Miksi mies villiintyy viisikymppisenä?

Miksi mies villiintyy viisikymppisenä?
Viidenkympin villitys on monelle miehelle tuttu, mutta myös hämmentävä ilmiö. Miksi olo on niin levoton? Miksi elämä tuntuu tylsältä?
Julkaistu 22.4.2014

”Jotain uutta on pakko keksiä. Oma kumppani, eikä oma elämä tunnu riittävältä. Olen alkanut katsella nuorempia naisia.” Nämä ovat asioita, joita moni mies alkaa miettiä viidenkympin tietämillä.

Viidenkympin kriisin voi laukaista miehellä esimerkiksi havahtuminen oman kehon vanhenemiseen: iho rypistyy, vatsa kasvaa ja erektiohäiriöt yleistyvät. Tällöin mielen täyttää helposti tunne siitä, että täällä eletään vain kerran, ja nyt täytyy kokeilla asioita ennen kuin on liian myöhäistä.

Myös pitkään eletty parisuhde, lasten lähtö kotoa ja tunne, että tietyt isot asiat on saatu päätökseen, voi synnyttää tyhjyyden tunteen. Mies voi myös ajatella, että perhe ja työ ovat vieneet niin paljon, että nyt viisikymppisenä on aika ajatella itsekkäästi ja kysyä mitä haluaa elämältä. Myös kulttuuriset seikat voivat vaikuttaa siten, että kriisi ilmenee viidenkympin korvilla. 

Miehuutta testataan

Usein menetettyyn nuoruuteen haetaan helpotusta testaamalla omaa miehuutta ja kelpaavuutta hakeutumalla naisten seuraan. Uusi ihmissuhde tuo jännitystä ja vaihtelua elämään, joka tuntuu jo liian arkiselta ja tutulta

Mies voi testata omaa miehuuttaan harrastamalla seksiä esimerkiksi nuorempien naisten kanssa. Usein mies mittaa elämää suoritteilla ja saavutuksilla; seksi on yksi suorite, ja luo uskoa että ikääntyminen ei kadota miehuutta.

Haaste parisuhteelle

Viidenkympin villitys laittaa pohtimaan tunteiden ja järjen ohjaavuutta elämässä. Kumpi vie järki vai tunteet? Usein tunteet saavat ylivallan. Pohditaan myös sitä hintaa, minkä voi joutua maksamaan, kun antaa tunteiden viedä: esimerkiksi mikäli on parisuhteessa ja aloittaa sivusuhteen, onko valmis valehtelemaan ja salaamaan asioita. Usein halutaan pitää kiinni jo olevasta parisuhteesta, lapsista, ja yhteisestä varallisuudesta. Tästä syystä salataan sivusuhteet; otetaan ne vain lisämausteeksi, että elämä maistuisi ja tuntuisi mielenkiintoiselta.

Viidenkympin kriisi on haaste parisuhteelle. Kumppanin muuttunut käytös ja ajattelumallit yllättävät usein. Tästäkin syystä on tärkeää puhua kumppanille omista tunteista ja ajatuksista. Kumppani pystyy näin paremmin ymmärtämään tunteita sekä tarpeita ja ei esimerkiksi ajattele, ettei itse ole tarpeeksi viehättävä tai naisellinen tai että suhteessa ei ole riittävästi seksiä. 

Jokainen tekee valinnan itse

Yhdessä olisi hyvä pohtia missä suhteen rajat kulkevat: Saako esimerkiksi käydä tansseissa? Voiko puoliso suudella toista naista? Millainen flirttailu on hyväksyttävää? Kenen kuuluu täyttää seksuaaliset tarpeet? 

Nämä kysymykset eivät ole helppoja, etenkään jos parisuhteessa on jo valmiiksi puhumattomuutta, mustasukkaisuutta tai epäluuloja.

Vastuun ja vapauden suhteen on myös hyvä pohtia sallitaanko samat asiat puolisolle mitä sallitaan itselle. Jokainen joutuu itse tekemään valinnan, antaako mielihalulle periksi, vaikka tietää ettei kumppani hyväksy sitä. 

Lisäksi kannattaa miettiä, voisiko kanavoida viidenkympin kriisiä omalle seksuaalisuudelle jonkin muun kanavan tai tekemisen kautta, jolla saisi arvostusta omalle miehuudelleen.

Kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti ja sosiaalikasvattaja.

Lue myös:

Kommentoi »