Terve.fi

Mysteerin äärellä: Miksi merkittävät ja tappavat taudit hiipuvat?

Mysteerin äärellä: Miksi merkittävät ja tappavat taudit hiipuvat?

Syöpien, sydäntautien ja dementian kaltaiset sairaudet hiipuvat hiljalleen varakkaissa maissa, eikä mysteeriä pystytä selittämään pelkästään kehittyneemmillä diagnooseilla ja hoidoilla.
Mainos

Syöpien, sydäntautien ja dementian kaltaiset sairaudet hiipuvat hiljalleen varakkaissa maissa, eikä mysteeriä pystytä selittämään pelkästään kehittyneemmillä diagnooseilla ja hoidoilla. Viimeaikaisissa tutkimuksissa yritetään avata arvoitusta.

Taudit siirtyvät myöhemmäksi

Harvardin yliopiston tutkijan, David S. Jonesin mukaan on helppoa löytää mielenkiintoisia ja puoleensa vetäviä selityksiä, mutta vaikea selvittää, että mikä selityksistä on oikeassa. Tietenkään ei voida sanoa, että taudit olisivat kokonaan hävinneet. Ne aiheuttavat kärsimystä edelleenkin ja tappavat miljoonia ihmisiä vuosittain.  

Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa taudit ovat alkaneet lykkääntyä myöhemmälle iälle. Tappavimmat taudit, syöpä, sydäntaudit ja aivohalvaus, ovat edelleen tappavimpia, mutta ne esiintyvät entistä myöhemmällä iällä. Ihmiset elävät terveenä keskimääräistä pitempään.

Esimerkiksi paksusuolen syöpään kuolleiden määrä on romahtanut lähes 50 prosenttia 90-luvun alkupuolesta lähtien, kerrotaan yhdysvaltalaistutkimuksessa. Lonkkamurtumien määrä on laskenut 15–20 prosenttia edellisen 30 vuoden aikana. Myös dementia hiipuu: vuodesta 1977 lähtien tauti on vähentynyt jopa 20 prosentilla vuosikymmentä kohti.

Eikä siinä vielä kaikki  

Sydäntauteihin kuolemisin riski on ollut laskussa jo pitkään, vaikkakin viime aikoina näyttäisi siltä, että hiipuminen on hidastunut. Vaikkakin sydäntaudit lienevät pahin tappaja, Yhdysvalloissa kuolemien määrä on vähentynyt 70 prosentilla pahimmista ajoista. Tutkijat toki uskovat, että tähän on vaikuttanut parempi taudin ehkäisy, hoitomuodot sekä elämäntapojen muutokset.  

Vielä 1930-luvulle asti mahasyöpä tappoi vuosittain eniten Yhdysvalloissa. Enää vain 1,8 prosenttia amerikkalaisten syöpäkuolemista aiheutuu mahasyövästä. Kukaan ei tiedä syytä taudin hiipumiseen. Ehkä ihmiset alkoivat syödä paremmin? Ehkä ihmiset söivät niin paljon antibiootteja, että ne selättivät syöpää aiheuttavan bakteerin?  

Selitykset kuin saduista

Tutkija Jonesin mukaan selitykset muistuttavat lähinnä satuja ja kertomuksia. Selityksiä ja arvailuja on joka lähtöön. Tautien hiipuminen ei ole uusi juttu – sitä on tapahtunut pitkin historian, ja useimmiten syyt ovat pysyneet mysteerinä.  

Yhdysvaltalaiset sydäntautien lääkärit uskovat, että syöpä tulee varastamaan sydäntautien tittelin pahimpana tappajana. Syövätkin kuitenkin hiipuvat, joten tautien tulevaisuus on vielä hämärässä. Kalifornialaisen instituutin tutkija Steven R. Cummings haluaisi etsiä syitä ihmisen solujen sisältä.  

- Kaikilla näillä rappeutuvilla taudeilla on jotain yhteistä, jotain ikääntyvien solujen sisässä olevaa. Ikääntymisessä tapahtuvat solujen muutokset saattavat olla muuttumassa ihmisen hyväksi. Solujen sisällä saattaa olla ratkaisu tähän iloiseen mysteeriin, Cummings pohtii The New York Timesille.  

Tutkimuksia:

Journal of Bone and Mineral Research

JAMA Cardiology

American Journal of Public Health

Science Daily

The New England Journal of Medicine I & II

Lähde:

The New York Times

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

Julkaistu: 19.7.2016