Terve.fi

Näin voit ehkäistä rintasyöpää

Roosa Nauha -viikonlopun tarkoitus on tukea suomalaista rintasyöpätutkimusta sekä kerätä varoja potilaille ja syöpäsairaiden omaisille. Osana kampanjaa järjestetään perjantaina 12.10. pidettävä Pukeudu Pinkkiin -päivä, jolloin kaikkia rohkaistaan vetämään ylleen räväkän pinkit vaatteet Roosa Nauha -viikonlopun kunniaksi.

Myös Terve Media haluaa kantaa kortensa kekoon ja jakaa tietoa siitä, miten rintasyöpäriskiä voi ehkäistä.

Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain yli 4600 naista. Se on yleisin yli 45-vuotiailla naisilla, mutta myös nuoremmat voivat sairastua siihen. Rintasyöpäyhdistyksen mukaan kolmasosa eurooppalaisista rintasyöpätapauksista voitaisiin ehkäistä terveillä elintavoilla.

Selvien tutkimustulosten mukaan tekemällä terveellisiä valintoja elämässä voi vähentää riskiään sairastua rintasyöpään. Tutkimuksista selviää myös, että ylipainolla ja liikkumattomuudella on yhteys jopa 25–30 prosenttiin rintasyöpätapauksista.

Rintojen terveyttä voi edistää näillä kuudella yksinkertaisella, mutta tärkeällä valinnalla:

  • Aktiivinen liikunta – liiku päivittäin noin 30–60 minuuttia kohtalaisella rasituksella.
  • Tasapainoinen ruokavalio – suosi päivittäin kuituja, hedelmiä ja vihanneksia, vältä rasvoja, punaista ja käsiteltyä lihaa sekä sokerisia juomia.
  • Ylipainon välttäminen – pidä painoindeksi (BMI, Body Mass Index) välillä 18,5–24,9.
  • Savuttomuus – lopeta tupakointi mieluiten kokonaan.
  • Alkoholin käytön kohtuullistaminen – rajoita alkoholin käyttö korkeintaan yhteen annokseen päivässä.
  • Rintojen omatarkkailu – tutki rinnat säännöllisesti, jotta opit tuntemaan ne ja huomaat mahdolliset muutokset helpommin.
  • Mammografiaseulonnat – mammografia on paras keino rintasyövän löytämiseen. 50. ikävuoden jälkeen seulontaan tulisi osallistua joka toinen vuosi.

Rintojen terveyden päivä 15.10.

Roosa Nauha -päivän lisäksi tässä kuussa vietetään myös rintojen terveyttä edistävää Breast Health Day -päivää. Kampanjan verkkosivustolla www.breasthealthday.org jokainen voi tehdä henkilökohtaisen sitoumuksen rintojensa terveyden parantamiseksi.

Julkaistu: 12.10.2012
2 kommenttia