Terve.fi

Mistä närästyksessä ja refluksitaudissa on kyse?

Mistä närästyksessä ja refluksitaudissa on kyse?
Närästyksellä (engl. heartburn = sydämen polte) tarkoitetaan mahalaukusta ruokatorveen takaisin virtaaman happaman mahansisällön aiheuttamaa rintalastan takaista epämiellyttävää tai kouristuksenomaista oiretta tai tuntemusta. Periaatteessa kaikilla ihmisillä tapahtuu ohimenevää takaisinvirtausta eli refluksia (re flux = takaisin virtaus) ruokailun jälkeen mutta läheskään kaikille se ei aiheuta oireita saatikka sitten komplikaatioita.
Julkaistu 26.8.2009

 .

Närästys on refluksitaudin tyypillinen oire. Refluksitaudista puhutaan kun ihmisellä toistuvasti on närästystä vähintään kahdesti viikossa.

Mahalaukun limakalvo on suojautunut suolahapon vaikutuksilta, mutta ruokatorven limakalvon suojamekanismit ovat happoa vastaan heikommat. Närästyksen ja refluksitaudin syntyyn vaikuttaa myös ruokatorven kyky puhdistautua sinne takaisinpäässeestä happamasta mahansisällöstä. Ruokatorven suojamekanismeja ovat ruokatorven synkronoitu supistelu (peristaltiikka), limakalvon erittämät kasvutekijät (korjaavat syntyneitä limakalvovaurioita) ja syljen sisältämä bikarbonaatti, joka puskuroi mahanesteen suolahappoa.

Närästys koetaan joskus asennosta riippuvaiseksi: kumartelut ja makuuasento ovat tyypillisiä asentoja, jotka voivat laukaista oireen. Närästystä ei aina pysty luotettavasti diagnosoimaan pelkkien oireiden perusteella, niinpä lisä- ja jatkotutkimuksille on varsin hyvin määritetyt aiheet. Närästys ja refluksitauti ovat hyvänlaatuisia, mutta kiusallisia vaivoja.

Kommentoi »