Mainos: Suomen evankelis-luterilainen kirkko

ˮPuolisoni vain pelaa, hän ei tee töitä eikä maksa mistään mitään – jätänkö hänet?ˮ

Masentunut puoliso voi uppoutua johonkin, minkä avulla hän pääsee todellisuutta pakoon. Pakenemisriitti voi näyttäytyä myös arjen hallinnan puutteena. Perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo, että toiselta saa vaatia vastuunottoa – se auttaa pysymään reaalimaailmassa kiinni.

4.9.2020

Kun ihminen on masentunut, hän voi lamaantua ja jumiutua telkkarin eteen, uppoutua nettiin tai keskittyä vaikka pelaamaan. Kun oma puoliso on tässä tilanteessa, voi toinen tuntea olonsa voimattomaksi. Miten puolisoa voi auttaa nousemaan jaloilleen?

Tällä viikolla Rakkausklinikalla kysytään, miten pitäisi toimia, kun puoliso keskittyy ainoastaan konsolipelien pelaamiseen sen sijaan että tekisi tai hakisi töitä tai hakisi edes jotain taloudellista tukea. Perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo, että tämä voi olla merkki siitä, että masennuksen vuoksi mies haluaa paeta todellisuudesta toiseen maailmaan, jossa ei ole murheita. Jos toinen ei halua apua, sitä kannattaa hakea myös aivan omaa jaksamista ajatellen.

Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.

Kannattaako minun jättää toinen rahan takia?

Puolisoni ei ole maksanut minulle vuokraa moneen kuukauteen. Hän ei tee töitä ja pelaa vain konsolipelejä. Toisaalta ymmärrän miksi hän ei kykene, koska hän on masentunut.

Hän ei kuitenkaan hae mitään tukia tai sairauslomaa. Olen puhunut näistä asioista hänelle, mutta hän vain suuttuu. Mitä teen? Tätä on jatkunut jo yli puoli vuotta.

Perheneuvoja Nina Kauppinen vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi, jossa ei taida olla kysymys vain rahasta. Todennäköisesti pelaamalla ja taloudellisesta vastuusta pakenemalla hän vetäytyy muistakin yhteisistä vastuista ja tekemisistä.

Voisi kuvitella, että myös hänen henkinen poissaolonsa ja se, että et saa yhteyttä häneen, vaivaavat sinua. Tilanne on sinun kannaltasi turhauttava ja epäoikeudenmukainen, ja se on hyvä saada liikkumaan mahdollisimman pikaisesti teidän molempien vuoksi!

Perheneuvoja Nina Kauppinen on perhepsykoterapeutti ja tunnekeskeinen paripsykoterapeutti Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.

Kerrot, että puolisosi ei ole hakenut sairauslomaa eikä taloudellisia tukia. Onko masennus virallinen vai sinun tai hänen diagnoosinsa? Mikä häntä masentaa? Liittyykö se työttömyyteen tai onko jotain muuta erikoista tapahtunut?

Voisiko pelaaminen olla eräänlaista hoitoa tilanteeseen, saako hän siitä mielihyvää? Pakeneeko hän pelimaailmassa toiseen todellisuuteen, jossa ei ole murheita? Masennuksen hoidon lisäksi myös mahdollisen addiktion kartoittaminen olisi luonnollisesti hyvä tässä tilanteessa.

Puolisosi masennus tuntuu tietysti sinusta kurjalta. On hyvä, että ymmärrät hänen tilannettaan. Masennus ei kuitenkaan ole hyvä syy vetäytyä normaaleista vastuista. Tavallisten asioiden hoito pitää ihmisen reaalimaailmassa kiinni. Vaatimalla häneltä vastuunkantoa haluat hänelle hyvää. Se, että et suostu toivottomaan tilanteeseen loputtomiin, on sinun itsesi arvostamista.

ˮMasennus ei ole syy vetäytyä normaaleista vastuista.ˮ
Perheneuvoja Nina Kauppinen

Kerrot, että olette puhuneet asioista ja hän suuttuu. Luonnollisesti häntä ärsyttää tulla muistutetuksi reaalimaailmasta, joka ehkä ahdistaa häntä kovin. Millainen hän on suuttuessaan? Liittyykö tilanteisiin pelkoa?

Todennäköisesti olet yrittänyt ottaa asian puheeksi pehmeästi. On ymmärrettävää, jos turhautumisesi näkyy kovemmin äänenpainoinkin.

Voisiko keskustelua vielä yrittää uudestaan niin, että kertoisit hänelle rauhallisesti sinun tarpeistasi ja rajoistasi tässä tilanteessa? Samalla on myös hyvä ilmaista huolesi hänen voinnistaan. Onko tällainen turvallinen keskustelu mahdollista enää kahdestaan vai tarvitsetteko ulkopuolista apua siihen esimerkiksi perheasiain neuvottelukeskuksesta?

Kuinka olet jaksanut tämän puolen vuoden ajan? Mitkä ovat suhteenne hyvät puolet tällä hetkellä? Toivottavasti sinulla on joku läheinen henkilö, jonka kanssa puhua ja peilata tilannetta.

ˮJos puolisosi kieltäytyy avusta, hae sitä itsellesi.ˮ
Perheneuvoja Nina Kauppinen

Et kerro kuinka pitkä suhde teillä on, onko teillä lapsia ja millainen suhde on ollut ennen tätä masennusvaihetta. Nämä asiat luonnollisesti vaikuttavat haluun jäädä suhteeseen tai lähteä suhteesta.

Jos puolisosi kieltäytyy avun hakemisesta yksin tai yhdessä, myös sinä voit hakea apua yksin. Muista, että kaikki pienetkin muutokset liikuttavat jumitilannetta. Voimia keskusteluihin ja pohdintoihin!

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi