Apu Terveys

Iholle ilmestyvä kipeä, märkivä paise on usein vaaraton, mutta ei aina – tunnista ihopaiseet ja hoida ne oikein

Iholle ilmestyvä kipeä, märkivä paise on usein vaaraton, mutta ei aina – tunnista ihopaiseet ja hoida ne oikein
Ihopaiseet ovat yleinen ja yleensä harmiton vaiva. Paiseet kannattaa kuitenkin puhkaista lääkärissä, ennen kuin ne kasvavat kovin isoiksi. Lue erikoislääkärin neuvot!
Julkaistu 12.5.2021

Iholle on ilmestynyt kipeä paise, joka kasvaa kasvamistaan. Mistä oikein on kyse?

– Paise on bakteeritulehduksen synnyttämä pesäke. Se koostuu ontelosta, jossa on märkää eli bakteereja, valkosoluja ja kuollutta kudosta sisältävää eritettä, kertoo ihotautien ja aller­gologian erikoislääkäri Kristiina Hintsanen Ihosairaalasta.

Paiseet ovat melko yleisiä ja ihon tulehduksista tavallisimpia. Pienimmillään ihopaise voi olla herneen kokoinen, mutta suurimmillaan jopa parikymmentä senttimetriä.

– Vartalon alueella saattaa kasvaa vaikka appelsiinin kokoinen paise, Hintsanen sanoo.

Useimmiten ihmiset menevät lääkäriin, ennen kuin paise ehtii kasvaa isoksi – ja niin kannattaakin tehdä. Paiseet ovat yleensä kipeitä ainakin painettaessa, mutta suuri yksilö voi kipuilla jatkuvasti ja häiritä elämää ja liikkumista.

Ihopaise on yleensä vaaraton, mutta ei aina. Lääkäriin on syytä suunnata heti, jos paiseen lisäksi on kuumeilua tai tuntee olonsa sairaaksi. Myös kaulan ja kasvojen alueen paiseet on hyvä näyttää lääkärille ajoissa.

– Tosi huonolla tuurilla kasvojen alueen paiseesta voi levitä infektio ­syvemmälle keskushermostoon. Se on kuitenkin erittäin harvinaista.

Ihotautien ja aller­gologian erikoislääkäri Kristiina Hintsanen.

Voi tulla kenelle tahansa

Paiseet saavat usein alkunsa, kun iholla elävä stafylokokkibakteeri pääsee ihon ­sisään tulehtuneen karvatupen, ihon rikkoutumisen tai rasvapatin kautta. Silloin tulehdus laajenee, ja paise alkaa kehittyä.

Paiseita voivat joskus aiheuttaa myös jotkin trooppiset bakteerit tai gramnegatiiviset bakteerit, joita saattaa elää pore­altaissa ja paljuissa.

Kenelle tahansa voi joskus syntyä paise. Jos paiseita syntyy toistuvasti, kyseessä on yleensä tauti nimeltä furunkuloosi.

– Sille altistavat perintötekijät, immuunipuolustuksen häiriöt, diabetes ja vakava aliravitsemus, Kristiina Hintsanen sanoo.

Joskus paiseiden syynä voi olla myös HS-tauti eli hidradenitis suppurativa. Se on autoimmuunisairaus, jossa paiseita syntyy toistuvasti taivealueille eli kainaloihin, nivusiin, rintojen alle, pakaravakoon ja vatsapoimuihin. Näille alueille voi myös syntyä arpia tai ihonsisäisiä käytäviä eli fisteleitä.

– HS-taudin hoito on erilaista kuin muiden paiseiden. Siksi on tärkeää diag­nosoida se oikein.

Paise voi syntyä mihin tahansa iho­alueelle. Peräaukon seudulla tai pakara­vaossa sijaitsevaa paisetta kannattaa näyttää lääkärissä, vaikka se olisi vielä pieni. Peräaukon seudun paiseeseen voi myös liittyä fisteli eli käytävä. Joskus harvoin se voi olla merkki esimerkiksi tulehduksellisesta suolistosairaudesta, minkä vuoksi tutkiminen on tärkeää.

Pakaravaon paiseita syntyy yleensä nuorehkoille miehille, joilla on paljon karvoitusta. Karvat voivat alkaa kasvaa ihon sisään ja tehdä sinne ontelon, josta paise saattaa saada alkunsa.

– Tästä voi seurata toistuva ongelma. Nämä paiseet vaativat usein avaamista, jotta ne paranevat.

Naisilla paise voi kehittyä häpyhuulten rauhasen eli Bartholin rauhasen tulehduksesta. Silloin puhutaan bartholiniitista.

Ei pidä puristella

Jos paise on pieni, sitä voi hoitaa kotona. Aluetta kannattaa pestä säännöllisesti saippualla tai happamilla tai pH-neutraaleilla ihonpuhdistusaineilla. Lisäksi iho on hyvä desinfioida muutaman kerran päivässä antibakteerisella antibioottia ­sisältävällä voiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Mikäli paiseessa näkyy märkäpää, siihen voi tehdä varovasti reiän puhdistetulla neulalla. Näin märkä pääsee paiseesta ulos. Myös ihon pitää olla puhdas. Sen sjiaan puristelu kannattaa jättää väliin.

– Paisetta ei pidä puristella, sillä silloin tulehdus leviää helposti ympäröiviin kudoksiin, ja paise alkaa kasvaa, Kristiina Hintsanen sanoo.

Kovin pitkään paisetta ei ole hyvä kotona katsella. Jos se ei rauhoitu tai on kipeä, avun saa lääkäristä. Lääkärissä paise avataan yleensä paikallispuudutuksessa.

Kun paise on avattu, märkä valuu siitä ulos. Toimenpide on puudutusta lukuun ottamatta kivuton ja ohi noin kymmenessä minuutissa. Lisäksi lääkäri voi määrätä suun kautta otettavan antibioottikuurin.

Paiseen puhkaisun jälkeen on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta, jotta tulehdus paranee. Vaatteet kannattaa vaihtaa usein, samoin pyyhkeet. Jos paise sijaitsee esimerkiksi parran alueella, par­ranajo­välineet on hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen.

– Paiseen suihkuttelu on tärkeää, jotta siitä poistuu märkää. Paise alkaa rauhoittua muutamassa päivässä, ja noin viikossa iho alkaa yleensä olla kunnossa.

Kun paise on puudutettu, lääkäri avaa sen kirurgin­veitsellä.

Näin paise hoidetaan

  1. Paiseen alue puudutetaan pistämällä ihoon puudutusainetta neulalla ja ruiskulla. Puudutusaine vaikuttaa nopeasti, alle minuutissa.
  2. Kun paise on puudutettu, se avataan tekemällä pieni viilto kirurginveitsellä. Näin märkä pääsee valumaan ulos.
  3. Paise puhdistetaan suihkuttelemalla, jotta märkää poistuu mahdollisimman paljon.
  4. Paiseeseen voidaan jättää steriili nauha muutamaksi päiväksi. Näin paise ei sulkeudu liian nopeasti, eikä sen sisään jää märkää.
  5. Nauha on osittain ihon ulkopuolella. Sen voi poistaa itse muutaman päivän jälkeen.
  6. Jos tulehdus vaatii, lääkäri voi määrätä suun kautta otettavan antibioottikuurin.
Toimen­piteen välineet: Ylhäällä vasemmalta ruisku, injektioneula, puuduteaine, kirurginen kauha, kirurginen veitsi. Alhaalta vasemmalta Sorbact-nauha, sideharsotaitokset.

Uskallatko katsoa kotisohvalla?

Ihopaiseiden avaamista voi seurata myös televisiosta – jos kykenee katsomaan eritteiden purskahtelua. Tohtori Paise eli yhdysvaltainen Sandra Lee on ihotautilääkäri, joka puhkoo paiseita, kystia ja rasvapatteja omassa Dr. Pimple Popper -tv-sarjassaan TLC-kanavalla. Suomessa ohjelmaa voi katsoa Discovery+ -palvelusta.

Sandra Leellä on myös YouTube-kanava, jonka nimi on Dr. Sandra Lee (aka Dr. Pimple Popper). Sillä on 6,9 miljoonaa tilaaja. Katso, jos uskallat!

Ihotautilääkäri Sandra Lee.
Kommentoi »