomasti vaikein ”läskiansa” naisen elämässä. Pittsburghin Yliopiston tutkimuksen mukaan vaihdevuodet tuovat mukanaan keskimäärin 5kg elopainoa. Vaihdevuosien jälkeen naisen keho polttaa 32 % vähemmän rasvaa, mikä tarkoittaa noin 150-250 kaloria vähemmän päivässä.

Tehokkain vaihtoehto välttää lihominen, on tiputtaa päivittäistä kalorimäärää 200 kalorilla päivässä. Syö tarpeeksi vähärasvaista lihaa ja kuitua ja koita välttää ylimääräistä rasvaa. Tämän lisäksi kannattaa muistaa rentoutua tarpeeksi, sillä stressihormoni kortisoli lisää vaihdevuosien epämukavia sivuvaikutuksia. Kuumat aallot ja selkäkivut saavat sinut kärttyiseksi ja ajavat sinut helpommin napostelemaan.

Jos kalorien laskeminen ei kuulosta houkuttelevalta, koita nostella painoja. Lihasmassa vähenee iän myötä, mikä tarkoittaa rasvan lisääntymistä, mikä taas hidastaa aineenvaihduntaa entisestään.

Yritä ujuttaa viikkosi 40 minuuttia myös painoharjoittelua ja lihaskuntoa, pitääksesi lihaksesi kunnossa. Tämän lisäksi  puolen tunnin kevyt liikunta päivittäin kohottaa kuntoasi, minkä jälkeen sinun tuskin on turha pohtia liikakiloja.

Kommentoi »