Terve.fi

Metformiini

Metformiini

Metformiini on tyypin 2 diabeteksen peruslääke, jota suositellaan ensimmäiseksi lääkkeeksi ja aloitettavaksi yleensä jo sairauden toteamisvaiheessa.
Teksti Olli-Pekka Piira
Mainos

Metformiini on tyypin 2 diabeteksen peruslääke, jota suositellaan ensimmäiseksi lääkkeeksi ja aloitettavaksi yleensä jo sairauden toteamisvaiheessa. Metformiini vaikuttaa pääasiassa vähentämällä maksan sokerin eli glukoosin tuotantoa sekä vähäisessä määrin estämällä sokerin imeytymistä suolesta ja parantamalla insuliinin vaikuttavuutta. Matalat sokeritasot eivät ole yleensä ongelmana, koska insuliinineritys ei lisäänny. Toisaalta lääke ei lihota, vaan päinvastoin joillakin jopa auttaa laihduttamaan. Keskimääräinen verensokerin lasku on 2 mmol/l.

Metformiini suositellaan otettavaksi ruoan kanssa tai heti sen jälkeen mahdollisten suolistosivuvaikutusten, kuten ilmavaivojen, ripulin ja pahoinvoinnin vähentämiseksi. Suolisto-oireita esiintyy yleensä alussa, ne ovat ohimeneviä ja vähennettävissä depot-tabletin muodossa. Aloitus on yleensä 500-850 mg yksi tabletti päivässä ja annosta nostetaan viikon välein tavoitteeseen eli 2000-3000 mg vuorokaudessa. Lääke poistuu munuaisten kautta, joten niiden vaikea vajaatoiminta on käytön vasta-aihe.

Julkaistu: 19.2.2010