Muotisuunnittelija Jaana Varkki-Terho uskoo mukavaan tyyliin: "Testaa korkokengät imuroimalla"

Muotisuunnittelija Jaana Varkki-Terho uskoo mukavaan tyyliin: "Testaa korkokengät imuroimalla"
Muotisuunnittelija Jaana Varkki-Terhon mielestä juhlavaatteita pitäisi käyttää arjessa ja rennompia vaatteita myös juhlassa. Lue hänen vinkkinsä, miten voit pukeutua sekä kiinnostavasti että mukavasti!
Julkaistu 17.4.2020

Muotisuunnittelija, Muotikuu-myymälöiden omistaja Jaana Varkki-Terho:

"Juhlavaatteita valitessa on hyvä muistaa, että niitä voi käyttää myös arkena ja pitäisikin! Esimerkiksi paljettihame sopii arkeen, kun siihen yhdistää citylenkkarit ja mohairvillapaidan ja pukee päälle maihinnousutakin.

Vastakohdat kiehtovat minua. Juhliin voi pukea hienon alaosan pariksi rennomman yläosan. Salsahameen voi yhdistää hihattomaan pooloneuleeseen. Trikoomekko muuttuu juhlavaksi, kun siihen yhdistää suuret korvakorut tai kaulakorun.

Tylli­hameen päälle voi pukea nahkatakin ja iltapuvun pariksi käärmeennahkaiset tai kiiltävät saappaat. Aina ei tarvitse olla tiukan klassinen.

Muoti on geeneissäni, sillä äitini piti naistenvaatekauppaa 40 vuotta. Olen opiskellut kaiken vaatteiden valmistuksesta ompelusta suunnitteluun ja työskennellyt vaatekaupassa 35 vuotta. Perustin yritykseni vuonna 1992, koska halusin tehdä omaa mallistoa.

Suunnittelen juhla- ja ­bisnes­-vaatteita sekä tilausasuja, kuten pukuja Linnan juhliin. Uniikkeja juhla-­asuja tilataan ympäri vuoden. Myös valmiista vaatteista voidaan muokata omannäköisiä.

Suomalaiset tuntevat vartalotyyppinsä hyvin, mutta pelaavat usein liiankin varman päälle. Kapeavyötäröinen valitsee harvoin väljän vaatteen. Vyötäröpyöreä taas ei halua tyköistuvaa mallia.

Vartalotyypin mukaan annettuja neuvoja ei kannata noudattaa orjallisesti. Kun kokeilee erilaisia asuja, tyylistä ei tule tylsä.

Juhlavaatteissa näkyy punaisen eri sävyjä, vihreää, keltaista ja pinkkiä. Esimerkiksi Linnan juhliin on tilattu tänä syksynä paljon pastellisia pukuja, eikä juuri mustaa. Syksyllä ja talvella voikin hyvin käyttää myös heleitä sävyjä. Esimerkiksi luonnonvalkoiset housut ja silkkipaita ovat kaunis juhla-asu.

Hameenhelma ulottuu juhlamuodissakin reilusti yli polven. Metalliväreillä laminoidut kankaat ja paljetit ovat muodissa. Tässäkin kannattaa muistaa vastakohdat: yhdistä himmeää ja kiiltävää ja tuo kontrastia metallinhohdolle esimerkiksi neuleella.

Asusteilla olisi hyvä korostaa jotain. Jos korvakorut ovat näyttävät, jätä kaulakoru pois tai toisinpäin. Silmälasitkin lasketaan asusteeksi. Jos käytät laseja, vähennä korujen määrää ja valitse asuun sopivat sangat.

Kenkien ja laukun ei tarvitse olla samaa materiaalia. Iltalaukku on pikemminkin osa asua, pukukoru. Trendikkäässä laukussa on nyt samettia ja etnisiä vaikutteita. Nahkainen kirjekuorilaukku on aina tyylikäs. Myös vyö on näyttävä asuste, joka tekee tyylille paljon.

Juhliin neuvotaan pukemaan sukkahousut, mutta minä sanon niiden ja avonaisten korkokenkien yhdistelmälle ehdottoman ein.

Edes umpikärkisten kenkien kanssa ei ole pakko pukea sukkahousuja. Vapaudu niiden pakosta!

Rentoihin juhliin voi mennä lenkkareissa. Valitse pari, jos­sa on esimerkiksi kullan- tai hopeanhohtoa tai kiiltävää nahkaa.

Iltapuku on näyttävämpi korkojen kera, mutta ne eivät ole välttämättömyys. Matalatkin kengät voivat olla juhlavat. Ballerinat näyttävät upeilta monen asun kanssa.

Jos valitset korkokengät, imuroi kotona ne jalassa. Huomaat, pystyykö kengissä toimimaan.

Korkokengillä kävelyä kannattaa ylipäätään harjoitella etukäteen.

Alusvaatteet eivät saisi näkyä juhla-asun alta. Se tekee tyylistä huolittelemattoman näköisen. Pue läpikuultavan vaalean silkkipuseron alle valkoinen toppi: se korostaa paidan väriä ja näyttää upealta. Parhaita valintoja juhla-asujen alle ovat saumattomat, ihonsävyiset alusvaatteet ja olkaimettomat rintaliivit. Jos et ole rintava, voit käyttää pelkkiä nännilappuja.

Moni suomalainen pelkää ylipukeutumista, mutta useimmat pikemminkin alipukeutuvat. Usein tehtäväni onkin rohkaista epävarmaa pukeutujaa. Kannustan myös miettimään, voisiko juhla-asulla yllättää läheisensä sen sijaan, että kysyy kaikkien mielipidettä. Asu saa herättää keskustelua. Vedä mieluummin överit kuin vajarit!”

Jaana Varkki-Terhon juhlavinkit

1. Uskalla säteillä! Valitse näyttävä asu, kimalla rohkeasti ja lisää hattu, jos siltä tuntuu. Kun pukeudun juhliin, inspiroidun tilaisuuden hengestä ja seurastani, ja pukeudun sen mukaan.

2. Valitse mukavuus. Juhlavaatteidenkin pitää tuntua hyvältä päällä. Älä suotta kärsi epämukavista vaatteista tai pilaa iltaa kengillä, joissa et jaksa seistä.

3. Etsi jotain uutta. Uskalla kokeilla juhlavaatteissa erilaisia yhdistelmiä. Välillä kannattaa myös ostaa jotain uutta. Kysy neuvoa ammattilaiselta.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 15-16/2019

Kommentoi »