Terve.fi

Miten selvitä vihaisen lapsen kanssa?

Vihaisen lapsen kanssa on tärkeää olla objektiivinen ja rauhallinen.

Lapsesi reaktiot asioihin ovat erilaisia kuin sinun, ja sinun tulee hyväksyä tämä, eikä syöttää omaa reaktiotapaasi hänelle.

Kannattaa myös muistaa, että lapsen viha saattaa olla täysin sinusta riippumatonta – hän saattaa olla yleisesti ahdistunut, pelästynyt tai vaan väsynyt.

Empoweringparents.com-sivusto listasi muutaman keinon, jotka auttavat sinua pärjäämään vihastuneen lapsen kanssa järkevästi ja rakentavasti. 

Kukaan ei voi hallita toisen tunteita – lakkaa yrittämästä

Jos yrität lopettaa lapsesi vihan saat hänet todennäköisesti vaan turhautumaan ja väittämään vastaan kovemmin. Anna lapsen tuntea tunteensa rauhassa, anna hänen olla vihainen ja tuntea olonsa pettyneeksi. Vihan tunteen kieltäminen vaikeuttaa lapsen itsetuntemuksen kehittymistä. 

Yritä olla objektiivinen

Yritä nähdä lapsesi objektiivisesti, äläkä ota hänen vihantunnettaan henkilökohtaisesti. Yritä nähdä asiat lapsesi silmin ymmärääksesi, mitä hän tuntee. Anna lapselle mahdollisuus tuntea asioita, jotka saattava tehdä olosi epämukavaksi. 

Lapsesi ei ole sinä

Kun ymmärrät, että lapsesi tunteet tekevät olosi epämukavaksi, voit helpommin työstää oikeanlaista reaktiota. Kun erotat itsesi lapsen tunteista, voit helpommin auttaa häntä pärjäämään vihansa kanssa.

Muista myös, että lapsesi ei tiedä tunteenpurkaustensa tehoa ehkä yhtä hyvin kuin sinä, eikä välttämättä tarkoita kaikkea, mitä sanoo. 

Ajattele ennenkuin reagoit

Mieti, mitkä omat tekemisesi ja tunteesi voivat vaan pahentaa lapsesi tunteenpurkauksia. Lapsen tehtävä ei ole olla kiltisti ja juuri niin, että sinulla olisi asiat hyvin – vaan päinvastoin.

Mieti, millaisia arvoja ja periaatteita haluat noudattaa käsitellessäsi lastesi tunteita. 

Odota, että lapsi pyytää apua tunteidensa käsittelemiseen

Jos yrität heti kertoa lapselle, miten tämän pitää tuntea ja käsitellä tunteenpurkauksia, voi lapsesi luulla sinun yrittävän muuttaa häntä. Tämä taas saattaa johtaa suurempiin ongelmiin.

Jos hän on avoin ja rauhallinen, voit koittaa antaa hänelle neuvoja tunteiden kanssa elämiseen, saatat myös löytää hänen kipupisteensä. Saatat huomata, että lapsi on äkäinen ollessaan väsynyt tai stressaantunut, jolloin voit auttaa lastasi jo ennenkuin suuria tunteenpurkauksia tulee.

Voit myös kertoa huomioistasi lapselle, jolloin lapsi oppii myös itse ennaltakäsittelemään vihaa ja muita rajuja tunteitaan. 

Julkaistu: 8.11.2011
Kommentoi »