Hyvinvointi

Musiikkiterapia saattaa lievittää masennusta

Kansainvälisen Cochrane Collaborationin katsauksessa on tultu siihen johtopäätökseen, että musiikkiterapia saattaa lievittää joidenkin masennuspotilaiden oireita parantaen heidän toimintakykyään. Viidestä tutkijoiden analyysiin mukaan kelpuuttamasta tutkimuksesta, neljässä jonkinlaiseen musiikkiterapiaan osallistuneiden potilaiden masennusoireet vähentyivät enemmän kuin muuntyyppistä psykoterapiaa saaneiden.

Teksti Harvard Medical School
19.3.2009 Terve.fi

Koska markkinoilla on monentyyppisiä musiikkiterapioita, tutkijattarkastelivat vain tutkimuksia, joissa musiikkiterapia toteutettiinstrukturoidun kehyksen puitteissa, käsittäen jonkinlaista musiikillistavuorovaikutusta terapeutin tai muiden potilaiden kanssa.Mielialaoireita arvioitiin standardoiduilla työkaluilla, kuten Beckinmasennusasteikolla.

Hoidon kesto vaihteli kuudesta kymmeneen viikkoon ja käytössä oliuseita erilaisia interventioita. Esimerkiksi jotkut interventiotkäsittivät ohjattua mielikuvitusta musiikin kanssa, toisissa puolestaanrohkaistiin potilaita kuuntelemaan musiikkia ja keskustelemaan siitäjälkeenpäin. Useimmissa tutkimuksissa oli mukana varttuneempia aikuisiaja nuoria.

Koska kaikki tutkimukset olivat pieniä ja niihin osallistui vain 19–68henkilöä, tutkijat huomauttivat, että ne eivät vielä tuo varmuuttasiitä, että musiikkiterapia olisi tehokas hoitomuoto masennuksenhoidossa. Joka tapauksessa sitä kannattaisi kuitenkin kokeilla muidenhoitojen liitännäishoitona.

Lähteet:

Maratos A, et al. "Music Therapy for Depression," Cochrane Database of Systematic Reviews (Jan. 23, 2008): Issue 1, Art. No. CD004517.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Lisätietoja:Lääkärikirja: Masennus – Poliklinikka.fi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi