Terve.fi

Näin vältät allergiset kohtaukset perhelomilla

Näin vältät allergiset kohtaukset perhelomilla
Äkillinen allergia- tai astmakohtaus voi latistaa perheen lomasuunnitelmat nopeasti. Uusi ympäristö saattaa joskus laukaista jopa niin pahat oireet, että koko toimintakyky heikkenee ja loma on varmasti pilalla. Tämän vuoksi on hyvä jo ennen matkaan lähtöä varautua mahdollisiin omiin tai lasten allergisiin kohtauksiin ja jopa välttää ne suunnittelemalla loma tarkoin.
Julkaistu 19.3.2009

Tutustu alla oleviin astmaa ja allergisia reaktioita aiheuttaviin tekijöihin ja Everydayhealthin ohjeisiin, miten välttää oireilua matkalla.

1. Siitepöly

Monet ihmiset ovat allergisia siitepölylle. Siitepöly on onneksi ongelma vain tiettyinä aikoina vuodesta ja tietyissa paikoissa.

Jos matkalla ei pysty välttämään siitepölyä täysin, kannattaa keksiä toimintaa sisätiloissa. Ikkunat on hyvä pitää kiinni ja ilmastointi päällä varhaisesta aamusta iltapäivään. Näihin aikoihin päivästä kannattaa myös matkustelua välttää. Autolla matkustaessa ikkunat on hyvä pitää suljettuina. On hyvä pysyä poissa myös tupakan savusta, se todennäköisesti laukaisee allergiset oireet.

2. Ilmasto

Kylmään ilmastoon matkustettaessa on syytä ottaa huomioon, että kylmä ja kuiva ilma voi laukaista astmaattiset oireet. Koska korkeilla alueilla on usein kylmempää ja kuivempaa sekä vähemmän happea ilmassa, astmaatikkojen kannattaa ehkä välttää matkustelua näille alueille. Astma saattaa oireilla myös erityisen lämpimässä, trooppisessa ja kosteassa ilmastossa.

3. Saasteet

Hyvin saastuneissa suurkaupungeissa tai alueilla, missä metsäpalot ja savuinen ilma on yleistä, hengitysongelmat voivat pahentua. Erityisesti jos ilmasto on kovin lämmin ja aurinkoinen.

4. Lentokoneessa matkustaminen

Lentokoneen sisäilma saattaa olla hyvin kuiva, mikä voi laukaista astmaattiset oireet. Vaikka kone onkin paineistettu, saattaa lisähappi tulla kyseeseen korkealla lennettäessä. Mikäli jollain perheenjäsenistä on taipumusta hengitysvaikeuksiin, kannattaa niistä kertoa lentoyhtiölle jo matkaa varatessa.

5. Immuunihoito

Astmaattisista tai allergisista oireista kärsivä saattaa hyötyä immuuni- eli siedätyshoidosta. Myös immunoterapiana tunnetun hoidon tarkoituksena on kehittää sietokykyä allergeeniin.

Hoitoa annetaan vaikeaan siitepölyallergiaan ja ampiais- ja mehiläisallergiaan sekä joskus eläin- tai pölypunkkiallergiaan. Pieniä annoksia allergeenia pistetään ihon alle aluksi useammin ja hoidon edetessä harvemmin. Hoidon sanotaan vähentävän oireita tavallisesti 80-90 prosenttisesti, jopa pysyvästi.

Noora Dahmane, toimittaja

Kommentoi »