Terve.fi

Muita ihovaurioiden syitä


Kohdatkaamme totuus, ihomme saa selkäänsä monelta taholta. Auringon ja normaalien ikääntymisen vaikutusten lisäksi on useita muita syitä ihon vahingoittumiselle.

Tupakka

Tupakointi on kauan ollut tunnettu ryppyjen aiheuttaja. Tutkijat eivät ole määrittäneet täsmälleen, miten se tapahtuu, mutta tupakointi vaurioittaa ihon sidekudosta, joka on ihon sileän ulkonäön perusta. “Tupakointirypyt” eivät ehkä ilmesty vuosikymmenessä tai parissa ensimmäisen henkosen jälkeen, mutta vahinkoa syntyy jokaisen savukkeen myötä. Auringonvalon ja tupakan yhdistelmä on erityisen myrkyllinen. Ottaen huomioon, kuinka vahingollista tupakointi on, ei vain iholle vaan koko keholle, terveellisintä on välttää savukkeita kokonaan. Tupakoinnin lopettamisessa apua voi saada mm. vertaisryhmistä, nikotiinipurkasta ja -laastareista.

Ärsyttävät aineet

Iho ohenee eikä parane yhtä hyvin kuin ennen vanhetessamme, joten ihoa ärsyttävien aineiden kanssa tulee toimia varoen. Hyvin happamat ja emäksiset aineet voivat vahingoittaa ihon päällimmäistä kerrosta ja jättää sen alttiiksi infektioille. Saatamme kohdata näitä aineita työssä tapahtuvassa altistuksessa teollisuuslaitoksissa, joissa liuottimia tai syövyttäviä aineita käytetään. Pöly tupakasta ja puusta ja kaasut kuten kyynelkaasu voivat myös vaurioittaa ihoa. Jos mietit, mitä vaurioita tarmokas hankaaminen ihollesi voi aiheuttaa, ole huoletta. Ihon hankaaminen ei yleensä ottaen vahingoita ihoa tai aiheuta ryppyjä. Jos kovat kemikaalit ärsyttävät ihoa, paikallisen kortisonivoiteen käyttäminen tai kortisonikuurin syöminen yhdessä ihoa ärsyttämättömän kosteusvoiteen käytön kanssa auttavat ihoa paranemaan. Antibiootteja saatetaan tarvita, jos iho infektoituu.

Kasvojen ilmeet

Nauraminen voi olla hyvä lääke, mutta se voi syventää juonteita ja ryppyjä, joita syntyy vuosien varrella toistamalla samoja ilmeitä. Joka kerta kun hymyilemme, siristelemme silmiämme tai rypistämme otsaamme kasvojen lihakset supistuvat ja saavat ihoomme muodostumaan ryppyjä ja uurteita kuin harmonikkaan. Nuori iho ponnahtaa takaisin. Vanheneva iho kuitenkin menettää kimmoisuutensa ja lujuutensa, ja nämä rypyt ja uurteet syöpyvät ihoon. Jopa nukkuminen naama tyynyn sisälle rytättynä joka yö voi hiljalleen johtaa joidenkin ryppyjen ilmestymiseen.

 Lääkkeitä jotka aiheuttavat valoherkistymistä

 Kauppanimi (esim.)

Vaikuttava aine

Terapiaryhmä

Felden

piroksikaami

kipu- ja reumalääke

Cordarone

amiodaroni

rytmihäiriölääkkeet

Doximycin

doksisykliini

antibiootti

Triptyl

amitriptyliini

masennuslääke

Hydrex

hydroklooritiatsidi

diureetti

Lasix

furosemidi

diureetti

Heliopar

klorokiniini

malarialääke

Klorproman

klooripromatsiini

antipsykootti

Peratsin

perfenatsiini

antipsykootti

Zithromax

azithromysiini

antibiootti

Copyright © 2002 by the President and Fellows of Harvard College.

Julkaistu: 11.3.2010