Terve.fi

Näin puhut teinille seurustelusta

Näin puhut teinille seurustelusta
Seurustelu tarjoaa teinille mahdollisuuden sosialisointiin sekä vastakkaisesta sukupuolesta oppimiseen. Lisäksi se antaa teinille kokemusta vuorovaikutuksesta, niin että kun hän jonakin päivänä kasvaa aikuiseksi, hän voi tehdä hyvän päätöksen valitessaan kumppania itselleen.
Julkaistu: 17.6.2011

1. Valmistaudu etukäteen

Kouluta itseäsi. Seurustelutavat ja odotukset muuttuvat vuosikymmenien mukaan. Deittailutavat ovat muuttuneet siitä, kuin sinä olit nuori. tee taustatutkimusta kuuntelemalla, mistä teinit ovat kiinnostuneita ja mistä he puhuvat. Tutustu teinien saamaan informaatioon katsomalla heidän lempiohjelmiaan ja lukemalla lehtiä, joita hekin lukevat. Useimmat teinit ovat kiinnostuneita hauskanpidosta, ystävien kanssa hengailusta sekä itsevarmuuden saavuttamisesta vastakkaisen sukupuolen läsnä ollessa.

2. Selvitä tarkoitus

Seurustelun tarkoitus on sosialisointi, hauskanpito sekä toisesta oppiminen. Kaikki tytöt eivät ajattele ja toimi samalla tavoin ja sama pätee myös poikiin. Seurustelu ja sosialisointi antaa teinille mahdollisuuden oppia eroavaisuuksista. Selvitä tämä aina uudestaan ja uudestaan heille. Seurustelussa ei ole kyse kumppanin valinnasta vaan siitä, millaisen kumppanin teini voisi joskus aikuisena haluta.

3. Painota isossa porukassa olemista

Teinit viihtyvät usein isoissa ryhmissä kavereidensa kanssa. Tämän hyvä puoli on se, että ryhmässä liikkuminen antaa teinille mahdollisuuden kehittää monia erilaisia ystävyyssuhteita. Ryhmässä mielenkiinto suuntautuu ystävyyteen, ei romanssiin.

4. Puhukaa ryhmässä liikkumisen huonoista puolista

Kavereiden luoma paine voi olla vahvempi nuorten liikkuessa isossa porukassa. Teinin voi olla vaikeampi sanoa ei, jos kaikki muut tekevät toisin. Toisaalta ryhmän ”säännöt” saattavat pitää teinit ojennuksessa. Ota selvää, millaisessa porukassa teinisi kulkee. Ehdota, että hän ystävystyisi jonkun sellaisen kanssa, jonka kanssa hän voi lähteä ryhmästä, jos ei tunne oloaan mukavaksi.

5. Jakakaa kokemuksia

Kertomalla sekä positiivisia että negatiivisia tarinoita omista seurustelukokemuksistasi avaat keskustelun helposti lähestyttävällä tavalla. Teinit haluavat kuulla vanhempien kohtaamista ala- ja ylämäistä. He haluavat tietää, osallistuivatko vanhemmat vanhojentansseihin, millaiset olivat heidän kamalimmat treffinsä, ovatko he käyneet sokkotreffeille ja toivoisivatko he, että he olisivat seurustelleet enemmän.

6. Ole tietoinen tyttöjen ja poikien eroista

Tytöt ovat usein huolissaan siitä, ettei heillä ole poikaystäviä. Vakuuta tytölle, että mitä useamman pojan hän tuntee ystävän, sitä helpommin hän tunnistaa sen, joka on hänelle oikea. Rohkaise tyttöä ystävystymään useampien poikien kanssa sen sijaan, että hän valitsisi yhden poikaystäväkseen.

Pojat taas usein ajattelevat, etteivät he ole tarpeeksi pitkiä tai tarpeeksi vahvoja. Tee pojallesi selväksi, että hän on erinomainen juuri sellaisina kuin on. Rohkaise häntä ystävystymään muiden kanssa, äläkä painosta tai kiusaa häntä tytöistä. Tämä on pojille herkkä aihe, joten ole kunnioittava.

7. Hylkääminen kuuluu seurusteluun

Kerro teinillesi, että on okei muuttaa mieltään jostakusta henkilöstä, kun häneen tutustuu paremmin. Mukava poika saattaa osoittautua täydeksi ääliöksi tai hiljainen tyttö maailman kivoimmaksi kaveriksi. Teinit kokevat paljon hylkäämistä, mitä seurusteluun tulee. Selitä heille, että hylkääminen kuuluu seurusteluun, mutta se ei tarkoita sitä, että heissä olisi jotakin vikana.

8. Puhukaa asioista ruoan ääressä

Vaikeista asioista on helpompi puhua, kun keskustelu käydään kodin ulkopuolella ja ruoan ääressä. Muista, että sekä pojat että tytöt tarvitsevat tietoa ja hyvää ruokaa. Älä vitsaile tai kritisoi, sillä teinien tunteet ovat herkkiä.

9. Älä saarnaa

Tavoittele avointa, mielenkiintoista ja jatkuvaa keskustelua. Tiedustele. Jos teet keskusteluista myönteisiä, teinit kuuntelevat sinua. Jos torut ja varoittelet, he vain pyörittelevät silmiään ja pitävät sinua vanhanaikaisena.

10. Ole hienovarainen

Kysy teiniltä, miten hän käsittelisi mahdollisia tilanteita, mutta ole hienovarainen. Selvitä kautta rantain, miten teinisi suhtautuisi esimerkiksi bileisiin, joissa on vanhempia lapsia juomassa alkoholia. Näiden keskusteluiden tarkoitus on kerätä tietoa siitä, mitä teinien täytyy tietää.

11. Kyllä ja ei

Opeta teinille, että nämä kaksi sanaa ovat kaikista tärkeimmät. Vanhemmat haluavat, että teinit osaavat kieltäytyä asioista, joista eivät pidä ja toisaalta sanoa kyllä silloin, kun se on oikein. Anna heille mahdollisuuksia sanoa kyllä ja ei niin usein kuin mahdollista, vaikka se tarkoittaisikin sitä, että he sanovat ei myös sinulle.

Lue myös:

Kommentoi »