Terve.fi

Miten selviytyä hiihtoretkestä lasten kanssa?

Miten selviytyä hiihtoretkestä lasten kanssa?
Hiihtäminen on mukavaa urheilua sekä loistava tapa yhdessäoloon ja ulkoiluun. Perheen pienimmätkin voi ottaa ladulle mukaan.
Julkaistu: 17.2.2010

Lasten kanssa hiihtely tuo kuitenkin mukanaan myös haasteita.

Helistin.fi kysyi lukijoiltaan, miten perheen yhteinen hiihtoretki onnistuu. Näillä vanhempien vinkeillä voi karkottaa känkkäränkän ja saada koko perheen nauttimaan yhteisestä hiihtoretkestä!

Eväät pelastavat hiihtoreissun

”Ehdoton salainen ase on suklaarusinapaketti jolla saa pahimmankin irvistyksen kääntymään hymyyn.”

”Kun varaa matkaan mukaan herkkuja, niin lapsukaisetkin viihtyy.”

”Hiihto sujuu, kun varaa itselleen takin taskuun muutaman pienen karkin mitä voi sujauttaa lasten suuhun, jos kiukku tai väsymys iskee kesken hiihtolenkin. Meillä auttaa myös lupaus lämpimästä kaakaosta ja pullasta hiihdon jälkeen.”

Oikea reittivalinta ei tuota tuskaa pienelle hiihtäjälle

Myös reittivalinnalla on olennainen osa laturetken onnistumisessa.

 ”Tarpeeksi lyhyt reitti ja paljon huumoria ja varapäreitä mukaan.”

”Suunnataan retki metsään ei valmiille latupohjalle. Uudet ympäristöt ja maastomuodot houkuttelevat lapsia suunnattomasti.”

”Tehdään retki ainoastaan ihan lähelle kotia.”

Olosuhteisiin kannattaa varustautua oikein

Käytännön asioista on myös hyvä huolehtia. Hiihtoretkellä oikea varustautuminen on tärkeää, sekä aikuisille että lapsille. Hiihtoretken kesto, reitin pituus ja sääolosuhteet on hyvä ottaa huomioon retkeä suunnitellessa.

 ”Oikea voitelu suksiin, niin hiihtäminen on miellyttävää.”

” Riittävästi aikaa, vauhti pilaa monen hiihtoretken.”

”Tarpeeksi lämpöiset vaatteet, jotta voi olla useita tunteja ulkona.”

”Sopiva reitti, riittävästi aikaa ja vaatetta, hyvät eväät, termarillinen kuumaa kaakaota ja salainen karkkikätkö taskussa.”

”Meillä on sellainen kiva reitti, että varrella on ensimmäisenä laavu, missä pysähdytään ja syödään vähän eväitä. Seuraavana on pieni näköalapaikka, missä juomatauko ja keksipaikka.”

Väsymiseenkin on hyvä varautua

Hiihtoretkeläisten kannattaa ottaa myös mahdollinen väsyminen huomioon.

”Känkkäränkkäkohtaukset saadaan vältettyä pitämällä taukoja mahdollisimman usein ja syömällä vähän eväitä.” ”Pulkka mukaan retkelle, väsynyt lapsi voi välillä istua pulkan kyydissä.” ” Eväät matkaan hiihtoretkelle. Meillä on myös käytössä hinausköysi. Vanhemmat vetää perässään väsähtänyttä ulkoilijaa.”

Vain mielikuvitus on rajana elämyksiin

Hiihtoretkelle voi keksiä myös muunlaisia virikkeitä, joista pienimmätkin hiihtoretkeilijät innostuvat.

”Tehkää hiihtoretkestä video taikka kuvasarja, näin lapsetkin innostuvat keksimään ja esiintymään ja jälkikäteen onkin hauskaa katsella videota/kuvasarjaa ja muistella hauskaa päivää.”

”Tehdään retkestä jännittävä, joku kiva teema niin pysyy lapsenkin mielenkiinto… metsästetään tonttuja tai muita… eipä ehdi känkkäränkkä mukaan!”

Kommentoi »