Mikä avuksi, jos äkillinen ripuli yllättää?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Sabora Pharma
Mikä avuksi, jos äkillinen ripuli yllättää?
Iskipä akuutti ripuli lomamatkalla tai kotona, on kyseessä kiusallinen vaiva, joka voi vetää olon todella veteläksi. Lue mistä ikävät vatsaoireet voivat johtua ja miten äkillistä ripulia hoidetaan.
Julkaistu 1.3.2023

Oireet alkavat äkillisesti ja vatsa ilmoittaa vessakäynnin akuutista tarpeesta. Vatsakipujen ja löysän vatsan lisäksi saattaa olla myös pahoinvointia.

Äkillisestä tai akuutista ripulista on kyse, jos päivässä on useita vetisiä tai löysiä ulosteita. Tällöin ripuli johtuu useimmiten viruksen, bakteerin tai loisen aiheuttamasta suolistoinfektiosta. Suolen limakalvoon tunkeutuvat virukset ja bakteerit voivat aktivoida immuunijärjestelmän, mikä johtaa vatsakipuihin ja ripuliin.

Antibioottiripuli on nimensä mukaisesti antibioottihoitoon liittyvä bakteeriripuli. Antibiootit tuhoavat vahingollisten bakteerien lisäksi myös hyödyllisiä bakteereja, jotka ovat välttämättömiä suoliston normaalille toiminnalle.

Matka- eli turistiripulilla puolestaan tarkoitetaan ulkomaanmatkalla saatua suolistoinfektiota, joka saadaan useimmiten ruoasta tai juomasta. Valtaosassa tapauksista aiheuttajana on bakteeri.

Apu kannattaa pitää lähellä

Syitä äkilliseen ripuliin on siis useita ja se voi yllättää kenet tahansa. Etenkin kesken kauan odotettua reissua iskeneet vatsaoireet pilaavat helposti koko loman, mutta ripuli on epämieluisa vieras myös kotona. Niinpä kannattaa ennalta varautua ongelmaan, jotta ripulin iskiessä apu on lähellä.

Uusi Tasectan AF on turvallinen ja lääkkeetön vaihtoehto akuutin ripulin hoitoon. Se lyhentää ripulin kestoa ja ulostuskertoja nopeasti - kuitenkaan lamauttamatta suolen toimintaa tai vaikuttamatta suolen motiliteettiin. Tasectan AF:n sisältämä ksyloglukaani muodostaa suolen limakalvolle suojaavan kalvon, mikä vahvistaa suolen epiteelikerrosta ja vauhdittaa suolen toiminnan normalisoitumista.

Ksyloglukaani jäljittelee luonnollista limaa ja ehkäisee bakteerien tarttumista sekä lisääntymistä. Tämä prosessi puolestaan auttaa suoliston epiteelisolujen tiiviitä liitoksia vahvistumaan. Tasectan AF sisältää lisäksi geloosia, joka on luonnollinen merileväuute. Se tehostaa ksyloglukaanin limakalvoja suojaavia ominaisuuksia ja pidentää sen vaikutusta.

Lääkkeetön vaihtoehto lapsen ripulin hoitoon

Suolistotulehdus eli gastroenteriitti on hyvin yleinen sairaus lapsilla – jopa puolet lapsista on sairastanut ainakin yhden suolistotulehduksen 2 vuoden ikään mennessä. Suomessa lapsen ripulitaudin syy on lähes aina virusinfektio.

Yleisin lasten suolistotulehduksen aiheuttaja on norovirus, joka aiheuttaa suolistotulehdusta erityisesti 6–18 kuukauden ikäisille lapsille. Muita suolistotulehdusta aiheuttavia viruksia ovat adenovirukset, jotka kaikki aiheuttavat enimmäkseen lieväoireisia ripulitauteja. Bakteerien, kuten salmonellan ja kampylobakteerien, aiheuttamat ripulit ovat Suomessa lapsilla harvinaisia.

Äkillisen suolistotulehduksen hoidossa on ensisijaisen tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä, sillä keho menettää tällöin paljon nestettä ja tärkeitä suoloja. Pelkän veden sijaan kannattaa juoda glukoosi-elektrolyyttiliuosta, kuten esimerkiksi Floridral-juomaa, joka parantaa veden imeytymistä.

Akuutin ripulin hoidossa lapsilla voidaan käyttää myös veteen sekoitettavaa Tasectan AF -jauhetta, joka lievittää ripulin oireita nopeasti. Tasectan AF on saatavilla apteekeista ja on täysin lääkkeetön vaihtoehto ripulin hoitoon.

Tasectan AF on saatavilla apteekeista kautta maan sekä Askelterapia.fi -verkkokaupasta.

CE 0476 lääkinnällinen laite. Valmistaja NOVENTURE, S.L.

Kommentoi »