Terve.fi

Migreeni vaikuttaa elämään

Migreeni vaikuttaa elämään
Migreeni: migreeni vaikuttaa negatiivisesti vaikeasta päänsärystä tai migreenistä kärsivien henkilöiden kaikkiin elämän alueisiin. Lue lisää.
Teksti
Julkaistu: 10.11.2005

Migraine’s Effect on Life -potilastutkimuksessa osoitetaan, että migreeni vaikuttaa negatiivisesti vaikeasta päänsärystä tai migreenistä kärsivien henkilöiden kaikkiin elämän alueisiin. Tietoja kerättiin yhdeksästä Euroopan maasta ja mukana oli myös 200 suomalaista päänsärkypotilasta. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 1.810 vaikeasta päänsärystä tai migreenistä (yli 6 kohtausta vuodessa) kärsivää 18-35-vuotiasta naista, jotka olivat aktiivisesti työelämässä mukana tai opiskelivat kokopäiväisesti.

Tutkimuksen mukaan vaikea päänsärky vaikuttaa työhön ja opiskeluun. Haastatelluista 46 % on ollut poissa työstä tai koulusta migreenin vuoksi viimeisten kuuden kuukauden aikana. Menetettyinä päivinä tämä tarkoitti yhteensä kolmea poissaolopäivää. Vajaista työpäivistä kertyi yhteensä 2,8 menetettyä työ- tai koulupäivää viimeisten kuuden kuukauden aikana. Haastatelluista 74 % kertoi olleensa suorituskyvyltään vajaatehoinen yhteensä kuuden työ- tai koulupäivän verran viimeisten kuuden kuukauden aikana. Vastaajista 39 % kertoo, että migreeni heikentää työssä ja koulussa suoriutumista ja 18 % pelkää, että migreeni estää uralla etenemistä.

Tutkimus osoitti, että vaikea päänsärky ja migreeni vaikuttaa perheeseen ja ystävyyssuhteisiin. Tutkimukseen osallistuneista 41 % tuntee, ettei kykene huolehtimaan perheestään päänsäryn aikana ja 62 % kertoi estyneensä viettämästä aikaa perheensä tai ystäviensä parissa viimeisten kuuden kuukauden aikana. Migreeni tai vaikea päänsärky esti yhteensä 2,9 kertaa osallistumasta perheen tai ystävien kanssa ajanvietteisiin. Haastatelluista 23 % arvioi, että migreeni aiheuttaa stressiä perheenjäsenissä ja ystävyyssuhteissa. Joka kolmas haastatelluista kertoo loman menneen pilalle tai lomasuunnitelmien estyneen migreenin tai vaikean päänsäryn vuoksi. Neljä kymmenestä haastatellusta on joutunut jäämään pois juhlista tai miellyttävistä tapahtumista viimeisten kuuden kuukauden aikana.

Tutkimuksen mukaan vaikea päänsärky vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin. Joka neljäs vastanneista pelkää jo seuraavaa kohtausta ja 86 % uskoo, että elämä olisi paljon parempi ilman migreeniä. Haastatelluista suomalaisista 84 % oli tuskastunut tilanteeseensa.

Kommentoi »