Terve.fi

Mikä tekee erosta niin sydäntä raastavan?

Mikä tekee erosta niin sydäntä raastavan?
Science of Relationships selvitti artikkelissaan, mikä tekee joistakin eroista toisia pahempia. Miksi joistain kumppaneista pääsee yli suhteellisen kivuttomasti, kun taas jotkut erot jäävät vainoamaan hautaan asti?
Julkaistu 25.4.2016

Lähes kaikille tuttu tunne: ero tuntuu itselle olevan huomattavasti vaikeammin käsiteltävä asia kuin ex-kumppanille. Liika kiintymys, kumppanin etäisyys tai mikä tahansa syy taustalla olikin: nyt sydäntä puristaa ja kyyneleet virtaavat. Mutta miksi?

Eron jälkeisiin tuntemuksiin vaikuttaa luonnollisesti monta tekijää. Erään nuorilla aikuisilla tehdyn selvityksen mukaan suurimpia tekijöitä olivat suhteen alku, suhteen kesto, siihen sitoutuminen. Jos henkilö oli ollut tyytyväinen suhteeseen ja kumppanuus oli kestänyt kauan, ero koettiin silloin vaikeimpana.

Eräs vaikuttava tekijä oli myös se, kumpi oli halunnut erota. Henkisesti on helpompaa, jos kertoo erosta itse. Uutisen vastaanottaminen taas johtaa pidempään toipumiseen.

Toisen tutkimuksen mukaan kiintymistapamme parisuhteessa vaikuttaa myös erotessa. Esimerkiksi kumppaniin syvästi kiintyneet henkilöt syyttävät eron jälkeen erosta itseään, ovat masentuneita ja vihaisia ja heillä saattaa olla pakonomaista tarvetta palata yhteen eksänsä kanssa. Toisaalta omaa aikaa vaalivat ja läheisyyttä kammoksuvat henkilöt selviävät erosta huomattavasti helpommin.

Tutkimusten mukaan läheiset ystävät ja perhe ovat olennainen osa erosta selviämistä. Mitä parempi sosiaalinen verkosto, sitä helpompi erosta oli toipua. Toisin sanoen, erosta selviää paremmin kaveriporukassa viihtymällä kuin jäätelökulhon kanssa Netflixin ääressä, oli ero kuinka raskas tahansa.

Lähde:  Science of Relationships

3 kommenttia