Usein uskottomuus paljastuu vahingossa. Pettäminen on petturille itselleenkin hankala asia ja jatkuva salailu syö energiaa. Siksi petturi joskus itse paljastaa tekemisensä, kuten saamme tämän viikon Rakkausklinikan kysymyksestä lukea.
Vuosia kestänyt seksisuhde toisen kanssa on varmasti järkytys puolisolle, ja ensimmäisenä mieleen hiipii ajatuksia erosta. Mutta jos rakkautta on kuitenkin jäljellä, on edessä pitkä tervehtymisprosessi. Perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo, että tällaisessa tilanteessa on tärkeää keskustella täysin rehellisesti ja pohtia, mitä asiat ovat vaikuttaneet uskottomuuden taustalla.
Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.
Olen shokissa mieheni toisesta suhteesta – miten ihmeessä tästä voi selvitä?
Olemme olleet reilut 12 vuotta yhdessä ja meillä on yksi kouluikäinen lapsi. Mieheni kertoi viikko sitten, että hänellä on ollut vuosia toinen nainen ja seksisuhde hänen kanssaan. Suhde on päättynyt.
Olen vielä alkushokissa. En aivan ensimmäiseksi haluaisi erotakaan, mutta miten tällaisesta voi päästä yli? Olen itse käynyt jo ammattiauttajalla kerran ja ensi viikolla olisi tarkoitus mennä yhdessä.
Perheneuvoja Nina Kauppinen vastaa:
Kiitos kysymyksestäsi! Puolisosi vuosia kestänyt seksisuhde toiseen naiseen on varmasti ollut järkyttävä yllätys sinulle, joten ei ihme, että olet shokissa.
Lyhyestä kysymyksestäsi tulee mieleen monia kysymyksiä. Miehesi kertoi itse seksisuhteestaan toiseen, kun suhde oli päättynyt. Mikä sai hänet kertomaan? Tunsiko hän huonoa omatuntoa? Kumpi lopetti suhteen? Jos toinen osapuoli lopetti suhteen, mitä miehesi ajattelee siitä? Jos suhde kesti vuosia, oliko kyseessä vain seksisuhde? Näitä kysymyksiä olet varmasti pyöritellyt päässäsi itsekin.
Kirjoitat, että et haluaisi ensimmäiseksi erota. Se on hyvä lähtökohta. Nyt on hyvä pysähtyä parisuhteen äärelle, kartoittaa tapahtunutta sekä parisuhteenne vahvuuksia ja heikkouksia. Se, kannattaako erota vai ei, on iso kysymys, johon vastaus selviää yleensä vasta kun olet saanut pohdittua asiaa rauhassa eri näkökulmista.
Hienoa, että olette hakeneet apua tilanteeseen ja saaneetkin sitä heti tuoreeltaan! Pitkään jatkuneen uskottomuuden kohdalla ihmiset usein hyötyvät sekä paritapaamisista että yksilökäynneistä. Parikäynneillä teillä on tilaisuus käydä läpi sitä mitä on tapahtunut ja pikkuhiljaa myös sitä, miksi näin on tapahtunut. Ulkopuolisen kanssa asiaa voi tutkita rauhassa turvallisesti.
Uskottoman on hyvä pohtia sitä, onko parisuhteessa tai omassa historiassa jotain sellaista kasvupohjaa tai käsittelemätöntä asiaa, johon on lähtenyt etsimään ratkaisua olemalla uskoton. Petetyksi tulleen on hyvä yrittää tunnistaa mihin kohtaan tämä itsessä sattuu eniten ja mitä kaikkea siihen liittyy omassa kiintymyssuhdehistoriassa.
Jos päädytte siihen, että haluatte jatkaa yhdessä ja rakentaa uudenlaista suhdetta, alkaa varsinainen pariterapia. Vaikka ette jatkaisikaan yhdessä keskustelut ovat joka tapauksessa hyvä alku tulevaan yhteistyöhön lapsenne asioissa.
Lapsenne kannalta on tärkeää, että normaali arki jatkuu kriisistä huolimatta eikä hän kuormitu esimerkiksi liioilla yksityiskohdilla parisuhdeasioistanne.
Kun luottamus on pahoin rikkoutunut, on puolison tärkeää olla rehellinen. Tuttu kumppani tunnistaa puolitotuudet ja asioiden vähättelyt. Monesti asian kokonaisvaltainen tunnustaminen on parempi kuin vähitellen kertominen, vaikka tarkoitus suojella puolisoa satuttavilta asioilta onkin hyvä. Jos tarinassa on aukkoja, petetty osapuoli ryhtyy usein salapoliisiksi ja huomaa tarinan muuttuvan uusien ”kuulustelujen” myötä.
Monet jumiutuvat vaiheeseen, jossa petetty haluaisi yhä uudelleen ja tarkemmin kuulla mitä kaikkea on tapahtunut. Pettäjää taas syyllisyyden tunteissa ahdistaa kertoa asioita yhä uudelleen. Harvalle on hyväksi tietää jokaista yksityiskohtaa, koska on hyvä välttää tuskallisia mielleyhtymiä liittyen eri tilanteisiin ja paikkoihin.
Sen arviointi mikä on riittävän avointa, on usein vaikeaa. Jos petetty ei pääse ollenkaan tämän vaiheen yli, on hyvä keskittyä pohtimaan kunnolla arkaa kohtaa, jota uskottomuus on pahoin kolauttanut. Tämä kohta on todennäköisesti saanut osumia aiemminkin ja nyt ehkä pintaan on noussut vaikeita tunteita, joista ei aina saa kiinni itsekään.
Kysyt kuinka tästä voi päästä yli. Selviytymistä on usein se, että ikävistä tuntemuksista opitaan puolin ja toisin selviytymään ajan kanssa yhä enemmän niin, että niitä ei ole pakko aina jakaa ja puhua auki.
Se on toisen tunteiden aktivoitumisen sietämisen oppimista ja kykyä elää ikävien mielikuvien kanssa niin, ettei ne täysin kahlitse elämää. Selviytyminen on myös vähitellen toivon heräämistä ja hyvän näkemistä.
Se, että kokee rakastavansa toista ja haluaa olla yhdessä kaikesta huolimatta luonnollisesti auttaa prosessissa. Avoimet, tunnetasolla koskettavat keskustelut, toisen huomioiminen, teon anteeksipyytäminen ja hyvittäminen sekä hyvän ajan riittävän pitkä jakso voivat palauttaa luottamusta pikkuhiljaa.
Joskus on tapahtunut liikaa eikä riittävää läheisyyttä ja luottamusta toisen suhteen enää synny. On hyvä antaa ajan kulua ja alkushokin tunteiden tasaantua, olla kärsivällinen ja tarkkailla miltä itsestä tuntuu ennen suuren päätöksen tekemistä.
Uskottomuus jättää yleensä särön parisuhteeseen, joka ei koskaan täysin unohdu. Uskottomuudesta on kuitenkin mahdollista selviytyä ja joskus se on jopa tarpeellinen herätys matkalla kohti parempaa ja läheisempää parisuhdetta, jossa kohdataan toinen aidommin kuin ennen. Helppoa se ei ole, mutta jos rakkautta yhä löytyy, se antaa kummasti voimia!