Terve.fi

Näin raskaudenaikainen stressi vaikuttaa vauvan painoon

Näin raskaudenaikainen stressi vaikuttaa vauvan painoon
Äidiksi haluavien kannattaa panostaa stressinhallintaan.
Julkaistu 2.4.2016

Raskaana olevien naisten kannattaa panostaa rauhalliseen mielentilaan, sillä uuden tutkimuksen mukaan jatkuva stressi raskauden aikana voi alentaa syntyvän lapsen painoa, uutisoi Parent Herald.

Kalifornian yliopiston tutkijat halusivat selvittää, miten stressi vaikuttaa sekä vanhempiin että heidän vastasyntyneisiin lapsiinsa. He havaitsivat, että naisille, joiden stressihormoni kortisolin määrä ei laskenut päivän aikana, syntyi todennäköisemmin pienempiä lapsia kuin niille, jotka stressasivat vähemmän.

Kattava raskaussuunnitelma

Normaalisti kortisolia on paljon aamuisin, minkä jälkeen sen määrä laskee päivän kuluessa. Raskauden aikana kortisolin määrä yleensä kaksinkertaistuu tai jopa nelinkertaistuu. Liiasta kortisolista on haittaa sekä äidille että vauvalle.

Tutkijoiden mukaan runsas kortisolin määrä vähentää verenkiertoa sikiölle, mikä alentaa sikiön saamaa hapen ja ravintoaineiden määrää. Siksi naisten, jotka haluavat tulla raskaaksi, kannattaa tehdä aluksi terveellinen ja kattava raskaussuunnitelma. Tämä tarkoittaa sitä, että naisten tulisi hakea hoitoa mahdolliseen masennukseen, arvioida stressin määrä ja hoitaa sitä, varmistaa, että heidän parisuhteensa voi hyvin, harrastaa liikuntaa, lopettaa tupakointi sekä hakea tukea läheisiltään.

Kommentoi »