Terve.fi

Mitä näkemisessä tapahtuu?


Vastasyntyneen vauvan näköaisti ei ole vielä täysin kehittynyt. Elämän ensimmäisten kuukausien aikana aivojen ja silmien on ensin opittava työskentelemään yhdessä. Näön kehityttyä valmiiksi silmät ja aivot tuottavat yhdessä käytännöllisesti katsoen reaaliaikaista näköinformaatiota.

.

Mitä tapahtuu ihmisen kävellessä pysäköintialueen halki etsien autoaan? Aluksi hän ei näe autoa, vaan silmiin saapuvan autosta heijastuneen valon. Näkemiseen tarvitaan aina tietty vähimmäismäärä valoa.

Jos kuva on selvä, se merkitsee sitä, että kaikista auton pinnoista heijastuva valo saavuttaa sarveiskalvon, jossa se taittuu sisäänpäin ja kulkee sen jälkeen kammionesteen läpi mykiöön. Valonsäteet taittuvat edelleen mykiössä jatkaakseen matkaansa lasiaisen läpi ja projisoituvat verkkokalvolle litteänä ylösalaisin olevana kuvana.

Valo absorboituu verkkokalvoon ja muuttuu sähköenergiaksi. Informaatio kulkee tässä muodossa näköhermoa pitkin aivojen näköalueelle. Tieto autosta – sen koosta, muodosta, väristä ja sijainnista – kulkee näköhermoa pitkin sähköisinä impulsseina. Aivot pystyvät tulkitsemaan tällaista neurologista koodia. Kuva on verkkokalvolla todellisuudessa ylösalaisin, mutta aivot osaavat automaattisesti kääntää kuvan oikein päin.

Yhdelläkin silmällä on mahdollista nähdä, mutta useimmiten ihminen käyttää stereoskooppista näköään, jossa kolmiulotteinen vaikutelma syntyy molempien silmien yhteistyönä. Ihminen saa autosta täydellisen, kolmiulotteisen kuvan, koska aivot tulkitsevat kahdella silmällä nähdyt, hieman eri näkökulmista saadut kuvat yhtenä kolmiulotteisena kuvana.

Jos lähistöllä sijaitseva upea auto herättää katsojan mielenkiinnon, hän kääntää hetkessä katseensa ajattelematta koko asiaa. Silmän ulkoiset lihakset toimivat synkronoidusti pitäen silmät samansuuntaisina ja koordinoiden niiden liikkeitä.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

 

Julkaistu: 24.11.2008