Treeni ja ravinto

Hyvä hiiva auttaa vatsavaivoissa, paha hiiva aiheuttaa niitä: näin tunnistat hyvät hiivat

Hyviä hiivoja käytetään muun muassa ruokien valmistuksessa ja lääkkeissä, mutta pahat saattavat aiheuttaa jopa vaikeita yleistulehduksia.

Teksti Hanna Vilo
Kuvat iStock, Adobe Stock
24.1.2022 Voi hyvin

Söitkö välipalaksi ihanan kuohkeaa leipää? Tai joitko illalla lasin viiniä tai tuopillisen olutta?

Monen jokapäiväisen herkun taustalla on leivontahiiva eli tieteelliseltä nimeltään Saccharomyces cerevisiae. Sen tarkoituksena on tehdä kuplia taikinaan, mikä tekee valmiin leivän koostumuksesta kuohkeaa.

Oluen ja monien viinien valmistuksessa hiivaa tarvitaan tuottamaan etanolia eli alkoholia. Leivontahiiva tuottaa pullossa myös hiilidioksidia, mikä saa oluen vaahtoamaan.

Lääkkeiden ainesosa

Leivonnan ja alkoholijuomien valmistuksen lisäksi hiivat tekevät lisäksi paljon muuta hyvää, vaikka niiden olemassaoloon ei usein kiinnitetä juurikaan huomiota.

Mikrobiologian professori Per Saris Helsingin yliopistosta kertoo, että hiiva on itse asiassa kotelosieniin kuuluva yksisoluinen sieni. Niitä on noin 1 500, ja monet niistä ovat ihmiselle eri tavoin hyödyllisiä.

Osaa hiivoista käytetään esimerkiksi erilaisten lääkeaineiden valmistukseen. Yksi tunnetuimmista sen avulla valmistetuista lääkeaineista on diabeteksen hoidossa käytettävä insuliini.

– Geenitekniikka kehittyi 1980-luvun alussa niin, että leivontahiivan avulla pystyttiin alkaa tuottaa insuliinia, Saris sanoo.

Hiivoja voidaan käyttää myös erilaisten entsyymien ja proteiinien valmistamisessa. Niitä käytetään esimerkiksi osana hepatiittirokotteita. Lisäksi hiivoilla tuotetaan aineita, joita tarvitaan muun muassa leikkauksissa, veren hyytymisen häiriöissä ja anemian hoidossa.

Leivontahiiva
Leipää tai pullaa leiponut tunnistaa tuorehiivan helposti.

Suolisto kiittää

Yksi terveydelle edullisimmista ja tutkituimmista hiivalajeista on Saccharomyces boulardii, joka luokitellaan probiootiksi eli mikrobiksi, joka riittävästi nautittuna tuottaa terveyshyödyn. Sitä sisältäviä valmisteita myydään muun muassa ripulin ja toiminnallisten vatsavaivojen hoitoon. Se kestää vatsahappoja paremmin kuin monet maitohappobakteerit.

Myöskään monet bakteerien nujertamiseen tarkoitetut antibiootit eivät pysty tappamaan sitä.

– Esimerkiksi antibioottikuurin aikana Saccharomyces boulardii saattaa auttaa säilyttämään suoliston hyviä bakteerikantoja, jos ihminen on muuten perusterve.

Mutta jos oma immuunipuolustus on hyvin heikko, Saris suosittelee olemaan varovainen Saccharomyces boulardii -valmisteiden kanssa.

– Silloin probioottihiiva voi olla haitallinen ja aiheuttaa jopa verenmyrkytyksen.

Hiivaa on myös kombucha-juomassa. Se on sokeroidusta teestä hapattamalla valmistettua juomaa, joka on saanut terveysjuoman maineen.

Saris joutuu kuitenkin oikomaan käsityksiä: tieteellisesti ei ole pystytty osoittamaan, että juoma olisi terveysvaikutteinen. Näytön puute johtuu siitä, että kombuchaa valmistetaan eri puolilla maailmaa ja erilaisia hiivoja ja bakteereja apuna käyttäen.

– Voi olla, että jotkin hiivojen ja bakteerien yhdistelmät ovat terveysvaikutteisia, mutta kaikkien suhteen niin tuskin on. Juomien sisällöt vaihtelevat valtavan paljon.

Uhkana tulehdus

Valitettavasti jotkut hiivat voivat olla haitallisia. Tunnetuin pahantekijä on Candida albicans. Sitä esiintyy luonnostaan ihmisen mikrobistossa, eikä se normaaleina määrinä aiheuta terveydelle haittaa.

Jos elimistön mikrobiston tasapaino muuttuu, seurauksena saattaa olla hiivan liikasvu. Syynä saattaa olla esimerkiksi antibioottikuuri, huono ruokavalio tai immuunipuolustuksen heikentyminen vanhenemisen, sairauden tai lääkityksen takia.

Naisilla Candida albicansin liikakasvu saattaa aiheuttaa esimerkiksi emättimen hiivatulehduksen, joka oireilee kutinana ja valkovuotona. Suolistossa hiivan liikakasvu taas aiheuttaa hiilidioksidin määrän lisääntymistä, mikä voi aiheuttaa vatsan turvotusta ja ilmavaivoja.

”Kaikki sokeripitoiset ruoat voivat edistää hiivojen liikakasvua.”
Mikrobiologian professori Per Saris

Pitkäaikaiseen sairaalahoitoon joutuneilla vanhuksilla hiivan liikakasvu saattaa olla vaarallista ja aiheuttaa hankalia suun hiivatulehduksia.

– Silloin riskinä on, että tulehdus leviää myös keuhkoihin ja muualle elimistöön yleistulehdukseksi, Saris kertoo.

Terveet elintavat

Paras keino pitää elimistön hiivat tasapainossa muiden mikrobien kanssa on noudattaa terveitä elintapoja. Erityisesti Saris suosittelee vähentämään sokerin syöntiä, sillä hiivat tarvitsevat sitä lisääntyäkseen.

– Kaikki sokeripitoiset ruoat voivat edistää hiivojen liikakasvua. Niiden sijaan ruokavalioon olisi hyvä lisätä kuitua, sillä kuidut parantavat suoliston mikrobiston koostumusta.

On hyvä myös liikkua luonnossa ja olla tekemisissä eläinten ja maaperän kanssa.

– Luonnossa saamme luonnostaan erilaisia mikrobeja, jotka ovat hyväksi immuunipuolustuksellemme. Samalla ne auttavat pitämään hiivat kurissa.

Erityisen tärkeää luontoaltistus on pienelle lapselle, jonka immuunipuolustus on vasta kehittymässä.

– Kun lapsi altistuu ensimmäisen elinvuoden aikana luonnon mikrobeille, sillä on vaikutusta suoliston mikrobistoon pitkälle aikuisikään saakka.

Pidä hiivat kurissa

Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Nauti runsaasti kuitupitoista ruokaa, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljoja.

Vältä sokeripitoisia herkkuja, kuten virvoitusjuomia, suklaata, karkkeja, pullaa ja leivonnaisia. Hiivat tarvitsevat nimenomaan sokeria kasvaakseen.

Vältä ylihygienisyyttä ruoanlaitossa. Sisällytä ruokavalioon runsaasti raakoja kasviksia, joissa on jäljellä kasvin ja ympäristön bakteereja.

Vietä aikaa luonnossa, retkeile, marjasta ja hoida puutarhaa. Rapsuta ja silitä lemmikkiä.

Liiku säännöllisesti.

Nuku riittävästi.

Lähde: Mikrobiologian professori Per Saris

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi