Mies ei mene lääkäriin, iäkäs sukulainen ei lopeta autoilua – Näin pärjäät jääräpään kanssa

Mies ei mene lääkäriin, iäkäs sukulainen ei lopeta autoilua – Näin pärjäät jääräpään kanssa
Löytyykö sinun lähipiiristäsi jäärä? Yksi tuputtaa turhaa tavaraa, toinen ei usko ilmastonmuutokseen ja kolmas ei välitä terveydestään. Kuulostaako tutulta? Tilanteeseen voi puuttua monin keinoin.
Julkaistu: 22.4.2020

Ilmastonmuutos on fakta, muttei Minnan viisikymppisen sukulaisen mielestä. Hän ei suostu asioimaan Hesburgerissa, koska sieltä ei saa kertakäyttöisiä muovipillejä. Jäärä on sitä mieltä, että tällainen hössötys on turhaa, Minna kertoo.

Luulisi, että mitä enemmän iän myötä kertyy uusia kokemuksia, sitä avoimempi mieli olisi uusille näkökulmille. Keski-ikään mennessä olisi jo oppinut kokemuksen kautta, ettei asioissa ole yhtä totuutta. Jääräpäisyys ei ole ikäsidonnaista, mutta tässä jutussa puhumme siitä, miten sukulaisesta voi tulla iän myötä varsinainen jäärä.

– Vanhemmiten ihminen osaa mielestään monenlaisia asioita. Koska itsellä on paljon kokemusta elämästä, voi olla vaikea ajatella, että parempaa tietoa voisi olla jollain toisella, etenkään jollain itseä nuoremmalla, sanoo psykologian lisensiaatti ja psykoterapeutti Vesa Nevalainen.

Mielen joustavuus on jo lähtökohtaisesti eri ihmisillä erilainen, mikä voi näkyä esimerkiksi avoimuudessa uusia ihmisiä ja uudenlaisia ajatuksia kohtaan. Yksilölliset erot tulevat esiin varhain, jopa lapsuudessa. Yksi on uteliaampi ottamaan ympäristöstä vaikutteita, toinen tahtoo tehdä asiat oman mielensä mukaan.

– Elämänkokemukset muokkaavat joustavuutta edelleen.

Tilanne on hankala, jos jäärä ei suostu keskustelemaan kiistanalaisesta asiasta ollenkaan tai edes kuuntelemaan, mitä toisella on siitä sanottavaa.

Kerro jääräpäälle, mitä hyötyä muutoksesta olisi.

Fiksu kokeilee erilaisia keinoja, jolla jääräpään saisi kuuntelemaan. Toista voi houkutella uusien näkökulmien äärelle vetoamalla muutoksesta koituviin hyötyihin. Sukulaiselle tai tuttavalle voi kertoa, miten tämän elämä muuttuisi myönteiseen suuntaan, jos asioita tekisi tai ajattelisi jatkossa toisin.

Nevalainen on kirjoittanut Satu Kasken kanssa kirjan Ikävät ihmiset – kuinka selviytyä hankalien tyyppien kanssa. Nevalainen neuvoo, miten jääräpään kanssa pärjää eri tilanteissa.

Pulma 1: ikääntyneen ajaminen huolettaa

Pulma: Iäkäs ihminen ajelee sinnikkäästi autolla, vaikka terveydentila on selvästi alentunut, ja autoilu sen vuoksi vaarallista itselle ja muille.

Autoilusta luopuminen harmittaa ajeluun tottunutta, sillä rattiin hyppäämisessä ei ole kyse pelkästään liikkumisesta helposti paikasta toiseen.

Monelle kokeneelle autoilijalle ajokortti on tärkein osoitus omasta toimintakyvystä, aktiivisuudesta ja myös vapaudesta.

– Vaikka autoilusta joutuisi luopumaan pakottavista terveyssyistä, joutuu samalla luopumaan myös monista itseen liittyvistä myönteisistä mielikuvista, Vesa Nevalainen selittää.

Mutta turvallisuus tietysti ennen kaikkea. Jos ajaminen ei ole enää turvallista, jääräpää on saatava ymmärtämään asian vakavuus.

– Ihmiselle kannattaa tuoda selvästi esiin ajatus siitä, että hän on autottakin edelleen aikaansaapa ja itsenäinen ihminen.

Esimerkiksi uuden harrastuksen aloittaminen voi tarjota kokemuksen aktiivisuudesta. Yhdessä voi selvittää, miten paikalle pääsee ilman autoa.

– Ulkopuoliselta auktoriteetilta viesti kuin viesti menee usein erityisen hyvin perille. Vaikka läheinen ei onnistuisi suostuttelemaan ikäihmistä luopumaan kortista, lääkäri saattaa onnistua.

Oma hommansa on tietenkin siinä, että saa jääräpään lähtemään lääkärin juttusille.

Pulma 2: Läheinen kieltää ilmastonmuutoksen

Pulma: Jäärä ei suostu ottamaan ilmastonmuutosta kuuleviin korviinsa. Asiasta keskustellessa hän vetoaa muiden maiden päästöihin ja jatkaa liharuuan tuputtamista kasvissyöjiksi ilmoittautuneille sukulaisille.

Uusi tieto on aivoille aina haaste. Kun mielemme käsittelee uusia asioita, se sivuuttaa helpommin sellaisen tiedon, joka ei sovi valmiisiin mielipiteisiimme.

Sen sijaan muistiimme jäävät asiat, jotka vahvistavat olemassa olevia käsityksiämme. Jos jäärä ostaa kotiisi turhaa tavaraa, ehdota, että menette seuraavalla kerralla yhdessä ostamaan jotain tarpeellista.

Ikääntyneellä ihmisellä on ollut vuosikymmeniä aikaa kerätä mielessään todistusaineistoa käsitystensä tueksi. Silloin uudet näkökulmat on helppo sivuuttaa.

– Toisaalta tietyiltä ihmisiltä uusi tieto voi olla helpompi ottaa vastaan kuin joiltain toisilta. Jos haluaa saada viestinsä kuuluville, kannattaa miettiä viestin sisällön sijaan ennemmin sitä, mitä reittiä pitkin sen saisi ujutettua perille, Vesa Nevalainen neuvoo.

Esimerkiksi jos vanhemmalla on useita lapsia, yhdestä sisaruksesta on saattanut tulla uskottu, jonka sanaan tämä uskoo enemmän kuin muiden. Tai jos ikäihmisen omassa suosikkilehdessä on asiaa ilmastonmuutoksesta, juttua voi suositella iltalukemiseksi.

Vastakkainasetteluun ajautuminen on aina huono tilanne keskustelun kannalta. Nevalainen huomauttaa, että ilmastoasioissa jääräpäisyyttä voi esiintyä molemmin puolin. Mutta kuinka voisi saada jäärän edes kokeilemaan kasvisruokaa? Lihansyönnin vähentäminen on suositeltavaa jo terveyssyistä.

–Yleensä ihmisiin uppoaa pakkoa paremmin vapaaehtoisuus. Pöytään voi valmistaa yhdessä yhden kasvisvaihtoehdon, jota kukin saa halutessaan maistaa.

Pulma 3: Sukulainen tuputtaa tavaraa

Pulma: Vanhempi sukulainen kiertää alennusmyynneissä ostamassa tuliaisiksi tavaraa, jota lahjan saaja ei tarvitse eikä halua.

Hamstraamisen taustalla saattaa vaikuttaa sukupolvien erilainen suhde tavaraan. Entisaikaan maallista materiaa ei ollut tarjolla niin paljon kuin nykyisin. Nyt netistä voi tilata mitä vain, ja yhä useammalla on siihen myös varaa. Siksi on loogista, että tavaraa hamstraavat usein etenkin vanhemmat, mahdollisesti niukan lapsuuden eläneet. Lisäksi tiedetään, että yksinäisyyden tunne saattaa lisätä liiallisen shoppailun riskiä.

Tavaroista kieltäytyminen johtaa helposti loukkaantumiseen, sillä antajalle kyse on usein myös välittämisen osoituksesta.

– Tavaran antaja voi aistia, ettei hänen tuomisistaan tykätä, muttei muuta toimintaansa, koska haluaa osoittaa tunteitaan edes jollain tavalla. Samasta syystä tuputtamista on myös vaikea saada loppumaan. Toiselle ei voi sanoa, että lakkaa välittämästä minusta, Nevalainen sanoo.

Joku ratkaisee asian kantamalla ei-toivotut tavarat kierrätykseen. Toinen yrittää opastaa hamstraajaa hankkimaan enemmän oman maun mukaisia tavaroita. Koska hamstrauksen syyt ovat syvällä, keinot eivät kuitenkaan välttämättä toimi tai niiden vaikutus jää lyhytaikaiseksi.

Yksi kenties toimiva keino olisi miettiä yhdessä, millaisista aineettomista hyödykkeistä olisi enemmän iloa kuin tavaroista. Voisiko jääräpäinen ostelija antaa tavaran sijasta aikaansa, vaikka saapumalla vaihtamaan kukkamullat ”lahjaksi” kerran vuodessa?

Vinkki: Jos jäärä ostaa kotiisi turhaa tavaraa, ehdota, että menette seuraavalla kerralla yhdessä ostamaan jotain tarpeellista.

Pulma 4: Iäkäs läheinen vaikenee asioistaan

Pulma: Ikääntynyt ihminen ei suostu kertomaan sen paremmin voinnistaan tai avuntarpeestaan kuin lähiaikojen tapahtumistakaan.

Maijan äidin ylle ilmestyi vähän aikaa sitten uusi paita. Kun Maija kiinnostuneena kysyi, mistä äiti oli paidan ostanut, tämä ei suostunut vastaamaan.

– Äiti väitti kivenkovaan, ettei tiedä, mistä se on peräisin, Maija kertoo.

– Kyse ei ole esimerkiksi muistisairaudesta, vaan äidin vastaus kaikkeen on yleensä muutenkin ei.

Maija epäilee, että äiti saattaisi tarvita apua kesämökkiin liittyvissä käytännön asioissa. Apua on vaikea antaa, kun äiti kieltää kaipaavansa sitä.

– Ikääntyneet vanhemmat saattavat salata aikuisilta lapsilta tautinsa ja vain purra hammasta kipujensa kanssa, Vesa Nevalainen vahvistaa.

Jos vaikeneminen on tietoinen valinta, sitä pitää Nevalaisen mukaan kunnioittaa. Kenenkään ei ole pakko avautua asioistaan. Sukupolvien välinen ero näkyy avoimuudessa. Ennen tunteista ja esimerkiksi vastoinkäymisistä ei puhuttu yhtä avoimesti kuin nykyisin.

Erityisen hankalalta voi tuntua omien ”heikkouksien” paljastaminen aikuisille lapsille. Niitä voivat olla esimerkiksi sairauksiin liittyvät oireet. Perhesuhteisiin pitkään liittynyttä dynamiikkaa voi olla vaikea kääntää toiseksi edes ajan kuluessa.

– Vanhempi on kuitenkin ollut pitkään niin sanotusti vahvempi osapuoli, jolla on tilanne hallussa. Lapsiin turvautuminen voi tuntua hävettävältä ja väärältä.

Asioistaan vaikenevalta ihmiseltä voi varmistaa, onhan elämässä joku, jolle voi tarvittaessa puhua. Maijakin on huomannut, että oikean ihmisen kuunnellessa äiti kyllä ryhtyy puhumaan.

– Meille lapsille äiti ei kerro mitään, mutta puolisoiltamme hän ei kehtaa pimittää tietoja, jos he kysyvät niitä suoraan.

Mielitreeni: Pärjää paremmin jäärän kanssa

Valitse ne keinot, joita voisit kokeilla, jotta pystyisit vaikuttamaan jäärän ajattelutapaan.

Puhu jääräpään ystävälle. Useimmiten jopa hankalaksi tiedetty tyyppi uskoo luottoystävän näkemykseen.

Kenelle jäärän ystävälle voisit puhua?

Milloin aiot toteuttaa tämän?

Kerro tunteistasi. Sano toiselle suoraan, millaisia fiiliksiä hänen sanansa, tekonsa tai tekemättä jättämisensä sinussa aiheuttavat. Uutta tietoa voi olla vaikea ottaa vastaan, mutta avoin puhe tunteista saattaa pysäyttää.

Mistä asiasta haluaisit puhua?

Millaisia tunteita tuo asia on aiheuttanut sinussa?

Harjoita positiivista uudelleenmäärittelyä. Se tarkoittaa myönteisen puolen etsimistä toisen sanoista tai teoista. Esimerkiksi pyytämättä lahjoja kantava ihminen tahtoo todennäköisesti vain ilahduttaa.

Mistä saamastasi lahjasta olet harmistunut?

Miksi lahjanantaja on halunnut antaa tuon lahjan?

Anna palautetta useamman ihmisen voimin. Kokoa joukko jääräpään toiminnasta huolestuneita läheisiä yhteen ja ottakaa vaivaava asia puheeksi hänen kanssaan yhteisenä rintamana. Joukkovoimassa piilee usein vakuuttavin voima.

Kenen kanssa voisit yhdistää voimasi?

Milloin voisitte puhua tästä?

Juttu on julkaistu Kotivinkki-lehdessä 23/2019.

Kommentoi »