Hyvinvointi

Suomalaisten metsätarinoissa toistuu rauha ja vapaus

Metsä merkitsee suomalaisille ennen kaikkea voimaa, rauhaa ja puhdasta ilmaa. Voi Hyvin -lehden lukijat jakavat metsämuistojaan.

1.8.2011 Voi hyvin

"Metsä on minulle terapiahuone ja marja-sekä sieniaitta. Kun on paha mieli tai asioita, joita haluan pohtia rauhassa, voin mennä metsää ja vaikka höpöttää ääneenkin selvitettäviä asioitani. Suuri onnen tunne tulee marja-tai sienisaaliista. Tuntuu jotenkin omavaraiselta. Tietysti eväät on mukava lisä. Muistan erään syksyisen työpäivän. Aurinko paistoi ja menin isoveljeni kanssa saareen puolukkaan. Marjoja oli valtavasti ja saimme hyvän saaliin. Söimme veljeni varaamat eväät kannon nokassa. Paluumatkalla veljeni nappasi verkostaan ahvenet. Sitten ajelimme veljen mökille, ja hän perkasi minulle kalat. Sen jälkeen Seppo-veljeni soitti vanhalle isällemme ja kertoi saaliistamme ja miellyttävästä retkipäivästä, jolla hän oli ollut rakkaan sisarensa kanssa. Sen jälkeen sain vielä omenoita kotiinvietäväksi ja varoittelun, että ajaisin varovasti. Kotona paistoin ahvenet, jotka kipristelivät, koska olivat ihan tuoreita. Avasin jopa viinipullon ja maistoin lasillisen. Silloin tunsin, että pärjään vaikka puolisoni olikin minut hylännyt. Itkin ilosta."

"Metsä on jokapäiväinen voimanlähde niin kun luonto yleensä. Kun katson ikkunasta ulos vierestä alkaa metsä. Ilman metsää, luontoa ja merta ei ole mitään."

"Rauhallisuutta, luontoa, puita."

"Metsä on kaikki. Metsä on kirkko, alttari; pyhyys ja hiljaisuus - läsnäolo minussa, kanssaoleminen luonnonhenkien, heidän elämiensä kanssa. Metsä on silta Minä Olen -olemukseeni, alkuperäiselle lähteelle. Olen saanut kunnian tutustua luonnon väkeen pienimmistä hippusista suurimpiin enkelideevoihin ja ikiaikaisiin puupaimeniin. Erään haltian evästys metsässä liikkuvalle ihmiselle oli seuraava: Sanokaa ihmiset mielessänne tai ääneen metsässä ollessanne: "Minä olen tässä. Minä kuuntelen." Saatatte kuulla pienen äänen, joka kysyy: "Minuakinko?" Luonnonhenget ovat odottaneet pitkän aikaa ihmisen paluuta takaisin itseensä. He ovat valmiita elämään ja olemaan kanssamme jälleen, kuten me kerran elimme: kaikki yhdessä, yhteydessä. Harmoniassa toistemme polkuja tukien. Meillä on suomalaisina siunaus elää maassa, jonka luonto on vielä monin paikoin alkuperäinen ja joka tarjoaa meille aarteita. Olisiko meillä hetki heille, luonnon väelle? Istua kannon nokkaan ja kuunnella? Tuuli saattaa puhua. Lintu saattaa lentää lähelle. Perhonen istahtaa vierelle. Ilmatar sujauttaa mieliimme juuri sen inspiraation, jota kaipasimme. Meillä on taikaa, meillä on metsän taikaa. Olkaamme siitä ylpeitä ja ottakaamme vastaan luonto, kuten luonto on. Kommunikoikaamme. Saatamme löytää ihmeitä."

"Rauhaa."

"Rauhoittumista ja asioiden miettimistä. Marjaretket ovat parhaita."

"Ihana stressitön rauhoittumispaikka."

"Metsä on ollut lapsesta lähtien paikka, missä voin olla yksin, itseni kanssa. Aikuisenakaan kukaan ei liiemmin pakkaudu mukaan koirani lisäksi, joten tiedän saavani rauhaa halutessani milloin vain. Metsällä on sama tehtävä minulle kuin unella, selvittää omia asioita."

"Metsä on ihana lenkkipaikka."

"Metsä on paikka, missä voin sienestää ja marjastaa."

"Metsä merkitsee minulle rauhaa, tilaa hengittää. Siellä voin viettää aikaani valokuvaamalla, marjoja tai sieniä keräten tai ihan vain omien ajatusteni kanssa."

"Metsä on viihtyisä paikka, niitä harvoja asioita joista voi nauttia ilmaiseksi, hakipa sieltä sitten marjoja talveksi, liikuntaa tai ihan vain mielenrauhaa."

"Metsä merkitsee minulle hiljentymistä ja mietiskelyä. Nauttimista luonnosta sekä sen äänistä."

"Olen niin erkaantunut luonnosta, että metsä ei ole minulle muuta kuin pelottava paikka, jonne en mielellään mene. Sitä se kaupungissa asuminen teettää."

"Metsä on minulle kuin toinen koti: paikka, jossa voi rauhassa olla oma itsensä ja antaa mielen levätä."

"Parasta on vain kävellä rauhassa raikkaassa ilmassa, erityisesti sateen jälkeen. Sitten voikin istahtaa johonkin mukavaan paikkaan vaikkapa meditoimaan."

"Metsä tarjoaa pakomahdollisuuden betoniviidakosta, kanssaeläjistä ja kiireisyydestä. Metsän raikkaassa ilmassa sielu elävöityy ja mieli virkistyy."

"Metsä on energian lähde ja rauhoittumisen paikka. Metsässä ajatukset kirkastuvat ja raikas metsäntuoksu saa iloiseksi sekä virkeäksi. Metsässä on voimaa!"

Puhdasta ilmaa ja lapsuuden muistoja

"Nautin metsästä monella tavoin. Se antaa minulle fyysistä- ja henkistä voimaa. Metsässä voi selventää ajatuksiaan, kun on mietittäviä asioita. Siellä voi rauhoittua arjen kiireestä ja stressistä. Lenkkeilen usein metsäpoluilla kesäisin ja syksyisin. Talvisin on mukava hiihdellä puhtailla valkeilla hangilla. Metsä antaa minulle Tapion-viljaa, marjastuksen, sienestyksen, metsästyksen ja joskus jopa kalastuksen saaliita pienistä puroista. Joskus kuljen siellä valokuvaamassa ja bongailen uusia eläimiä ja kasveja sekä luonnon muovaamia taideteoksia. Metsä on kaunis paikka ja erilainen eri vuodenaikoina. Menkää ihmeessä metsään ja nauttikaa sen rauhasta ja kauneudesta. Huomaatte, kun tulette kotiin, kuinka hyvän olon saitte!"

"Metsä merkitsee puhdasta ilma."

"Metsä merkitsee lenkkipolkuja, hiihtolenkkejä, rauhaa, voimaa ja mielenvirkeyttä!"

"Metsä tuo mieleen lapsuuden leikit. Asuin lähes koko lapsuuteni pienen metsän laidassa. Varsinkin kesäisin tuli juostua polkuja pitkin lähes päivittäin. Seikkailimme metsässä naapurin lasten kanssa väsymykseen asti, ja jokainen polku ja kolo tuli tutuksi. Nykyään vierailen usein äitini luona, joka asuu aivan lapsuudenkotini lähellä, ja ulkoilutan joskus koiraani vanhassa tutussa metsässä. Edelleen siellä kulkiessani tuntuu, kuin jalat muistaisivat jokaisen puunjuuren ja kiven polulla."

"Valitettavasti metsä merkitsee myös ammattia, mutta kun koulusta on kulunut tarpeeksi kauan, eikä metsä ole työpaikka, osaan nauttia sen rauhasta ja tuoksusta."

"Metsässä arki unohtuu ja sielu lepää."

"Metsä on ollut minulle lapsesta lähtien paikka, jossa voin koota ajatukseni ja rauhoittua."

"Metsä on rauhoittumispaikka. Siellä voi selvittää omia ajatuksiaan yksin ja rauhassa."

"Metsä on mielen ja kehon temppeli."

"Metsä merkitsee paljon. Saan voimaa uusille ajatuksille ja ideoille sekä hyvää mieltä. Ihminen voi hoitaa ja vaalia metsää pitämällä siitä hyvää huolta. Ilman metsiä olisimme kuin vene ajelehtimassa ilman airoja aavalla merellä."

"Metsä muistuttaa minua aina isästä. Isäni oli metsätyönjohtaja ja lapsena kuljin paljon isän mukana, olinhan kuopus ja tietenkin isin tyttö. Metsästä saan rauhaa, ruokaa ja rakkautta. Metsä on suomalaisten vihreää kultaa, jota meidän kaikkien tulisi kunnioittaa."

"Maalla kasvaneena metsä merkitsee minulle paljon. Olen iloinen, että nyt kaupungissa asuessani olen lähellä luontoa. On mahtavat mahdollisuudet lähteä talvella hiihtämään tai nyt pururataa pitkin kävelemään joko yksin tai koiran kanssa, jolle mikään matka ei tunnu riittävän. Metsässä rentoudun ja tyhjennän mieleni kaikista mieltä painavista asioista. Katselen jykeviä puita ja kuuntelen metsän lintujen laulukonserttia. Ja varsinkin sateen jälkeen ne kaikki tuoksut! Nuuhkin koirani kanssa kilpaa koira ennemmän maassa olevia tuoksuja, minä ilmassa olevia. Muistan yleensä ottaa kännykän mukaani. Kerran unohdin, ja hyvä etteivät kotijoukot tulleet jo minua ja koiraa etsimään, kun jäimme metsän lumoihin moneksi tunniksi."

"Metsä antaa minulle sielun rauhaa ja autuutta!"

"Metsä edustaa lapsuuden maisemaa, johon harvoin enää pääsen."

"Metsä tuo mieleen lapsuuden ja isäni, jolla oli kenttäsaha. Tuore sahatun puun tuoksu on ihanimpia tuoksuja, koska se liittyy rakkaaseen edesmenneeseen isääni."

"Olen pienestä asti innostunut metsästä ja eläimistä. Tunnistan aika paljon eläimiä ja mielenkiinnolla katselen lintuja. Asumme maalla, joten syötän talvisin lintuja."

"Käyn mökillä usein metsässä kävelemässä joko koiran kanssa tai yksin. Marja- ja sieniaikaan käyn poimimassa metsän satoa."

Hetkiä puolison kanssa ja parasta lääkettä

"Olin ehkä kymmenen tai hieman alle, kun olin marjametsässä äitini kanssa. Siihen aikaan lähistöllä oli nähty liikkuvan karhuja ja niistä oli puhuttu aika paljon, ainakin niin usein, että mielikuvitus oli pienen lapsen päässä lähtenyt laukkaamaan. Kun sitten metsässä näin yhtäkkiä ruskean, pyöreän kaaren, ensimmäinen ajatukseni oli, että siinä kymmenen metrin päässä edessäni oli ihan oikea karhu. Muistan vieläkin, miten polveni tutisivat. Kuitenkin juuri, kun olin avannut suuni huutaakseni "KARHU!" kyseinen ruskea nousi seisomaan, ja tajusin, että se olikin ruskeaan villapaitaan sonnustautunut marjanpoimija. Olisi siinä ollut hänelläkin ihmettelemistä, jos olisin ehtinyt huutaa. Marjametsään on tullut uskallettua myöhemminkin, enkä sitä karhua ole nähnyt vieläkään."

"Mielenrauhaa ja miellyttäviä hetkiä aviopuolisoni kanssa."

"Metsä merkitsee rauhaa. Hiljaisuutta, kun sitä tarvitsee. Elämyksiä silmille, korville ja sielulle. Ihastuttavia kohtaamisia eläinten kanssa, vuodenaikoja, jotka rytmittävät elämää. Tuulta, joka kulkee puiden lomitse, lunta, joka kietoo metsän valkoiseen harsoon. Sumua, joka laskeutuu pisaroiksi meidän kaikkien ihasteltavaksi."

"Metsässä on ihanaa kävellä, kun jokin risoo. Siellä risomiset jää. Olisi kamalaa, jos kaikki metsät häviäisivät. Muistan lapsena, kun piti vanhempien kanssa aina lähteä marjastamaan. Olisin pian halunnut lähteä kotiin, mutta vanhemmat löysivät aina paremman ja paremman marjastuspaikan. Välillä istuin autossa odottamassa, kun vanhemmat saapuivat pitkän odottelun jälkeen."

"Metsä rauhoittaa. Olen aina tykännyt kävellä paljon metsässä. On tietty lempipaikka, minne kävelen istumaan. Siellä on ihana lähdevesi paikka."

"Metsä on minulle vapauden symboli. Sodissa aina metsät kaatuvat, mutta meillä on metsät säästetty tuholta."

"Metsä on rentoutumisympäristö."

"Metsissä ulkoilu on ihan parasta lääkettä! Asun Oulun keskustan tuntumassa, aivan moottoritien vieressä. Jouduimme asunnostamme evakkoon, joten ajoimme mieheni ja koiramme kanssa eväsretkelle Kiiminkiin katsomaan Koitelin koskien jään lähtöä. Vaikka oli viileää, sateista ja harmaata, kalliosaarten metsikössä ulkoilu sekä rentoutti että virkisti. Ilma oli raikasta hengittää, ja veden ja luonnon äänet rauhoittivat kaupungin kiireissä stressaantunutta ja ahdistunutta mieltä. Retkemme muistutti mieleen myös lukuisat aiemmat mukavat retket metsiin eri puolilla Suomea ja maailmaa. Yritämme ehdottomasti päästä pian uudestaan metsäretkelle!"

"Metsä ja luonto ovat olleet lapsesta asti erittäin tärkeitä minulle. Ilman niitä ei kerta kaikkiaan voi elää. Metsään on päästävä, sen lähellä on asuttava."

"Lapsena leikin metsissä aina jotain keijukais- ja mielikuvitusleikkejä. Varsinkin kesäisessä metsässä kävely rauhoittaa ja virkistää minua kummasti. Arvostan todella suomalaisia metsiä, ja toivoisin, että niitä suojeltaisiinkin ja varjeltaisiin enemmän."

"Metsä tuoksuineen houkuttelee minua marjastamaan, sienestämään ja ihan pelkästään vain samoilemaan.

"Lapsuuden leikit on leikitty metsässä ja sen laitamilla. Vieläkin käyn metsässä kävelemässä ja rauhoittumassa."

"Jo pienestä pitäen äitini otti minut aina mukaan metsään sienestämään ja marjastamaan. Ja hän sanoi, että oli mitä tahansa murheita mielessä, niin metsässä sielu lepää. Tämä pitää paikkansa. Vielä tänäkin päivänä tulee metsässä käytyä ulkoilemassa, marjastamassa ja sienestämässä. Siellä voi istahtaa retken aikana mättäälle termospullon kanssa, ja vain ihmetellä, kuinka kaunis luonto on."

"Metsä on minulle sekä virkistys- että marjapaikka. Oma lautatarha ja osa suvun perintöä."

"Metsä merkitsee rauhaa ja puhtautta. Sielu lepää, kun pääsee pois kaupungin vilinästä vaikka sienimetsälle."

Kauneutta ja ihania tuoksuja

"Metsä merkitsee minulle vapautta, luonnonläheisyyttä, ihania tuoksuja, kauneutta ja voimaa. Etenkin lapsena asuessani maaseudulla koin metsän olevan jotain salaperäisen ihanaa ja voimauttavaa. Metsä merkitsi seikkailua, marjojen poimintaa ja käpyjen keräämistä. Metsä oli aina lähellä ja metsässä oli aina jotain uutta ja erilaista. Kerättiin vihtavärkit metsästä, seurattiin oravien ja lintujen hyppelyä puissa ja nautittiin metsän voimasta. Metsässä on jonkinlainen vahva tunnelma, tulee käsitys siitä, kuinka pieni ihminen on luonnon keskellä ja kuinka ihmisen täytyy ymmärtää kunnioittaa luontoa ja elää vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Metsä antaa meille elämää."

"Metsä merkitsee minulle rauhaa. Mitään erityistä muistoa minulla ei ole, mutta aina kun menen metsään, tunnen oloni vapautuneeksi ja metsän hiljaisuus antaa ihanan oman rauhan."

"Metsä merkitsee mustikoita, saunavastaa, polttopuita, voipaperiin käärittyjä eväsleipiä."

"Metsä merkitsee pelkoa,villieläimien takia, mutta myös sieniä ja marjoja."

"Metsä edustaa minulle rauhaa, perinteitä, kauneutta ja suomalaisuutta. En haluaisi elää paikassa, jossa ei olisi metsiä! Suomalaisessa havumetsässä on aina se rakkain tunnelma, mutta muunkinlaiset puut ehkä kelpaisivat lähimetsäksi hätätapauksessa."

"Metsä on minulle rauhoittumisen paikka. Ajatukset saa selkeytettyä metsässä liikkuessa. Myös lasten kanssa on mukavaa käydä metsässä leikkimässä."

"Metsä merkitsee minulle aitoutta ja tyyneyttä. Ehkä sitä voisi sanoa jonkinlaiseksi kirkoksi ilman pappeja."

"Metsä merkitsee minulle vaurautta, saan sieltä tarvittaessa lisätuloja. Lapsena metsä oli minulle rasite, kun joutui aina lomilla ja vapaa-aikana isän kassa metsähommiin."

"Metsä on mielestäni ihana, mutta samalla myös pelottava. Haluaisin liikkua metsässä, mutta olen käärmekammoinen, en voi nauttia olostani, kun tähyilen koko ajan maastoa käärmeitten varalta."

"Metsä on osa arkea ja elämää siinä missä muukin luonto. Mies metsästää, pakastimessa on metsän antimia marjoina, lapsien kanssa kuljetaan metsässä."

"Metsä on paikka, jossa saan rentoutua ja unohtaa työelämän murheet, olla vain ihan itsekseni. Metsäpalstan hoito ihan omaan tahtiin on mitä parasta liikuntaa ja rauhoittumista. Kiire jää jonnekin kauas taakse."

"Lapsena kävimme usein koko perheen voimin metsässä sienestämässä ja marjastamassa. Hauskaa yhdessäoloa!"

"Metsä merkitsee minulle jotain puhdasta ja koskematonta. Paikkaa, jonne pääsee kaupungin hälystä luonnon keskelle. Metsä merkitsee myös ravintoa. Syksyiset sieni- ja marjareissut ovat must."

"Metsä on tuttu jo lapsuudesta. Asumme nyt Suomen pohjoisimman tammilehdon vieressä. Metsä on rauhoitettu, mutta se ei estä siellä rauhoittumista. Metsä on minulle rauhoittumisen, tuoksun ja rapinan kehto!"

"Metsä on todella tärkeä minulle. Siellä liikkuminen on todella ihanaa ja rauhoittavaa."

"Metsä merkitsee minulle Suomen talouden selkärankaa, raikkautta, tuoksua, puhtautta, talvi-ilman kirpeyttä, kesän viileyttä, pihkaa, mahlaa, vihreitä neulasia, pihlajanmarjoja, syyssadetta teltan kankaalla, kiveä selän alla, solisevaa puroa, ylilentäviä joutsenia aamuvarhaisella."

Marjastusta ja sienestystä

"Pieneen metsikköön menen rauhoittumaan ja purkamaan suruani."

"Voi kun voisin asua lähempänä metsää, koska rakastan sitä. Kyllähän täällä kaupungissakin on hieman metsää, mutta ei se ole mitään verratuna siihen, kun pääsen saaren mökille metsän siimekseen."

"Minulle metsässä liikkuminen on iloinen asia. Metsän tuoksu, hyppely kiviltä kiville, hiljaisuuden keskellä palokärjen kviik-ääni saa hyvälle tuulelle. Metsällä on ehdottomasti sielu, ja kun liikun metsässä me ollaan sielunkavereita."

"Jos elämässäni on levotonta, asiat vaivaa mieltä eikä mikään tunnu menevän oikein, niin pakkaan vähän eväitä ja lähden metsään. Kävelen syvälle niin, ettei liikenteen melu kuulu ja istun alas. Siinä annan mielen levätä hiljaisuudessa vain metsän omat äänet seuranani, kännykkä äänettömänä. Istun oman aikani enkä välitä ajankulusta. Kun tuntuu, että sieluni ja mieleni on ravittu hiljentymishetkellä, pakkaan tavarat ja lähden kohti arkea. Metsän sylissä saa aina rauhan mieleen."

"Olen syntynyt ja kasvanut maalla, metsän siimeksessä. Koko ikäni olen seikkaillut metsässä niin marjastuksen, sienestyksen ja milloin minkäkin aktiviteetin parissa. Metsän kauneus ja tuoksu piristävät ja saavat hyvälle sekä levolliselle tuulelle. Ihan eri meininki kuin jossain kaupungin sykkeessä!"

"Raikasta ilmaa ja rauhaa mieleen."  

"Metsään liitty muisto lapsuudesta kun ukki vei katsomaan oravia metsään. Metsä merkitsee paljon ja enemmänkin. Siellä pystyy hengittämään hyvää ilmaa ja metsässä olo rauhoittaa mieltä."

"Metsässä kulkiessani kaikki synkät ajatukset katoavat ja tulee rauhallinen olo. Metsä tarjoaa myös marjastajalle ja sienestäjälle satoa."

"Metsä merkitsee minulle hyvää oloa liikunnan muodossa; pyöräilyä ja juoksua metsäpoluilla. Metsä merkitee minulle hyvää oloa ravinnon muodossa; sieniä, marjoja korin täydeltä. Metsä merkitsee suomalaisuuden ydintä; rauhaa ,hiljaisuutta ja loppumatonta voimaa."

"Metsässä virkistyn, saan raitista ilmaa, urheilen ja ihmettelen vuoden aikojen vaihtumista."

"Metsä merkitsee minulle rauhoittumista, ja marjojen ja sienien keruuta."

"Suomalainen metsä on paikka, jossa sielu lepää. Metsä merkitsee minulle paikkaa, jossa saan olla yksin omien ajatuksieni kanssa ja paikkaa, jossa on tilaa hengittää. Joskus tuntuu, että metsä kuuntelee, lohduttaa ja ymmärtää. Joskus löydän elämäntilanteisiini oikeat vastauksetkin sieltä. Rakastan suomalaista puhdasta metsää."

"Metsä on minulle paikka rauhoittua ja paikka liikkua. Metsässä olosta saan aina hyvän mielen."

"Kun harmittaa, haluan hiljaisuutta. Kun harrastan, haluan metsän tuoksuja. Kun olen metsässä, uppoudun muistoihin. Kun poimin marjat maan, sen hetken silloin saan."

"Minulla on oma metsä."

"Itse en omista metsää, mutta isälläni ja appiukollani sitä on paljon. Metsässä sielu lepää, kun saa rauhassa marjastaa tai sienestää."

"Metsä on rauhoittumisen ja hyvän olon paikka. Metsässä liikkuessani olo on jotenkin harras."

"Merkitsee esim. jatkumoa sukupolvesta toiseen."

"Metsä merkitsee minulle isääni, jonka menetin aivan liian aikaisin. Hänelle metsä oli kuin ilma jota hengittää, se oli kuin toinen koti. Toivoisin voivani kokea samoin, mutta minulle metsä on hiukan outo, vieras ja pelottavakin paikka. Kaunis, mutta etäinen."

"Metsä merkitsee minulle rauhaa, tyyneyttä, tuoksua, hiljaisuutta, aistielämyksiä, Metsämörriretkiä, luonnonantimia, eläimiä, kasvikuntaa, liikuntaa, kehon hallintaa, mielenrauhaa, virkistäytymistä, omien ajatusten kokoamista, luovuutta, rentoutta, nautintoa..."

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi