Terve.fi

Miehillä esiintyy syömishäiriöitä enemmän kuin yleisesti uskotaan

Miehillä esiintyy syömishäiriöitä enemmän kuin yleisesti uskotaan
Julkaistu: 28.6.2006

Syömishäiriöisten miesten ja naisten välillä on havaittu selviä eroja käyttäytymisessä ja psykologisissa oireissa. Miehet aliarvioivat naisia useammin kehonsa koon ja pyrkivät kehittämään lihaksekkaan kehon. Miehillä esiintyy naisia vähemmän pyrkimystä kompensoida syömistä oksentelemalla tai käyttämällä ulostuslääkkeitä. Miehillä korostuu pakonomainen syöminen, jolloin paino yleensä nousee nopeasti. Miehet harrastavat toisaalta enemmän äärimmäisen rasittavaa liikuntaa hallitakseen painoaan.

Miesten syömishäiriöistä tiedetään vielä vähemmän kuin naisten, koska niistä kärsivät miehet eivät käänny kovin herkästi lääkärin puoleen. Osasyynä tähän on varmasti se, että syömishäiriöitä pidetään meidän kulttuurissamme naisten sairauksina, jotka voivat aiheuttaa miehille häpeäntunnetta. Terveydenhuollon ammattilaisetkaan eivät ehkä aina tiedosta, että syömishäiriöitä esiintyy myös miehillä eivätkä tunnista niitä.

Anoreksiapotilas tuntee itsensä laihuudestaan huolimatta lihavaksi ja rajoittaa syömistään nälkiintymiseen, jopa nälkäkuolemaan asti. Tällainen potilas pelkää lihovansa vastoin parempaa tietoa. Pelkoajatukset saattavat hallita koko elämää.

Anoreksiaan voi liittyä oksentelua, ulostuslääkkeiden käyttöä ja ylenpalttista liikuntaa, joilla pyritään painon pudottamiseen. Bulimiaan eli ahmimishäiriöön kuuluu vaiheita, joissa ahmimista seuraa itsensä tyhjentäminen joko oksentamalla tai ulostuslääkkeillä, jotta keho vapautuisi suurista ruokamääristä ennen niiden sulattamista. Bulimiasta kärsivät eivät välttämättä ole ali- tai ylipainoisia, joten muiden voi olla vaikea nähdä tätä ongelmaa.

Bulimiasta kärsivät tuntevat tavallisesti suurta häpeää ahmimis- ja oksentamiskierteestään ja pyrkivät salaamaan sen muilta.

Ahmintahäiriöinen syö enemmän kuin hänen kehonsa tarvitsisi, ei pyri oksentamaan ruokaa eikä käytä ulostuslääkkeitä. Ruoka on hyvin hiilihydraatti- ja rasvapitoista ja paino nousee nopeasti.

Pakonomaisesti syövä käyttää ruokaa tyydyttämään tarpeita, joita hänen on muutoin vaikea kohdata. Suuret ruokamäärät nautitaan usein salaa, koska ne herättävät häpeää. Pakonomaisesti syövä saattaa pyrkiä eroon ylipainostaan dieettien avulla, jolloin seuraa herkästi lihomis-laihtumiskierre.

Kommentoi »