Kauppojen hyllyt pursuavat ruokaa ja notkuvat terveystuotteita. Urheilujuomaa, palautusjuomaa, aminohappoja, lisäravinteita. Yksi sitä ja toinen tätä. Kolmas vähentää, neljäs kasvattaa. Kaikkia kun yhdistää, saadaan barbivartalo ja iso talo Ibizalta. Mistä sitä tietää, mitä pitää syödä tai jättää syömättä? Ovatko kaikki lupaukset turhia, pelkkiä mainostajien kikkoja?
Suuri osa annetuista lupauksista on kuin hopeinen reunus kesäisen pilven reunalla; kaunis katsella, sisältä tyhjää täynnä. Osa jopa vaarallisia nautittuna. Jos netistä ostettu ruskea jauhe kutistaa kivekset rusinan kokoisiksi, ei sillä välttämättä ole toivottua vaikutusta myöskään lihas– tai aivomassan puolella.
Ihmisiä neuvotaan karppaamaan, larppaamaan ja skarppaamaan. On viisi kautta kakkosta, atkinsia, mehupaastoa ja dieettiä. Samaan aikaan kun aletaan tyhjennykselle, harjoitellaan maratonille tai yritetään kasvattaa lihasvoimaa salin puolella.
Syödään purkkitolkulla protskurahkaa. Sillä lihakset kasvaa ilman että koskaan tarvitsee edes mennä salille. Vältetään ruuan hiilihydraatteja ja rasvaa leivän päällä. Kaikkihan tietää, että ne lihottaa. Keittiössä salaa syödyllä keksipaketilla ja ihanan sinisellä suklaalevyllä ei ole havaittu samaa vaikutusta.
Aamulla jää aamupala väliin, koska on niin kiire. Ajatus ruuasta ällöttää. Lounasaikaan on hyvä pitää palaveria, silloin on kalenterissa tyhjää tilaa joka päivälle. Kahvilla yksi pieni keksi, ja kotimatkalla pussi salmiakkia. Viideltä kaadetaan koko jääkaappi suuhun. Kuuden jälkeen ei enää voi syödä lihomisefektin takia.
Aineenvaihdunta on sekaisin ja keho huutaa hoosiannaa. Ollaan äkäisiä, tylsämielisiä eikä mikään enää huvita. Töissä on mälsää ja puoliso mättää, eikä peiliin tee mieli katsoa. Itkettää ja masentaa, itseluottamus on nollassa. Ei enää tiedetä, mihin uskoa.
Mitä tehdä?
Pysähdy. Hengitä. Ota paperi ja piirrä siihen kynällä ympyrä. Hahmottele tauluun, kuinka monta kertaa syöt päivän aikana. Mitä syöt aterioiden aikana? Onko proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja?
Lihasta saa protskua, pähkinöistä hyviä rasvoja ja kalasta näitä molempia.
Omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Valkoisen pastan sijaan voi kokeilla täysjyväriisiä. Kolmen, neljän tunnin välein olisi hyvä tankata. Purkeista on turha hakea onnea ja autuutta, ennen kuin perusravitsemus on kunnossa.
Aloita pienistä muutoksista; vaikka siitä aamupalasta. Joskus pakottaminen on hyvästä, se kysyy vähän itsekuria ja ymmärrystä. Se, ettei tunne nälkää, ei ole hyvä asia. Keitä puuroa tai tee viherpirtelö. Joskus nestemäinen ruoka on helpompaa nauttia.
Älä jätä lounasta väliin ja päivällä syö hedelmä. Verensokeri pysyy tasaisempana etkä kaupassa tee heräteostoksia. Kyllä aikuisten pitää syödä jaksaakseen, samalla lailla kuin lastenkin. Älä unohda päivällistä; vaikka kanaa ja vihanneksia. Illalla vielä munakasta, villasukat jalassa sohvan nurkassa. Niin uskomatonta kuin se onkin, syömällä riittävästi oikeita asioita alkaa paino pudota.
Jo kahdeksan tunnin öinen paasto on keholle kova asia. Kokeile lisäillä ruokamääriä – ainakin pari viikkoa. Paino voi nousta hetkellisesti, energiavarastojen täyttyessä. Muutamassa viikossa alkaa vaaka hiljalleen näyttää miinusta.
Muista syödä ja juoda vettä tarpeeksi. Kävele rappuja ja aja auto kauas kaupan ovista. Aktivoi pakaroita ja heiluta käsiä. Usko pois – ihmeitä alkaa tapahtua. Peilikuvakin hymyillä.
Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin.
“Työskentelen personal trainerina, teen yritysvalmennuksia ja luennoin hyvinvointiin liittyvistä asioista. Trainer4You:lla toimin kouluttajana ja asiantuntija-tehtävissä. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin.”