Terve.fi

Mikä liikuntalaji on terveellisin?

Mikä liikuntalaji on terveellisin?

Lukemattomat tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet, että liikunta on terveellistä ja pidentää ikää. Olisiko kuitenkin joku liikunta- tai urheilulaji erikoisen hyödyllistä?
Mainos

Lukemattomat tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet, että liikunta on terveellistä ja pidentää ikää. Olisiko kuitenkin joku liikunta- tai urheilulaji erikoisen hyödyllistä? Monikansallinen työryhmä, jossa vetäjänä oli Tampereen UKK-instituutin tutkija, päätti selvittää miten eri lajien harrastaminen on kytköksissä ennenaikaiseen kuolemaan.

Englannin ja Skotlannin väestörekistereistä kerättiin tietoja yli 80000:sta noin 50-vuotiaasta ihmisestä 1990-luvun alusta lähtien. Kyselyin selvitettiin ihmisten liikuntatottumuksia yleensä, mutta etenkin pyöräilyn, uinnin, kuntoilun, hölkän, jalkapallon ja mailapelien harrastamisesta. Seuranta kesti keskimäärin 10 vuotta, jona aikana kuolemia kaiken kaikkiaan tapahtui vajaa 9000, niistä sydän- ja verisuonitautikuolemia vajaa 2000.

Verrattaessa eri lajeja harrastaneiden ja liikunnallisesti passiivisten kuolemia todettiin ehkä yllättäen mailapelien (tennis, sulkapallo ja squash) pienentävän kuoleman riskiä selvimmin, lähes 50 %. Uintiin ja kuntoiluun liittyi noin 25 %:n riskin alenema. Pyöräilyryhmässä luku oli 15 %. Kun katsottiin sydänkuolemia, luvut olivat vielä vakuuttavampia, paitsi pyöräilyn kohdalla.

Outoa kyllä, jalkapallon ja hölkän tai juoksun harrastaminen ei näkynyt kuoleman riskissä. Tutkijat itsekin pohtivat, mistä tämä aiempiin tutkimuksiin verrattuna ristiriitainen tulos voisi johtua. Ensimmäisissä raakatuloksissa juoksu näytti alentavan kuoleman riskiä, mutta sekoittavien tekijöiden huomioimisen jälkeen ero ei ollut merkitsevä. Tutkijat ovat kuitenkin varovaisia johtopäätöksissään.

Olisi kiinnostavaa pohtia, miksi mailapelit tämän tutkimuksen mukaan osoittautuivat niin terveellisiksi. Aiempia tutkimuksia aiheesta on vähän. Tutkijat eivät tätä pohdi, mutta maalaisjärjellä voisi ajatella mailapeleihin liittyvän rasituksen lisäksi koordinaatioharjoituksia, aivotyötä ja sosiaalista kanssakäymistä enemmän kuin moneen muuhun lajiin. Ehkä osa terveyttä koituu niistä.

Lähde: Br J Sports Med

Lue lisää:

Liikuntalajit esittelyssä: Avantouinti

Liikunnassakin on riskinsä

Julkaistu: 7.12.2016