Terve.fi

Moni sairastaa aikuistyypin diabetesta tietämättään

Moni sairastaa aikuistyypin diabetesta tietämättään
Jopa puolet diabeetikoista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.
Julkaistu: 15.4.2008

Erityisesti miesten kohdalla tilannetta pidetään huolestuttavana. Diabeteksen sairastuvien määrän arvioidaan edelleen lisääntyvän seuraavien 10 – 15 vuoden aikana.

Diabetes on monimuotoinen aineenvaihduntasairaus, jossa veressä oleva sokeri ei siirry tehokkaasti kudoksiin. Tyypin 2 diabetekselle on tunnusomaista usein niin sanottu metabolinen oireyhtymä, jonka oireita ovat muun muassa kohonnut verenpaine, veren poikkeavat rasva-arvot sekä vyötärölihavuus.

Yhä nuoremmat sairastuvat

Salakavalan tyypin 2 diabeteksesta tekee se, että se voi olla erityisesti alkuvaiheessa oireeton. Oireet voivat olla myös niin epämääräisiä tai vähäisiä, ettei ihminen tule kiinnittäneeksi niihin huomiota.

Vielä jokin aika sitten sairautta kutsuttiin aikuistyypin diabetekseksi, sillä aikaisemmin sairaus koetteli erityisesti yli 60-vuotiaita ihmisiä. Tällä hetkellä tilastot näyttävät hätkähdyttäviltä, sillä sairastuneiden joukossa on yhä enemmän nuoria ihmisiä.

-Alle 40-vuotiaiden osuus sairastuneista on jo viiden prosentin luokkaa. Usein sairastumisen voisi estää ajoissa aloitetulla elämäntapojen remontilla. Silti koskaan ei kannata ajatella, että on liian vanha muuttumaan, muistuttaa Kansaterveyslaitoksen Diabetesyksikön päällikkö, dosentti Markku Peltonen.

Vaikka perimä vaikuttaa sairastumisherkkyyteen, ovat elämäntavat merkittäviä sairauden puhkeamisen kannalta. Jo suhteellisen pienet elämäntapamuutokset alentavat korkean riskin yksilöiden sairastumisvaaraa.

-Yleisimpiä diabeteksen riskitekijöitä ovat epäterveellinen ruokavalio, ylipaino ja liikunnan puute. Arviolta puolella länsimaisesta väestöstä on perinnöllinen alttius sairastua diabetekseen. Elämäntavoilla on kuitenkin ratkaiseva merkitys siihen, kuka sairastuu ja milloin, Peltonen sanoo. (Finfood)

Lähde: Finfood Uutispalvelu 15.4.2008

Lisätietoa tyypin 2 diabeteksesta – Poliklinikka.fi

Kommentoi »