Terve.fi

Näin selviät matkastressistä

Näin selviät matkastressistä
Matkustamisen kuuluisi olla rentouttavaa. Silti monet syyt, kuten lentojen myöhästelyt, lakot, hävinneet matkatavarat, ylimitoitetut turvatarkastukset ja loputtomat jonot lentokentillä voivat aiheuttaa ylimääräistä päävaivaa matkailijalle. Kun asiat eivät sujukaan odotetusti voi iskeä matkastressi, mikä estää täyden lomasta nauttimisen.
Julkaistu: 21.6.2012

Tässä muutamia Everydayhealth-sivuston esittämiä yleisiä stressiä aiheuttavia tekijöitä ja keinoja, joilla niitä voi yrittää lieventää.

1. Myöhästyneet ja peruuntuneet matkat

Ongelma:

Myöhässä olevat tai peruuntuneet jatkolennot voivat aiheuttaa ylimääräisiä harmaita hiuksia monelle matkailijalle ja pilata lomasta helposti päivän tai pari.

Ratkaisu:

Ennen matkalle lähtöä tallenna lentoyhtiösi asiakaspalvelunumero kännykkääsi. Jos lentosi on myöhässä tai peruuntunut, joudut todennäköisesti selvittelemään uutta lentoa lähtöselvityksessä monen muun tuohtuneen asiakkaan kanssa. Helpompi ja nopeampi tapa on soittaa suoraan lentoyhtiölle. Lennot kannattaa myös aina yrittää varata mahdollisimman aikaiseen ajankohtaan. Näin sinulla on paremmat mahdollisuudet päästä perille vielä saman päivän aikana, mikäli matkalla tulee viivästyksiä.

2. Pitkät odotusajat

Ongelma:

Mikään ei ole ikävämpää, kuin odottaa ja odottaa lentoa lähteväksi. Erityisen vaikean tilanteesta tekee mukana matkustavat lapset. Pitkät odotusajat koettelevat sekä lasten että aikuisten kärsivällisyyttä ja hermoja.

Ratkaisu:

Varaudu odottamaan. Mukaan kannattaa aina varata lukemista, leluja tai muita tavaroita, joiden parissa aika kuluu lentokentällä. Lentäminen aamuisin ja ruuhka-aikoja välttäen, voi vähentää odotusaikoja joissain tapauksissa. Kukaan ei tietenkään haluaisi matkustaa aamukuudelta, mutta aikainen lento voi säästää sinua monelta hässäkältä ja turhalta stressiltä.

3. Hävinneet matkatavarat

Ongelma:

Hävinneet matkatavarat eivät naurata ketään. Varsinkaan jos matkustat täysin erilaiseen ilmastoon tai sinulla on tärkeä liiketapaaminen edessä.

Ratkaisu:

Tähän voi varautua pakkaamalla kaikkein tärkeimmät tavarat ja vaatteet aina käsimatkatavaroihin. Niihin kuuluu muun muassa lääkkeet, vaihtovaatteet ja muutamia tärkeitä hygieniavälineitä. Käsimatkatavaroita koskeviin rajoituksiin kannattaa tutustua ennakkoon.

4. Töykeät ihmiset

Ongelma:

Matkailu tuottaa stressiä kaikille: sinulle, kanssamatkustajillesi sekä lentoyhtiön ja -kentän työntekijöille. Ei tarvita kuin yksi töykeä henkilö saamaan kaikkien pinnan kireälle.

Ratkaisu:

Yritä olla vastavuoroisesti miellyttävä ja kohtelias. Älä pura turhautumistasi lentoyhtiön työntekijöihin. Ei ole heidän vikansa, jos lento on myöhässä tai peruuntunut. Saat todennäköisesti myös enemmän apua ja sympatiaa oikealla asenteella.

5. Muita hyviä vinkkejä

Vaikka olisit kuinka suunnitellut matkasi ja varautunut kaikkeen mahdolliseen, matkailu voi silti aiheuttaa stressiä ja turhaumista. Tässä muutamia lisävinkkejä, joiden avulla voit helpottaa matkastressiä ja pysyä rauhallisena.

Käytä alkoholia kohtuudella

Mikäli joudut odottelemaan kentällä pitkään alkoholin rajoittaminen saattaa olla järkevää. Humala voi johtaa suurempiin ongelmiin ja pahimmassa tapauksessa henkilökunta voi estää jopa pääsysi lennolle.

Soita etukäteen

Välttääksesi turhan odottelun kentälle koneen myöhästyttyä, kannattaa aina soittaa lentoyhtiölle etukäteen tai pyytää heitä ilmoittamaan mahdollisista myöhästymisistä tekstiviestitse. Olet todennäköisesti paljon rentoutuneempi, kun odotat lentoa kotona.

Jatkolentoja varatessa kannattaa aina muistaa jättää vaihtamiseen riittävästi aikaa. Näin sinun ei tarvitse stressata turhaan ehditkö seuraavalle lennolle ajoissa.

Kommentoi »