Terve.fi

MS-tautia sairastavan äidin kannattaa imettää

MS-tautia sairastavan äidin kannattaa imettää
Naisen MS-tauti usein hellittää raskauden aikana ja pahenee raskauden jälkeen.
Julkaistu: 10.6.2009

MS-taudin lääkkeitä ei voi käyttää raskauden eikä imetyksen aikana, joten naiset joutuvat päättämään imetyksen ja lääkityksen välillä. Nyt saatujen tulosten valossa imettämistä ei kannattaisi keskeyttää lääkityksen takia.

Tutkimukseen osallistui 32 raskaana olevaa MS-potilasta ja 29 samanikäistä tervettä äitiä. Äideiltä kyseltiin raskauden kulusta kolmesti raskauden aikana ja kuukautisista ja imettämisestä viidesti synnytystä seuraavan vuoden aikana. MS-potilaiden lääkäreiltä kerättiin lisäksi tietoja mahdollisista pahenemisoireista.

MS-tautia sairastavista äideistä 14 piti lapsensa pelkällä rintamaidolla vähintään kahden kuukauden ajan, ja näistä äideistä vain viidellä todettiin MS-taudin pahenemisjakso. Loput 15 MS-äitiä joko eivät imettäneet lainkaan tai siirtyivät osin pulloruokintaan kahden kuukauden sisällä synnytyksestä. Heistä 13 eli melkein kaikki kokivat MS-taudin pahenemisen seurannan aikana.

Yleisin syy imettämisen lopettamiseen oli lääkityksen aloittaminen. Tulokset julkaisi Archives of Neurology -lehti.

MS-tauti eli multippeliskleroosi on tuntemattomasta syystä aiheutuva pitkäaikainen hermoston sairaus, jonka oireita ovat mm. uupumus, tunto- ja näköhäiriöt, tasapainovaikeudet ja monet muut vaivat. MS-tautia sairastaa noin 6 500 suomalaista. Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä ja yleensä se todetaan 20-40-vuotiailla. MS-tautia ei osata parantaa, mutta lääkitys, kuntoutus ja oikeat elämäntavat voivat vaikuttaa sen kulkuun.

Lähde: Archives of Neurology 2009;66

Kommentoi »