Terve.fi

Mikä on flunssa?


Flunssa tarkoittaa viruksen aiheuttamaa infektiota hengitysteissä, jota ei voida hoitaa antibiooteilla. Lue lisää flunssasta.

Flunssa eli nuhakuume on viruksen aiheuttama hengitystieinfektio. Aiheuttajaviruksia on yli 200, yleisin niistä on rinovirus, joka aiheuttaa noin puolet kaikista tapauksista. Muita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia ovat esimerkiksi adeno- , korona, influenssa-parainfluenssa ja RS-virus (respiratory syncytial virus). Flunssaa esiintyy tyypillisesti kausittain. Erityisesti syksy ja talvi ovat otollista aikaa flunssavirusten leviämiselle. Useista eri aiheuttajaviruksista johtuen nuhakuumeita sairastetaan tyypillisesti useampia vuoden aikana, joskus pitkittynyt flunssa voikin olla seurausta jo uudesta tartunnasta. Aikuiset sairastavat keskimäärin 2-4 flunssaa ja lapset 6-8 flunssaa vuoden aikana. Lapset sairastavat nuhakuumeita aikuisia useammin johtuen viruskontaktien suuremmasta määrästä, esimerkiksi päivähoidossa ja koulussa. Lapsillakin virusflunssa tyypillisesti on harmiton tauti, mutta joskus se voi johtaa lisäksi esimerkiksi astmaoireiden pahenemiseen tai korvatulehdukseen.

Koska flunssa on viruksen aiheuttama infektio, sen hoitoon ei kuulu antibiootti. Turhia antibioottihoitoja tulee antibioottien haittavaikutusten vuoksi välttää, ja sen vuoksi tavallisen nuhakuumeen tunnistaminen erotuksena mahdollisista bakteeriperäisistä tulehduksista on tärkeää. Tarvittaessa lääkäri voi muun muassa nielusta otetulla märkänäytteillä, poskionteloiden kaikututkimuksella tai verikokeilla sulkea pois bakteeritulehduksen. Kun bakteerin aiheuttama tulehdus on poissuljettu, voidaan flunssan hoidossa pidättäytyä oireita lievittäviin ja lepoon perustuviin hoitokeinoihin.

Julkaistu: 2.9.2009