Kauneus & Terveys

Mikä avuksi kiristelevään ihoon?


Kiristävä iho on ongelma, josta kärsii moni. Monesti kiristelevä iho johtuu ihon kuivumisesta. Tässä vinkit, kuinka pääset eroon inhottavasta ongelmasta.
Kuvat Thinkstock

Mistä johtuu?

Kiristely on seurausta ihon kuivumisesta – ja se taas johtuu siitä, että ihon kosteustasapaino on häiriintynyt. Ihoa suojaava hydrolipibikalvo on voinut ohentua tai vaurioitua ja kosteuden ”läpäisyesteenä” olevat keramidit vähentyä. Keramidien tuotanto vähenee talvella, jolloin iho helposti menettää joustavuuttaan. Myös ikääntyminen heikentää keramidituotantoa: ihon kyky sitoa vettä vähenee, ja koska myös tali- ja hikirauhasten toiminta hidastuu, suojaava hydrolipidikerros ohenee.

Vesipesut eivät sinällään kuivata ihoa, jos veden ei anneta kuivaa iholle. Sen sijaan saippuaa sisältävät pesuaineet ovat emäksisiä ja liuottavat iholta sitä suojaavaa rasvaa. Iho kärsii kiristelevästä kuivuudesta etenkin talvella, jolloin sekä pakkasilma että keskuslämmitetty sisäilma ovat kuivia. Kiristely on tuttua muillekin kuin kuivaihoisille. Sekaiho ja rasvainen iho kärsivät usein nimenomaan kosteuden puutteesta.

Mikä avuksi?

Suihkun jälkeen on tärkeää, että vesi taputellaan pyyhkeeseen ja iholle levitetään heti kosteutta sitovaa voidetta. Kuivan huoneilman aiheuttamia ongelmia voi lievittää ilmankostuttajalla tai  vaikka vain laittamalla vesikipon patterin alle. Valitse niin kasvoille kuin vartalolle täyteläinen voide, jossa on kosteutta sitovia aineita (hyalurolihappoa, glyserolia, pantotenolia, ureaa) ja myös ihon pehmeyteen vaikuttavia rasva-aineita. Kosteuttavat seerumit ovat kuivimpaan aikaan hyvä lisä päivävoiteen alle, samoin kosteuttava naamio kerran viikossa.

Julkaistu: 25.6.2015