Terve.fi

Mistä osteoporoosi johtuu?

Mistä osteoporoosi johtuu?
Osteoporoosiin on periaatteessa hyvin yksinkertainen ja samalla looginen syy eli kalsiumvarastoa kulutetaan enemmän kuin sitä täydennetään. Lue lisää.
Teksti

Julkaistu 27.3.2006

Luuston tehtävä on toimia elimistön tukirankana siten, että liikkumisemme on mahdollista. Tietysti se antaa myös meidän kehollemme tämän muodon mikä meillä on lähes samanlainen rodusta riippumatta.

Yksi luuston keskeinen tehtävä on suojella kehon tärkeitä elimiä, kuten keuhkoja, sydäntä, synnytinelimiä ja erityisesti aivoja. Pitkien luiden ydinosassa syntyvät käytännössä kaikki verenkierrossa kulkevat verisolut.

Ehkä kaikkein tärkein tehtävä luustolla on kuitenkin toimia kalsiumin ja fosfaatin varastona. Tällaista varastoa tarvitaan, koska hyvin monet elimistön perustoiminnot tarvitsevat juuri kalsiumia toimiakseen. Lihassolu ei supistu eikä hermoimpulssi kulje hermostossa, jos ympärillä ei ole riittävästi kalsium-ioneja. Kalsium-ioni pumppusysteemi osallistuu keskeisesti solujen ravinnon saantiin ja kuona-aineiden poistoon. Myös veren hyytymisen kannalta kalsium on tärkeällä sijalla.

Veren kalsiumin määrä on tarkkaan säädelty ja tästä säätelystä vastaa pääsääntöisesti lisäkilpirauhashormoni, jota erittyy neljästä kilpirauhasen takapinnalla sijaitsevasta lisäkilpirauhasesta.

Osteoporoosiin on periaatteessa hyvin yksinkertainen ja samalla looginen syy eli kalsiumvarastoa kulutetaan enemmän kuin sitä täydennetään. Tähän tilanteeseen on olemassa monia syitä. Yksi tärkeimmistä on liian niukka kalsiumin saanti.

Vaikka ravinnon kalsiumin määrä olisikin hyvä ja riittävä, imeytyminen saattaa olla puutteellista. Tavallisin syy huonoon imeytymiseen on alhainen D-vitamiinin määrä veressä. D-vitamiini on nimittäin keskeisessä roolissa, kun kalsium imeytyy ohutsuolen yläosasta.

Imeytymiseen vaikuttaa haitallisesti usein kohtalokkain seurauksin keliakia, joka tuhoaa suolinukkaa ja tätä kautta D-vitamiini ei pääsekään suorittamaan arvokasta tehtäväänsä. Keliakia onkin tällä hetkellä tiedossa olevista sekundaarisista syistä keskeisimpiä. Sekundaarinen syy tarkoittaa jotain muuta taustasyytä luukatoon kuin vaihdevuosiin tai ikääntymiseen liittyvä.

Kommentoi »