Terve.fi

Nuku hyvin ennen rokotusta! Niin voit tehostaa influenssarokotteen vaikutusta

Nuku hyvin ennen rokotusta! Niin voit tehostaa influenssarokotteen vaikutusta
Voit tehostaa influenssarokotuksen hyötyä yksinkertaisella keinolla: nukkumalla. Jos rokotukseen mennessä takana on huonosti nukuttu yö, rokotteen teho saattaa olla tavallista heikompi, kertoo ylilääkäri Tarja Saaresranta.
Julkaistu 10.10.2022

Voiko itse vaikuttaa siihen, kuinka hyvin influenssarokotus tehoaa?

Voi, sillä unella on vaikutusta rokotteen tehoon. Tärkeää on, että olisi nukkunut vähintään edellisenä yönä hyvät yöunet eli enemmän kuin pari tuntia. Jos on edellisen yön valvonut, rokotusvaste on tutkimusten mukaan heikompi. Vaikutus johtuu siitä, että immunologiseen vasteeseen liittyvät välittäjäaineet ja muut tekijät ovat riippuvaisia sekä vuoronkaudenajasta että unesta.

Onko olemassa tilanteita, jolloin influenssarokotetta ei kannata ottaa?

Jos kärsii aikaerorasituksesta, se vaikuttaa rokotteen tehoon samoin kuin huonot yöunet. Rokotusta ei kannata ottaa myöskään heti yövuoron jälkeisenä aamuna. Influenssarokote kannattaa ottaa siis sellaisessa tilanteessa, että on nukkunut edelliset yöt hyvin. Akuutisti sairaana ei myöskään kannata ottaa influenssarokotetta.

Koskeeko sama myös muita rokotuksia?

Sama rokotteen tehostamisen mahdollisuus voi koskea muitakin rokotteita, koska kyse on immuunivasteesta.

Mihin kellonaikaan influenssarokote kannattaisi ottaa, jos voi valita?

Jonkin verran on tutkimuksia siitä, että aamu tai aamupäivä olisi kenties tehokkaampi, mutta tällä ei niin suurta merkitystä, että sen perusteella pitäisi valita rokotusaikaa.

Vaikuttaako rokotuksen tehoon, jos on harrastanut liikuntaa ennen rokotusta?

Ennen rokotukseen menoa ei kannata rehkiä itseään liikunnalla uuvuksiin, mutta kohtuullisella fyysisellä rasituksella saattaa olla rokotuksen tehoon suotuisa vaikutus.

Pitääkö rokotuksen jälkeen olla loppupäivä rauhallisemmin?

Rokotuksen jälkeen voi elää aivan tavanomaisesti elämäänsä.

Mitä voi tehdä ennen rokotukseen menoa?

Olisi hyvä, jos olisi säännöllinen vuorokausirytmi elämässä. Se on kaikelle terveydelle parasta. Toki tämä ei ole aina kaikille mahdollista, jos on vaikka pienen lapsen vanhempi tai tekee vuorotyötä.

Miksi influenssarokote kannattaa ottaa?

Paitsi itsen takia myös suojatakseen muita henkilöitä, joille influenssa voi olla hyvinkin kohtalokas jostain sairaudesta, korkeasta iästä tai alentuneesta vastustuskyvystä johtuen.

Missä vaiheessa syys-talvikautta influenssarokote on syytä ottaa?

Tärkeintä on ottaa influenssarokotus ajoissa eli ennen influenssakauden alkamista.

Milloin influenssa-aalto iskee Suomeen?

Siitä ei ole vielä mitään tarkkaa arviota.

Millainen influenssakausi on odotettavissa talvella 2022–2023?

Meillä ei ole ollut influenssaa juuri lainkaan koronapandemian aikana. Siksi on odotettavissa, että influenssi saattaa olla ärhäkämpi tänä vuonna, koska luonnollista suojaa ei juurikaan ole.

Miten muuten kuin rokotteen avulla influenssalta voi suojautua?

Maskilla voi suojautua myös influenssaa vastaan. Korona-aikana oli maskien käytön ansiosta myös vähemmän flunssia ja influenssaa. Jos influenssaa alkaa ilmetä enemmän, ei ole ollenkaan pahitteeksi käyttää maskia sellaisissa tiloissa, joissa on muitakin ihmisiä. Kannattaa muistaa myös hyvä käsihygienia.

Lähde: professori, ylilääkäri Tarja Saaresranta TYKSin uni- ja hengityskeskuksesta

Kommentoi »