Terve.fi

Mistä atooppinen ihottuma johtuu?


Atooppinen ihottuma on atooppisen taipumuksen yksi ilmenemismuoto. Se on yleensä pahimmillaan nuoruusiässä ja lievittyy aikaa myöten. Atooppisen ihottuman oireet vaihtelevat potilaan iän ja sairauden vaikeusasteen mukaan.

Pahimmillaan atooppinen ihottuma voi käsittää lähes koko vartalon, lievänä se esiintyy taipeissa hentona ihottumana. Atooppisen ihottuman aiheuttaja on monimutkainen immuniteetin häiriö.

Oireet

Atooppisen ihottuman oireina ovat kuivaihoisuus ja kutina. Ihottuman tyyppisijainti vaihtelee potilaan iän mukaan. Oireilulla on tapana pahentua talviaikaan, kun taas kesällä tauti saattaa tilapäisesti olla täysin oireetonkin.

  • Alle 1-vuotiailla lapsilla atooppinen ihottuma esiintyy päänahan hilseilynä ja taipeiden punoituksena. Lisäksi poskissa, pakaroissa ja raajoissa saattaa esiintyä läiskäistä atooppista ihottumaa. Hankala atooppinen ihottuma voi levitä koko vartalon kattavaksi.
  • Leikki-ikäisillä tauti alkaa siirtyä vähitellen raajojen etu- ja ojentajapinnoilta enemmän taivealuepainotteiseksi, pääasiallisesti polvi- ja kyynärtaipeisiin.
  • Kouluikäisillä tautia esiintyy lähinnä taipeissa, usein myös pakaroilla ja takareisillä, kämmenissä, sormien ojentajapinnoilla ja jalkapohjissa.

Aiheuttaja

Atooppisen ihottuman taustalla on monimutkainen immuniteetin häiriö. Tarkat mekanismit ovat vielä paljolti tuntemattomat. Atooppisella ihottumalla on taipumus kulkea suvussa. Tila johtaa ihon rasvantuotannon häiriöön, iholla luonnollisesti elävien bakteerikantojen muuttumiseen tavanomaisesta poikkeavaksi ja ihon liialliseen kuivumiseen. Ihon kuivuminen puolestaan johtaa kutinaan.

Diagnostiikka

Atooppisen ihottuman diagnoosi perustuu lääkärin tutkimukseen ja esitietoihin. Kokenut yleislääkäri voi jo yhdellä silmäyksellä varmuudella tunnistaa atoopikon. Ei ole olemassa sellaisia veri- tai muita kokeita, joilla voisi varmasti todeta ihottuman atooppiseksi ihottumaksi.

Hoito

Atooppisessa ihottumassa ihon pinnalla oleva rasvakerros on puutteellinen. Näin ollen hoidossa keskitytään palauttamaan rasvakerros rasvaamalla iho vähintään kerran päivässä perusvoiteilla ja välttämällä rasvakerrosta kuluttavia saippuapesuja. Mikäli ihottuma pääsee pahaksi, sitä pyritään rauhoittamaan kortisonivoiteilla. Infektoitunut eli tulehtunut ihottuma hoidetaan kortisonivoiteen ja paikallisantibiootin tai antiseptin yhdistelmällä ja tarvittaessa antibioottikuurilla. Kutinaankin on omat lääkkeensä. Atooppisen ihottuman menestyksekäs hoito vaatii pitkäjänteisyyttä. Hoidon tilapäinenkin laiminlyönti johtaa tilan pahenemiseen. Pahenemisvaiheen hoito taasen on kaksin verroin raskaampaa kuin perushoito.

Takrolimuusi ja pimekrolimuusi ovat atooppisen ihottuman hoidossa käytettäviä kortisonittomia hoitovaihtoehtoja, joiden käyttöön liittyvät omat erityispiirteensä ja joita siksi määrätään yleensä vain ihotautilääkärin tai lastenlääkärin toimesta.

Seuranta

Lievää atooppista ihottumaa ei tarvitse sen kummemmin seurata, kunhan muistaa säännöllisesti hoitaa ihoa. Mikäli atooppinen ihottuma on vaikea, oma lääkäri voi järjestää yksilöllisen seuranta- ja hoito-ohjelman. Kaikkein hankalimmin oireilevat atoopikot käyvät hoidoissa ja seurannassa ihotautiklinikoissa.

Periytyvyys

Atooppinen ihottuma kuuluu atooppisiin sairauksiin. Taustalla oleva atooppinen taipumus kulkee selvästikin suvussa ja on näin ollen jossakin määrin periytyvä. Niinpä atooppisen ihottumankin voidaan sanoa periytyvän.

Yleisyys

Atooppinen ihottuma on erittäin yleinen sairaus etenkin lapsilla. Koko väestöstä noin 5-10 % sairastaa ihoatopiaa.

Ennuste

Lapsuusiän atooppisella ihottumalla on taipumus aikaa myöten lieventyä. Jos lapsuudessa sairastettu ihottuma on kuitenkin ollut hyvin voimakasta, oireita saattaa esiintyä vielä aikuisiällä. Atooppinen ihottuma kuuluu ns. atooppisiin sairauksiin, jolloin potilaalla on kohonnut riski sairastua muihin atooppisiin sairauksiin kuten astmaan, allergiseen nuhaan ja allergiseen sidekalvontulehdukseen.

Viitteet

Disease management of atopic dermatitis: a practice parameter. Joint Task Force on Practice Parameters, representing the American Academy of Allergy, Asthma and Immunology, the American College of Allergy, Asthma and Immunology, and the Joint Council of Allergy, Asthma and Immunology. Work Group on Atopic Dermatitis. Leung DY – Ann Allergy Asthma Immunol – 1997 Sep; 79(3): 197-211

Julkaistu: 11.3.2010