”Mieheni saa lapsen toisen naisen kanssa – voiko suhteemme toipua tästä?”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
”Mieheni saa lapsen toisen naisen kanssa – voiko suhteemme toipua tästä?”
Pettämisellä on joskus arvaamattomat, lopulliset seuraukset. Kun mies pettää ja saattaa toisen naisen raskaaksi, ollaan valintojen edessä. Voiko avioliittoa jatkaa jos salasuhde on ohi? Perheneuvoja Pekka Puukko vakuuttaa, että uskottomuudesta voi päästä yli, mutta helppoa se ei ole.
Julkaistu 4.12.2020

Miehen salasuhde ja lapsi toisen naisen kanssa on järkyttävä uutinen puolisolle. Vaikka suhde olisi päättynyt, ei sen seurausta – viatonta lasta – voi ohittaa tai unohtaa koskaan.

Miten tällaisesta tilanteesta voi päästä yli, jos rakkautta avioliitossa on kuitenkin niin paljon, että sitä ei haluta rikkoa? Rakkausklinikan perheneuvoja Pekka Puukko sanoo, että suhteen uudelleen rakentaminen on mahdollista, mutta se vaatii molemmilta puolisoilta paljon.

Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.

Miehelläni oli salasuhde josta syntyy pian lapsi – voiko meidän suhteemme parantua?

Pari viikkoa sitten sain kuulla, että puolisoni on ollut puoli vuotta salasuhteessa naisen kanssa. Kyseinen nainen on nyt raskaana raskausviikolla 20. Puolisoni tutustutti naisen minulle ja lapsellemme ja luulin, että hän on vain ystävä.

Puoliso kertoi elänneensä "sumussa" ja sanoo, että hän rakastaa ainoastaan minua ja lastamme. Kysymys kuuluukin, voimmeko toipua tästä?

Molemmilla on motivaatiota ja aikomus mennä ammattilaisen puheille. Puoliso on lopettanut yhteydenpidon naiseen, mutta maaliskuussa tulee kutsu DNA-testiin.

En tiedä mitä ajatella asiasta. Läheiset ovat sanoneet vain "jätä se", mutta en halua luopua rakkaudestamme. Onko mahdotonta, että suhteemme parantuu tästä kriisistä ja ehkä jopa vahvistuu?

Perheneuvoja Pekka Puukko vastaa:

Useimmilla meistä on vahva kaipuu toisen ihmisen yhteyteen, eikä ajatus yksin elämisestä tunnu edes ajatuksen tasolla mahdolliselta. Samalla parisuhde haastaa meitä joskus aivan äärimmäisillä tavoilla, usein koetellen sitä, kuinka kypsään aikuisuuteen meidän on mahdollista yltää. Ajattelen että tilanne, jota parhaillaan elät, on hyvä esimerkki tällaisesta.

Perheneuvoja Pekka Puukko sanoo, että luottamuksen rakentaminen pettämisen jälkeen on vaikeaa ja se vaatii molemmilta osapuolilta paljon työtä.

Uskottomuudesta on mahdollista päästä yli. Yhtä lailla voisin sanoa, että luottamuksen rakentaminen puolison pettämisen jälkeen on vaikeaa, ja vaatii paljon kummaltakin puolisolta. Tilanne voi korjautua ajan kanssa, jos löytyy yhteistä halua asioiden korjaamiseen, käydään lukuisia keskusteluja, tehdään asioita, jotka tuottavat parisuhteeseen hyvää ja opetellaan läheisyyttä uudelleen.

Lyhyestä yhden illan jutusta monet selviävät helpommin kuin pitkään jatkuneesta salasuhteesta. En tarkoita, että pettäminen olisi missään muodossa merkityksetön asia parisuhteessa, mutta kertaluontoisen virheen hyväksyminen näyttää olevan puolisolle yleensä helpompaa kuin pitkään jatkuneen pettämisen.

ˮValehtelu rapauttaa monen petetyn mielestä suhdetta eniten.ˮ
Perheneuvoja Pekka Puukko

Pitkään salasuhteeseen liittyy yleensä paljon valehtelua, ja juuri valehtelu rapauttaa monen petetyn mielestä suhdetta kaikkein eniten. Kerroit että miehesi esitteli uuden naisen sinulle ystävänä. Se on aika rohkea veto. Röyhkeä, sanoisi moni. Miten tällaisesta voi selvitä?

Luottamuksen rakentamisessa on paljolti kyse juuri valehtelun aiheuttaman haavan paranemisesta – voinko luottaa, että tuo toinen on nyt rehellinen, ja tässä oikeasti minua ajatellen ja minua varten? Läheisin ihminen kun on se, jolle itse olen kaikkein rehellisin.

On hyvä, jos te molemmat olette valmiita hakemaan apua tilanteeseenne. Ammattiauttaja voi auttaa keskustelun sujumisessa, asetelmat kun pettämistilanteessa ovat puolisoilla kovin erilaiset. Petetty tarvitsee asioiden läpikäymistä uudelleen ja uudelleen, rohkaisua ja vakuuttelua.

Pettäjä, joka – toivottavasti – kamppailee omien syyllisyydentunteidensa kanssa, haluaisi mielellään jättää asian käsittelyn nopeasti ja siirtyä puhumaan tulevaisuudesta. Molempia keskusteluja tarvitaan, kyse on enemmänkin annostelusta. Ammattiauttajan luona molemmat näkökulmat tulevat paremmin huomioiduksi.

"Jätä se" on varmasti huonoin ohje, jota petetylle voi sanoa. Silti se on varmasti ensimmäinen ajatus, joka meille tulee mieleen, kun ajattelemme pettämistä. On sanottu, että pettäminen on nopein tie puolisoiden välisen tunnesuhteen vaurioittamiseen, ja varmasti jokainen meistä ainakin alitajuisesti tunnistaa tämän.

Parisuhteen katkaiseminen pettämisen jälkeen on eräänlainen, meihin sisäänrakennettu, mielen turvatyyny, rauhoittava ajatus. ”Jos minua petetään, se on siinä”, ajattelemme.

Tosielämässä ratkaisujen tekeminen on paljon vaikeampaa. Jätä ystävien neuvot hetkeksi sivuun ja kuuntele mitä puolisollasi on sanottavaa. Ja kuuntele, mitä sinun sydämesi tässä tilanteessa sanoo.

ˮPetetty tarvitsee paljon rohkaisua ja vakuuttelua, pettäjä kamppailee ehkä syyllisyyden kanssa ja haluaa käsitellä asian nopeasti.ˮ
Perheneuvoja Pekka Puukko

Teidän tilanteessanne ei puhuta pelkästään pettämisestä. Mukana on pieni ihminen, joka ei ole millään tavalla voinut vaikuttaa asioiden kulkuun, mutta jonka elämään tässä tilanteessa tehtävät ratkaisut vaikuttavat suuresti. Miten miehesi suhtautuu isyyteensä? Aikooko hän olla jollain tavoin lapsen elämässä? Miltä hänen ajatuksensa ja suunnitelmansa tuntuvat sinusta? Pystytkö kuvittelemaan, että vauva olisi jollain tavalla osa teidän perhettä? Mitä vauvan biologinen äiti tästä ajattelee? Nämä ovat isoja kysymyksiä, jotka pitää puhua auki.

Työ perheneuvonnan parissa on vahvistanut sitä ajatusta, että elämässä kaikki ratkaisut ovat viime kädessä kokeilua. Sinulla on valittavana kaksi vaihtoehtoa: Joko päätät suhteenne nyt, todeten että tämä kaikki on minulle liikaa. Tai sitten päätät kokeilla, millaista olisi elämä, jos perheeseenne kuuluu mukaan lapsi, joka ei ole sinulle oma, mutta jolle voit tulla tärkeäksi. Kumpaako valintaa katuisit vähemmän vanhana?

Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.

4 kommenttia