Hyvinvointi

Miksi onnelliset eroavat?

Parisuhteessa on hyvä tietää aivojen toiminnasta. Se auttaa ymmärtämään, miksi kumppanin käytös toisinaan voi olla täysin käsittämätöntä.

Teksti Marjo Ehn
Kuvat Thinkstock
2.10.2014

Kun haluamme ymmärtää, miksi toimimme ja käyttäydymme parisuhteessa, kuten toimimme, on hyvä ymmärtää aivojen toimintaa. Ihmisellä on kahdenlaiset aivot: vanhat ja uudet. Vanhoja aivojen osia kutsutaan liskoaivoiksi. Tämä osa on kehittynyt aikojen saatossa ja niiden tarkoitus on säilyttää elämää. Ne varmistavat, että vaaran uhatessa toimimme: pakenemme, taistelemme tai esitämme kuollutta. Samassa osassa sijaitsee tunnekeskus, se järjestelmä, joka tuntee tunteita. Tässä osassa ei ole aikakäsitystä.

Kehittyneempi aivojen osa on aivokuori, joka sijaitsee etuotsalohkossa. Se muodostaa niin sanotut uudet aivot. Tämä aivojen osa kykenee rationaaliseen ajatteluun, perspektiivin ottoon sekä tunteiden ja asioiden analyyttisempaan arviointiin.

Lue myös: Pariskuntien aivot työskentelevät yhdessä

Parisuhde aktivoi menneitä kokemuksia

Kun parisuhteessa tulee pettymyksiä, erimielisyyksiä tai saamme osaksemme odottamatonta palautetta, ne muistuttavat meitä aiemmin tapahtuneista asioista. Nykyinen hetki aktivoi menneitä tunteita ja kokemuksia. Aivojen vanhat osat eivät kykene erottelemaan, mikä tunne muodostuu mistäkin, vanhoissa aivojen osissa kun ei ole sitä aikakäsitystä.

Riitatilanteessa katoamme menneisyydessä epäoikeudenmukaiselta tuntuneeseen tilanteeseen, emmekä enää pysty käsittelemään selkeästi sitä, mitä parhaillaan tapahtuu tässä ja nyt. Tiedostamattamme vanhat aivot tuottavat tietoisuuteen vanhoja kokemuksia ja estää meitä näkemästä nykyistä hetkeä selkeästi, vaikka luulemme ajattelevamme rationaalisesti.

Kun olemme turvassa, testaamme olemmeko oikeasti turvassa

Parinmuodostuksessa vanhat aivot etsivät itselle parasta mahdollista kumppania. Kun pariudumme, vanhat aivot innostuvat ja kokevat turvallisuutta. Kun parisuhteesta tulee riittävän turvallinen, alamme tiedostamattamme kaataa kumppanimme päälle erilaisia toiveita ja odotuksia sekä pettymyksiä, joita olemme kokeneet aikaisemmin elämässämme.

Parisuhteessa tarvitaan ymmärrystä aivojemme toimintaan. Analyyttiset aivojen osat on aktivoitava keskustelemaan vanhojen aivojen osien kanssa. Vanhat aivomme ovat primitiiviset ja uusien aivojen tehtävä on ymmärtää sitä selviytymistuskaa ja tunnemyllyä, jota vanhat aivot ovat keränneet lapsuudesta asti muistiin.

Lue myös: Mitä aivoissa tapahtuu, kun ihastuu?

Parisuhde tarjoaa aitiopaikan ihmisenä kasvamiselle ja kehittymiselle

Vanhojen aivojen kokemuksista irtautuminen on koko elämän mittainen prosessi. Kun koemme itsemme parisuhteessa uhatuksi tai hylätyksi, vanhat aivomme aktivoituvat selviytymistaisteluun. Kun tulemme kohtaan, että kumppani ei todellakaan tajua minua, me joko taistelemme, esitämme kuollutta tai pakenemme. Käyttäydymme tavalla, joka näyttäytyy kumppanille epäloogisena ja selittämättömänä.

Aluksi niin onnellisista tulee onnettomia, koska parisuhteen avulla yritetään ratkaista epärealistisia tarpeita. Parisuhteen toinen osapuoli ei voi alkaa puolisolleen täydelliseksi turvallisuuden kokemuksen tuottajaksi. Molempien osapuolien tulisi käsitellä menneisyyden varjonsa itse.

Kun menneisyyden varjot heitetään puolison ratkaistavaksi ja puoliso ei siinä onnistu, on helpompi valita ero kuin kestää se pitkä ja kivulias prosessi, jossa joutuisi työskentelemään itsensä kanssa ja tulla sinuiksi omien kipeitten kokemusten kanssa.

Tästä syystä aluksi niin onnelliseltakin vaikuttavat parit eroavat.

Kirjoittaja on pariterapeutti, joka työskentelee parien ja yksilöiden kanssa erilaisuuksien ja erojen keskellä.

Lue myös:

Investoi parisuhteeseen!

Ota opiksi eroistasi

Pitääkö aivojakin treenata?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi