Terve.fi

Näin lievität lapsen mustasukkaisuutta

Näin lievität lapsen mustasukkaisuutta
Onko perheessänne isompi sisarus alkanut tihutöihin vauvan tultua taloon? Tai onko hän kenties käynyt nipistämässä vauvaa? Kyse on mustasukkaisuudesta, joka on täysin luonnollinen reaktio, sillä vanhempi sisarus voi kokea uuden tulokkaan uhkana, joka vie äidin ja isän kaiken huomion ja rakkauden. Lapsen mustasukkaisuus voi oireilla esimerkiksi näin:
Julkaistu: 16.3.2009
- lapsi voi olla aiempaa itkuisempi, levottomampi ja kiukutella pienistä asioista- lapsella on nukahtamisvaikeuksia- lapselle voi tulla ”vahinkoja”, vaikka hän olisikin jo aiemmin oppinut kuivaksi- lapsi voi satuttaa vauvaa tai vanhempaa- lapsi voi tehdä erilaisia tihutöitä- lapsi voi muuttua apeaksi
Mustasukkaisuusreaktiot riippuvat useasta eri asiasta, kuten lapsen iästä ja kehitysvaiheesta, lapsen temperamentista, perheen elämäntilanteesta ja siitä, kuinka vanhemmat asiaan reagoivat. Poimimme MLL:n listaamista asioista parhaat vinkit, kuinka kohdata ja lievittää lapsen mustasukkaisuutta.
1. Valmistautukaa vauvantuloon. Kerro isommalle lapselle vauvantulosta jo raskausaikana. Riippuen lapsen iästä raskaudesta voi kertoa esimerkiksi muutama kuukausi ennen synnytystä.
2. Muistelkaa vauva-aikaa. Keskustelkaa yhdessä isomman sisaruksen vauva-ajasta, katselkaa valokuvia ja kaivakaa esiin hänen käyttämiään vauvanvaatteita.
3. Valmistele lasta synnytyshetkeen. Kerro lapselle hyvissä ajoin etukäteen, kuka häntä hoitaa, kun äiti on synnyttämässä. Selvitä lapselle myös, miksi äiti on kotoa pois vauvan syntymän vuoksi.
4. Vältä muutoksia. Älä suunnittele isommalle sisarukselle mitään suuria elämänmuutoksia vauvan syntymisen aikoihin, esimerkiksi pullosta vierottamista, yövaipasta luopumista tai omaan huoneeseen siirtymistä. Tällaiset muutokset on hyvä tehdä ainakin pari kuukautta ennen vauvan syntymää tai vasta reilusti vauvan syntymän jälkeen. Pyri myös pitämään isomman sisaruksen arkirutiinit mahdollisimman samanlaisina kuin mihin hän on tottunut.
5. Vauvaa katsomaan. Lapselle on tärkeää päästä katsomaan vauvaa ja äitiä jo sairaalaan, vaikkei hänen mielenkiintonsa kovin pitkälle vauvaan riittäisikään. Isommalle sisarukselle voi varata jonkun pienen yllätyksen, jonka hän saa sairaalaan tullessaan tai äidin tullessa sairaalasta kotiin.
6. Anna lapsen osallistua. Anna lapsen osallistua vauvan odotukseen kokeilemalla vauvanpotkuja, ottamalla hänet mukaan neuvolakäynnille ja lukemalla hänen kanssaan vauvan odotuksesta kertovia kirjoja.
7. Nukkeleikit. Hanki isolle sisarukselle vauvanukke, jota hän voi hoivata samoin kuin äiti ja isä hoitavat vauvaa.
8. Hoitakaa vauvaa yhdessä. Ota isompi sisarus mukaan vauvanhoitopuuhiin ja anna hänelle myönteistä palautetta ja kannustusta, kun hän hoitaa pikkusisarustaan. Isompi sisarus voi haluta kokeilla vauvan silmiä ja työntää sormensa vauvan suuhun. Lasta toki pitää kieltää, jos hän satuttaa vauvaa, mutta ainaisten kieltojen sijaan, pyrkikää ennemmin yhdessä harjoittelemaan hellää koskettamista.
9. Tutustukaa vauvaan yhdessä. Kerro isommalle lapselle, mistä vauva tykkää, sillä lapsen oppiessa, että hän voi omalla toiminnallaan esimerkiksi naurattaa vauvaa, hän saattaa tehdä sitä mielelläänkin. Vaalikaa myös hyviä tapoja sisarusten välillä, kuten hyvänyönsuukotukset ja aamuhalit.
10. Kahdenkesken. Varatkaa kahdenkeskistä aikaa myös isommalle sisarukselle ja tehkää asioita, jotka hänestä on mukavia, kuten askartelua, retkiä, kauppareissuja ja ulkoilua. Muista helliä ja hoivata myös isompaa sisarusta ja anna hänen olla vauvamainen, jos hän sitä tahtoo.
11. Imetyksen aikana. Jos mustasukkaisuus tulee esille imetystilanteessa, ota lapsi kainaloon lukemaan vaikka kirjaa yhdessä. Voit myös houkutella lapsen mukavaan leikkiin ja aloittaa imetyksen ilman suurempaa numeroa tai kehottaa lasta vierellesi oman nukkevauvan kanssa tai kootkaa erityislelupussin, joka otetaan käyttöön imetyksen aikana tai silloin, kun isomman on odotettava vuoroaan.
12. Odota tovi. Älä heti vauvan pienestä inahduksesta johtuen keskeytä puuhiasi isomman sisaruksen kanssa. Usein vauva ehtii rauhoittua jo ennen kuin vanhempi ehtii edes paikalle.
13. Vierailta huomiota. On hyvä, jos kylään tulevat vieraat antavat ensin huomiotaan isommalle lapselle. Jos vierailla on vauvalle lahja, voisi sellainen olla myös tuoreelle isoveljelle tai -siskolle. Isomman lapsen voi antaa johdattaa vieraat vauvan luokse ja esitellä vauva heille.
14. Hyväksy lapsen tunteet. Jos isompi lapsi ilmaisee kielteisiä ajatuksia vauvaa kohtaan, kuten ”Kunpa vauvaa ei olisi olemassa”, niin ole ymmärtäväinen ja anna lapsen kielteisille tunteille sijaa.
On hyvä asia, että lapsi jakaa negatiiviset tunteensa vanhempiensa kanssa. Voit pyytää lasta näyttämään nukella, miten kurjalta hänestä tuntuu ja anna lapselle myötätuntoa tyyliin ”Onpa sinusta tuntunut kurjalta. Isosisaruksen rooli ei ole aina helppo. Keksittäisiinkö jotain mukavaa puuhaa illalla yhdessä?”.

Mari Kataja

Kommentoi »