Näin aloitat retkeilyn

Näin aloitat retkeilyn
Etene pienin askelin sisäänajetuissa kengissä. Lue lisää retkeilijöiden vinkkejä ja lähde vaeltamaan!
Julkaistu 16.4.2015

1. Helppoon maastoon

Retkeily kannattaa aloittaa turvallisen tuntuisella alueella helposti kuljettavassa maastossa. Ensimmäiseksi retkikohteeksi sopii pieni kansallispuisto tai retkeilyalue, jolla on  merkittyjä reittejä.  

2. Hanki kartta

Alueen kartta on hyvä hankkia. Retkeilykarttoja myyvät kirjakaupat ja Maanmit­tauslaitoksen Karttapaikka. Voit osallistua myös opastetuille retkille, joita järjestää esimerkiksi Suomen Latu.

3. Viisaat varusteet

Tärkeimmät retkivarusteet ovat sisäänajetut vaelluskengät, sadevaatteet sekä yöpyjälle riittävän lämmin makuupussi. Lisää varusteista on esimerkiksi Luontoon-sivuilla. Älä lähde monen päivän retkelle koskaan upouusilla vaelluskengillä.

4. Tunne voimasi

Tärkein retkeilytaito on kyky arvioida omia voimia. Maastossa kulkemista rinkka selässä ei voi suoraan verrata tavalliseen ulkoiluun. Myös suunnistaminen, kartanluku ja tulenteko ovat tärkeitä taitoja.

5. Opettele syömään

Retkellä energiaa kuluu hyvinkin kaksinkertainen määrä arkeen verrattuna. Ison aamiaisen, lounaan ja päivällisen lisäksi tarvitset naposteltavia, kuten pähkinöitä ja rusinoita, myslipatukoita tai suklaata.

6. Kokenut retkeilykaveri

Kokeneen retkeilykaverin kanssa retkeillessä oppii paljon. Mistä sellaisen saa, jos ei ole omasta takaa? Vinkkejä ja retkiseuraa voi kysellä esimerkiksi sivuilta Vaellusnetistä tai Relaa-sivustolta

Vinkit antoivat Laura Honkala, Anneli Kemppainen, Salla Siivonen ja Emmi Oksanen

Kommentoi »