Terve.fi

Monet sairastavat verenpainetautia tietämättään - lääkärin mittaukset eivät tunnista kaikkia tapauksia

Monet sairastavat verenpainetautia tietämättään - lääkärin mittaukset eivät tunnista kaikkia tapauksia
17 miljoonaa yhdysvaltalaisaikuista potee verenpainetautia tietämättään. Sama koskee todennäköisesti myös muita maita. Lue lisää verenpainetaudista.
Julkaistu: 25.1.2017
Tuoreen tutkimuksen mukaan ehkä jopa 17 miljoonaa yhdysvaltalaisaikuista potee verenpainetautia tietämättään. Sama koskee todennäköisesti myös muita maita.
Verenpaineen mittaaminen kuuluu lääkärien perustoimenpiteisiin, mutta monien potilaiden korkeat lukemat eivät tule esiin yksittäisissä mittauksissa. Nämä ns. piilevät tapaukset havaitaan vain vuorokausimittauksessa, joka antaa paremman kuvan verenpaineen todellisesta tasosta.
Yhdysvaltalaiset käyttivät kahden aiemman tutkimuksen aineistoja, ja niiden perusteella vuosina 2005–2010 noin 12 prosenttia aikuisväestöstä eli noin 17 miljoonaa henkilöä poti piilevää verenpainetautia eikä saanut siihen hoitoa. Piileviä tapauksia oli etenkin miehillä, yli 45-vuotiailla, diabeetikoilla ja varsinkin potilailla, joiden verenpaine oli todettu jo hieman kohonneeksi.
Tulokset ovat hyvä muistutus lääkärin vastaanotolla tehtävien verenpainemittausten ongelmista. Suurella osalla potilaista mittaukset ovat tarkkoja, mutta nyt kuvattujen piiloon jäävien tapausten lisäksi joidenkin potilaiden verenpaine myös kohoaa tavallista korkeammaksi lääkärin vastaanotolla, mikä saattaa johtaa liikaan lääkitsemiseen. Vastaanotolla tehtävien mittausten sijaan kotimittaukset ja vuorokausimittaukset antaisivat usein paremman kuvan.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
Lue lisää:
Kommentoi »