Terve.fi

Miten anorektikko näkee muut ihmiset?

Miten anorektikko näkee muut ihmiset?
Anoreksia on pahimmillaan kuolemaan johtava kehonkuvaa vääristävä syömishäiriö.
Julkaistu 11.9.2012

Asia selviää ranskalaistutkimuksesta. Aiheesta uutisoi Psychcentral.com -sivusto.

Asiaa tutkittiin Lillen yliopistossa Ranskassa. Anoreksia on pahimmillaan kuolemaan johtava kehonkuvaa vääristävä syömishäiriö. Anorektikko pelkää hysteerisesti lihomista, ja vahtii painoaan pakonomaisesti. Raju laihduttaminen on yleistä anorektikoille. Anorektikko näkee itsensä lihavana, vaikka olisi vakavasti alipainoinenkin.

Anoreksia puhkeaa yleensä teini-ikäisillä tai nuorilla aikuisilla. Ranskalaistutkimus tutki pientä ryhmää. Tutkimukseen osallistui 25 anoreksiapotilasta ja 25 normaalipainoista ihmistä. Tutkijat näyttivät jokaiselle osallistujalle ovensuun kuvaa, ja pyysivät arvioimaan, mahtuisiko ovesta kulkemaan.

Anoreksiapotilaiden mielestä he eivät olisi mahtuneet kulkemaan kuvan ovesta. Todellisuudessa tilaa olisi ollut enemmän kuin runsaasti. Kun heitä pyydettiin arvioimaan, mahtuisiko joku toinen henkilö kulkemaan ovesta, he arvioivat toisten koon oikein.

Tutkijat löysivät myös yhtäläisyyttä sen välillä, miten anorektikot arvioivat ovesta kulkemisen, ja sen välillä, minkä kokoisia he olivat olleet ennen sairastumistaan. Mitä enemmän anorektikot olivat laihtuneet viimeisen puolen vuoden aikana, sitä vääristyneemmin he arvioivat kuvassa olevan oven koon.

Tutkijoiden mukaan anorektikot eivät kykene välttämättä hahmottamaan avaruudellista tilaa liittyen omaan kehoon. Heidän kehonsa koko muuttuu nopeammin, kuin asiaan ehtii tottua. Tutkijoiden mukaan tässä on yksi syy siihen, että anorektikot arvioivat oman kokonsa usein väärin.

Kommentoi »