Apu Terveys

Näin ehkäiset veritulppia: juo tarpeeksi, jaloittele ja käytä lökövaatteita

Näin ehkäiset veritulppia: juo tarpeeksi, jaloittele ja käytä lökövaatteita
Jokainen voi omilla toimillaan ehkäistä veritulpan syntyä. Katso tästä parhaat veritulpan ehkäisykeinot.
Julkaistu 28.10.2021

1. Syö ­ravitsemussuositusten mukaisesti, pidä kilot kurissa, tumppaa tupakka ja liiku säännöllisesti. Terveet elintavat edistävät verisuonten terveyttä ja ehkäisevät suonten kalkkeutumista.

Kerran sairastettu veritulppa lisää uuden tukoksen vaaraa. Siksi sairastaneiden on erityisen tärkeää ottaa veritulpan ehkäisykeinot käyttöön.

2. Vältä liikunnassa kontaktilajeja, jos ­sinulla on verenohennuslääkitys. Kaikkiin kolhuihin liittyy vuotoriski. Muidenkin kannattaa olla varovaisia, sillä jatkuvat pienet vammat sekä kipsihoito altistavat tukoksille.

3. Tauota istumatyötä jaloittelemalla tai jumppaamalla säännöllisin väliajoin. Staattiset asennot voivat aiheuttaa veritulppia istuit missä hyvänsä.

Pysähdy myös pitkillä automatkoilla ja jaloittele välillä. Vältä matkatessa kireää vaatetusta, koska silloin veri ei kierrä.

4. Käytä lentosukkia yli kuuden tunnin lennoilla. Niiden tulee olla napakat, mutta yläreuna ei saa puristaa pohjetta. Jos ne painavat liiaksi, veri ei kierrä. Omien mittojen mukaan terveysliikkeessä valmistetut sukat ovat usein parhaat, mutta myös kalleimmat.

Kokeilemalla saatat löytää istuvat sukat myös marketista tai apteekista. Lentosukkien teho perustuu siihen, että puristamalla jalkoja ne ajavat verta varpaista sydämeen päin.

Juo vettä riittävästi lentomatkoilla eli 1 desilitra tunnissa. Muuten elimistö kuivuu. Yhdistettynä ­istumiseen se riittää aiheuttamaan veritulpan. Vaaraa lisää matkakohteessa sairastettu mahatauti. Silloin elimistö on jo lennolle lähtiessä kuivunut. Myös oleilu helteisessä ilmanalassa kuivattaa. Siksi on tärkeää huolehtia juomisesta koko matkan ajan.

Vältä alkoholia lennolla, sillä sekin kuivattaa elimistöä ja lisää nestevajauksen vaaraa. Vältä myös unilääkkeitä.

5. Älä käytä yhdistelmäehkäisypillereitä veritulpan jälkeen. Hormonikorvaushoitoakaan ei suositella, ­mutta voit neuvotella asiasta gynekologin kanssa, jos vaihdevuosioireet ovat hyvin vaikeat. Silloin on syytä suosia ihon kautta annosteltavaa estrogeenia.

6. Kysy lääkäriltä verenohennuslääkityksestä, jos olet sairastanut veritulpan ja edessä on pitkä lento. Tutkimusten mukaan aspiriinista ei ole varsinaista hyötyä. Hyytymistä ehkäisevää lääkitystä ­annetaan myös leikkausten ja usein sai­raalahoidon yhteydessä.

7. Jaloittele myös sairaana. Jo kolmen päivän vuode­lepo nostaa veritulpan riskiä. Jos sairastat koronataudin kotona, muista nousta välillä sängystä ja jaloitella. Juo riittävästi, koska kuume kuivattaa kehoa. Varotoimet ovat erityisen tärkeitä niille, joilla on muutenkin kohonnut veritulppariski.

Asiantuntijat: Anestesiologian ja tehohoidon ­erikoislääkäri Mirka Sivula, HUSin Hyytymishäiriöyksikkö ja ylilääkäri, rokotetutkija Hanna Nohynek, THL.

Anestesiologian ja tehohoidon ­erikoislääkäri Mirka Sivula
Ylilääkäri, rokotetutkija Hanna Nohynek
Kommentoi »