Milloin kohdunpoisto tehdään, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Piritta Hynninen?
Tavallisimpia hyvänlaatuisia syitä ovat myoomat eli hyvänlaatuiset lihaskasvaimet, kohdunlaskeumat ja vuotohäiriöt sekä vaikea endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti.
Ennen kohdunpoistoa kokeillaan aina muita hoitoja. Potilaat ovat yleensä 30–60-vuotiaita. Ikärajaa ei ole, mutta lapsiluvun tulisi olla täynnä.
Kohdunpoisto korjaa kohdunlaskeuman ja vuotohäiriöt täysin. Se auttaa lähes täysin myös myoomiin. Endometrioosia leikkaus ei pysäytä, jos tautia on muualla vatsaontelossa, mutta elämän laatu paranee.
Miten yleinen toimenpide kohdunpoisto on?
Kohdunpoisto on yleisin gynekologinen leikkaus Suomessa. Vuonna 2015 niitä tehtiin runsaat 5000.
Aiemmin kohdunpoistolla hoidettiin muun muassa runsaita kuukautisia, mutta nyt niitä helpotetaan yleensä hormonikierukalla. Myös myoomia voidaan hoitaa lääkkeillä tai poistaa niin, että kohtu säästyy.
Poistetaanko kohdun lisäksi munasarjat?
Terveet munasarjat säästetään, mutta munatorvet yleensä poistetaan, jotta munasarjasyövän riski saadaan minimiin. Munasarjojen poisto käynnistää vaihdevuosioireet.
Kolmekymppisille naisille suositellaan hormonikorvaushoitoa 50-vuotiaaksi, koska se ehkäisee sydän- ja verisuonitautien sekä osteoporoosirin riskiä. Yli 50-vuotiailla hoitoon liittyy kasvanut rintasyövän riski, mutta nuorilla naisilla riski ei lisäänny tavanomaisesta.
Koska kohtu on poistettu, hoidoksi riittää pelkkä estrogeeni.
Onko kohdunpoisto turvallinen?
Leikkauksesta seuraa harvoin sivuvaikutuksia. Esimerkiksi jälkivuoto- ja infektioriski ovat melko vähäisiä. Kehon asentoon tai painopisteeseen kohdunpoisto ei vaikuta.
Normaali kohtu painaa vain muutaman sata grammaa. Sen puuttumista ei huomaa kehonkuvassa. Tavallisesti potilas on sairaalassa vain yhden yön ja sairauslomalla muutaman viikon. Yleensä potilas pärjää tavallisilla kipulääkkeillä.
Vaikuttaako kohdunpoisto seksuaalisuuteen?
Kohtu on lisääntymiselin, eikä sen poisto vaikuta seksistä saatavaan nautintoon. Seksi voi jopa parantua, kun kivut ja vuodot ovat poissa.
Asiantuntija: LT, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Piritta Hynninen/Tays
Lähde: Käypä hoito -suositus
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 7/2020.